Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Τσάρλι Τσάπλιν: 37 χρόνια από τον θάνατό του

Ένα μίνι αφιέρωμα στην ιστορική φιγούρα του κινηματογράφου


«Αυτός ο κόσμος είναι αδίστακτος και πρέπει να είσαι αμείλικτος για να τον αντιμετωπίσεις».


Γνωστότερος στο ευρύ κοινό ως Σαρλό, που αποτέλεσε τον πρώτο-ίσως- πιο αναγνωρίσιμο χαρακτήρα του σινεμά! Ένας αληθινός καλλιτέχνης και σπουδαίος άνθρωπος ο Τσάρλι Τσάπλιν γεννημένος στις 16 Απριλίου 1889 αποτελεί ίσως μία από τις μεγαλύτερες φιγούρες της κινηματογραφικής τέχνης. Απεβίωσε πριν 37 χρόνια σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας ωστόσο πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά καθώς εκτός από σπουδαίος ηθοποιός ήταν σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ενώ επιμελούνταν και τα ηχητικά εφέ στις ταινίες του.


Γεννήθηκε στο Λονδίνο, προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, μεγαλωμένος από την μητέρα του, καλλιτέχνιδα του βοντβίλ γνωστή ως Lily Harley. 


Ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία να εκδηλώνει τη αγάπη του για την τέχνη. Με αυτή την αγάπη αλλά και χάρις στο φυσικό του ταλέντο κατάφερε αρχικά να εμφανιστεί σε διάφορες παραστάσεις, σε θιάσους βοντβίλ, σε νούμερα παντομίμας καταλήγοντας το 1914 να εμφανιστεί στο μεγάλο πανί στο φίλμ «Make a living».

O ίδιος είχε δηλώσει για την περίοδο εκείνη: «Έχω υπάρξει εφημεριδοπώλης, τυπογράφος, κατασκευαστής παιχνιδιών, βοηθός γιατρού και πολλά ακόμη, στις επαγγελματικές μου αυτές παρεκβάσεις δεν έχασα ωστόσο ποτέ τον απόλυτο στόχο μου να γίνω ηθοποιός».

Ακολούθησαν αρκετές ταινίες καταφέρνοντας έτσι να τον εγκαθιδρύσει στις συνειδήσεις του κοινού, όπως είναι το «The Tramp», «One A.M.» , «The Rink» , «The Vagabond»   και το «Easy Street»  .


«Το θέμα είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου. Ακόμα και όταν γυρνούσα παγωμένος και νηστικός στους δρόμους, ακόμη και τότε θεωρούσα τον εαυτό μου ένα σπουδαίο ηθοποιό».

Ακολούθησε η πιο ώριμη περίοδος στην καριέρα του ακολουθώντας ταινίες όπως η «Σκυλίσια μέρα» , «Ο Σαρλό στρατιώτης» , «Μέρα πληρωμής»  και άλλες.

Στην καριέρα του απέκτησε την φήμη του κουραστικού τελειομανή καθώς αγαπούσε τον πειραματισμό. Καλούσε σε πολύωρα γυρίσματα και σε συνεχείς λήψεις του ίδιου πλάνου.

Το 1920 ολοκλήρωσε το «Χαμίνι» , το 1925 τον «Χρυσοθήρα» συγκαταλέγοντας την στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.


«Το πιο θλιβερό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, είναι να συνηθίσει στην πολυτέλεια».




Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι σιχαίνεται τις ομιλούσες ταινίες καθώς εξαφανίζουν την ομορφιά της σιωπής ωστόσο συνέθεσε ο ίδιος λίγα χρόνια μετά την μουσική στην ταινία του «Τα φώτα της πόλης» .

Το 1939 γύρισε τους «Μοντέρνους καιρούς»  στην οποία εμφανίστηκε για τελευταία φορά ως Σαρλό.

Η πρώτη του μη βωβή ταινία ήταν το αριστούργημα «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ»  που κυκλοφόρησε το 1940. Μετά από γυρίσματα 3 ετών στην ταινία αυτή γελοιοποιούσε τον Χίτλερ σε μια εποχή που αρκετοί δεν έκρυβαν τον θαυμασμό τους για τον δικτάτορα. Απαγορεύτηκε στις χώρες που υπήρχαν ναζιστικά καθεστώτα ωστόσο κέρδισε πολλές υποψηφιότητες για Όσκαρ.

«Σκεφτόμαστε πολύ, αλλά αισθανόμαστε λίγο»

Το 1947 στην Αμερική, μέσα σε ένα έντονα αρνητικό κλίμα για τον Τσάπλιν και ενώ διάφοροι συντηρητικοί πολιτικοί ζητούσαν την απέλασή του, ο Τσάρλι γύρισε τον «Κύριο Βερντού»  που στόχευε να προβάλει στις αρνητικές πλευρές της αμερικάνικης κοινωνίας. Ακολούθησε η ταινία «Τα Φώτα της ράμπας» , μια ταινία πάνω στα γηρατειά και το θάνατο που σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Το 1952, στο απόγειο του ψυχρού πολέμου και της Μαύρης Λίστας, ο Τσάπλιν έπεσε σε δυσμένεια λόγω των αριστερών πολιτικών φρονημάτων του. Το αμερικάνικο Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να άρει την βίζα του και το δικαίωμα επιστροφής στις ΗΠΑ. Ύστερα αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Ευρώπη με την σύζυγο του Όνα.


Το 1972 ταξίδεψε μόνο μια φορά στην Αμερική για να παραλάβει το ειδικό Τιμητικό Όσκαρ για τη συνεισφορά του στην έβδομη τέχνη, κερδίζοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα της ιστορίας των βραβείων. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δέκατο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Το 1964 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του.
Πέθανε στον ύπνο του από γεράματα, τα Χριστούγεννα του 1977. Οι ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν, ακόμη και τώρα παραμένουν κλασικές και προβάλλουν τη διαχρονική αξία της αισιοδοξίας και του αμετάβλητου ανθρώπινου πνεύματος, σ’ ένα χαοτικό κόσμο.

«Η δύναμη χρειάζεται όταν θέλουμε να επιβάλουμε κάτι. Διαφορετικά, λίγη αγάπη αρκεί για να κάνουμε όλα τ’ άλλα…»



Παρακάτω απολαύστε απόσπασμα από τον επίλογο της ταινίας "Ο Μεγάλος Δικτάτωρ", υποδυόμενος έναν δικτάτορα:


«Μια μέρα χωρίς γέλιο, είναι μια χαμένη μέρα».
Charlie Chaplin

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

"Here we grad"

Μία ταινία μικρού μήκους για την φοιτητική ζωή από την φοιτητική κινηματογραφική ομάδα "Γέφυρα" στην Ξάνθη




Σε συνεργασία με το "Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης", οι φοιτητές της κινηματογραφικής ομάδας "Γέφυρα" ολοκλήρωσαν μία μικρού μήκους ταινίας με τίτλο "Here we grad", με θέμα τη φοιτητική ζωή και πόσο γρήγορα περνάνε τα χρόνια όταν είσαι φοιτητής.

Η ίδρυση της κινηματογραφικής ομάδας έγινε το 1996. Όπως αναφέρεται στην σελίδα τους στο facebook, σκοπός των μελών της είναι η ψυχαγωγία και προβληματισμός του κοινού με την προβολή ταινιών, την δημιουργία αφιερωμάτων και με την πρόσκληση σκηνοθετών και άλλων συντελεστών για δημόσια συζήτηση.

Εμείς δεν θα μπορούσαμε φυσικά να μην συγχαρούμε τα παιδιά για αυτή τους την προσπάθεια.
http://cinegefyra.blogspot.gr/

Δείτε το βίντεο:




Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Προβολή της ταινίας "The Grand Budapest Hotel"

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 21:30


ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Comedy - 100 λεπτά


Αυτή την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου και ώρα 21.30 προβάλλουμε στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την ταινία The Grand Budapest Hotel του Wes Anderson.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Δεκαετία του 1920, μεσοπόλεμος. Ο θυρωρός του διάσημου ξενοδοχείου Grand Budapest αναπτύσσει φιλία με μια νεαρή υπάλληλο, η οποία γίνεται η προστατευόμενη του. Στο ξενοδοχείο θα λάβει χώρα η κλοπή ενός αμύθητης αξίας πίνακα της Αναγέννησης, η διαμάχη για μια οικογενειακή περιουσία και οι αρχικά αργές, αλλά έπειτα καλπάζουσες εξελίξεις που θα μεταμορφώσουν την Ευρώπη σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Wes Anderson
ΠΑΙΖΟΥΝ: Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric 


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ







Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Προβολή...ξανά!

Βρέθηκε προσωρινή λύση για το τεχνικό πρόβλημα, οπότε η ταινία "Αgora" θα προβληθεί κανονικά αύριο στις 22:00 στο αμφιθέατρο.

Σας περιμένουμε!

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Διάσημες ταινίες τρομού βασισμένες σε πραγματικές ιστορίες

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε μερικές μόνο από τις γνωστότερες ταινίες τρόμου που οι ιστορίες τους βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα.



Jaws - Τα σαγόνια του καρχαρία (1975)
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg

Η γνωστή ταινία τρόμου, όπου ένας καρχαρίας αναστατώνει τους λουόμενους μιας παραλιακής πόλης αλλά και τους... θεατές. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Peter Benchlay, ο οποίος με τη σειρά του το εμπνεύστηκε από την ιστορία ενός ψαρά από το Long Island του 1964, που είχε πιάσει έναν τεράστιο λευκό καρχαρία.




Psycho - Ψυχώ (1960)
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock

Σ' ένα απομονωμένο μοτέλ μια όμορφη κλέφτρα αντιμετωπίζει έναν ψυχοπαθή δολοφόνο. Από τις πιο ανατριχιαστικές, και γεμάτες σασπένς, ταινίες τρόμου, το σενάριο της οποίας είναι βασισμένο στο βιβλίο του Robert Bloch, ο οποίος το εμπνεύστηκε από την ιστορία του κατά συρροή δολοφόνου Ed Gein από το Wisconsin.






Τhe Silence of the Lambs -  Η σιωπή των αμνών (1991)
Σκηνοθεσία: Jonathan Demme

Βασίζεται στην ιστορία του γνωστού δολοφόνου Ted Bundy. Μια αστυνομικός του FBI στην προσπάθειά της ν'ανακαλύψει ένα δολοφόνο ευτραφών γυναικών, ζητά τη βοήθεια ενός ψυχίατρου που βρίσκεται σε άσυλο λόγω των κανιβαλιστικών του συνηθειών.




The Hills Have Eyes – Αίμα Στους Λόφους
Σκηνοθεσία: Alexandre Aja

Μια οικογένεια τουριστών, παγιδευμένη σε μια ερημική περιοχή στο Νέο Μεξικό, δέχεται την κτηνώδη επίθεση των δύσμορφων κατοίκων των λόφων που επιδίδονται σε κανιβαλισμούς και άλλες βαρβαρότητες. Πρόκειται για την ιστορία μιας οικογένειας που έτρωγε ανθρώπους και βασίστηκε στον θρύλο του Alexander Sawney Bean, του 16ου αιώνα της Σκωτίας.




A Nightmare In Elm Street – Ο Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες(1984)
Σκηνοθεσία: Wes Craven

Αν και η ταινία είναι φανταστική, ο Wes Craven την εμπνεύστηκε από ένα άρθρο των «L.A. Times», σχετικά με μια ομάδα μεταναστών που είχαν πεθάνει στον ύπνο τους.




The Exorcist – Ο Εξορκιστής (1973)
Σκηνοθεσία: William Friedkin

Η 12χρονη κόρη μιας ηθοποιού παρουσιάζει σημάδια δαιμονισμού. Οι ψυχίατροι σηκώνουν τα χέρια τους και την υπόθεση αναλαμβάνουν δύο ιερείς. Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Peter Blatty, ο οποίος εμπνεύστηκε από την ιστορία ενός
αγοριού, το 1949, που υποτίθεται πως είχε κυριευτεί από τον διάβολο.





Texas Chainsaw Massacre – Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι(1974)
Σκηνοθεσία: Tobe Hooper


Το σενάριο είναι φανταστικό, όμως ο πρωταγωνιστής βασίζεται στον χαρακτήρα ενός δολοφόνου ο οποίος, αφού τον συνέλαβαν, διαπιστώθηκε πως κατείχε μάσκες από ανθρώπινο δέρμα.





Zodiac (2007)
Σκηνοθεσία: David Fincher

Kαθώς ένας κατά συρροήν δολογόνος τρομοκρατεί το San Francisco και παίζει με την αστυνομία στέλνοντας κρυπτογραφημένα σημειώματα, 4 άντρες θα αφιερωθούν τόσο πολύ στην ανεύρεση του δολοφόνου που οι
καριέρες τους και οι ζωές θα απειληθούν πραγματικά. Η ιστορία ενός από τους πιο γνωστούς δολοφόνους στην ιστορία. Έδρασε τη δεκαετία του '70 στο Σαν Φρανσίσκο και η υπόθεσή του αποτελεί ένα άλυτο μυστήριο.




Hard Candy – Στημένο Παιχνίδι (2005)
Σκηνοθεσία: David Slade


Το μοιραίο παιχνίδι που θα ξεκινήσει ανάμεσα σε μια δεκατετράχρονη κατόπιν της γνωριμίας της με έναν μυστηριώδη ενήλικα, σερφάρωντας στο ίντερνετ, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες και για τους δύο. Ο παραγωγός εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη ταινία από την ιστορία μιας γυναίκας στην Ιαπωνία, που παρέσερνε άντρες με κίνητρο το σεξ.




Dead Ringers – Οι Διχασμένοι (1988)
Σκηνοθεσία: David Cronenberg


Πρόκειται για την πραγματική ιστορία των δίδυμων αδερφών Stewart και Cyril Marcus, που βρέθηκαν νεκροί από πνιγμό. Στην ταινία χρησιμοποιήθηκαν κομμάτια της ιστορίας τους.





Το τεχνικό πρόβλημα που υπάρχει με τον προτζέκτορα όχι μόνο δεν διορθώθηκε, αλλά μας ζήτησαν να το διορθώσουμε οι ίδιοι, χωρίς φυσικά να έχουμε τα μέσα. Δυστυχώς οι προβολές αναβάλλονται για αόριστο χρόνο, μέχρι να επιλυθεί το θέμα. Για τυχόν νέες εξελίξεις θα ενημερωθείτε από τις σελίδες μας.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Προβολή της ταινίας "Agora"

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00


ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Adventure, Drama, History, 127 λεπτά

Αυτή την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου και ώρα 22:00 προβάλλουμε στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την ταινία Agora του Alejandro Amenábar.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Η ιστορία μας ταξιδεύει στη Ρωμαϊκή Αίγυπτο, τον 4ο αιώνα μ.Χ., όπου η αστρολόγος-φιλόσοφος Υπάτια της Αλεξάνδρειας μάχεται για να σώσει την συγκεντρωμένη σοφία του αρχαίου κόσμου. Η μειοψηφία του Χριστιανικού πλυθησμού υποκινεί τη βία στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου τεραστίων διαστάσεων. Ο σκλάβος της Υπάτιας, Ντάβους, είναι διχασμένος ανάμεσα στην αγάπη για την αφέντρα του και στην πιθανότητα να αποκτήσει την ελευθερία του, με την έλευση του Χριστιανισμού.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Alejandro Amenábar
ΠΑΙΖΟΥΝ:  Rachel Weisz, Max Minghella, Oscar Isaac

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ








Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

"Προβολή της ταινίας "Seven"

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00


ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Αυτή την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου και ώρα 22:00 προβάλλουμε στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την ταινία Seven του David Fincher.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Δυο ντετέκτιβς, ο ένας στην τελευταία του υπόθεση λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του και ο άλλος νιόπαντρος και στην αρχή της φιλόδοξης καριέρας του, συνεργάζονται για να μπορέσουν να συλλάβουν έναν μανιακό δολοφόνο. Οι δολοφονίες ειναι τελετουργικές και καθεμία από αυτές συνδέεται με ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα: λαιμαργία, απληστία, ζήλεια, οργή, εγωισμό, φιλαυτία και οκνηρία. Το πρώτο θύμα που ανακαλύπτεται είναι ένας υπερβαρος, που ο δολοφόνος ανάγκασε να φάει μέχρι θανάτου. Τα μόνα στοιχεία που έχουν οι δυο αστυνομικοί είναι αυτά που ο μανιακός εσκεμμένα αφήνει πίσω του, στον τόπο όπου πραγματοποιεί την κάθε παραδειγματική δολοφονία.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: David Fincher
ΠΑΙΖΟΥΝ: Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ



Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών ταινιών της Αθήνας



Το Caid- Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης διοργανώνει για 8η συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών στο Ινστιτούτο Θερβάντες από τις 31 Οκτωβρίου έως και τις 7 Νοεμβρίου 2014, περιλαμβάνοντας και φέτος μια πληθώρα από αξιόλογες επιστημονικές ταινίες από όλο τον κόσμο.

Στο φεστιβάλ αυτό προβάλλονται οι καλύτερες επιστημονικές ταινίες της χρονιάς, καθώς απονέμονται και βραβεία σε πέντε κατηγορίες: Καλύτερης ταινίας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Τέχνης, Επικοινωνίας της Επιστήμης, και Κοινού.



Φυσικά το στοιχείου του φεστιβάλ είναι να προσελκύει ένα νεανικό κοινό που θέτει ως στόχο την προώθηση της επιστήμης μέσω της απλότητας και της αμεσότητας του κινηματογράφου. Γι' αυτό, όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος θα πραγματοποιούνται μαθητικές προβολές με σκοπό την επαφή των νέων παιδιών με τον κόσμο της επιστήμης.

Στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας, θα γίνουν ακόμη μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα "Ρατσισμός & Βία", με τη συμμετοχή φοιτητών απ' όλους τους κλάδους και του κοινού φυσικά, καθώς και μία έκθεση με κλήρωση οχτώ βιβλίων των εκδόσεων Gutenberg.


Όσο για τις διαγωνιζόμενες ταινίες, το επίπεδο τους είναι ιδιαίτερα υψηλό: Πρόκειται για ήδη διακεκριμένες δουλειές από την Αυστραλία, την Αμερική, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, οι περισσότερες απ' τις οποίες έχουν κερδίσει επάξια τον χαρακτηρισμό ''καλύτερες επιστημονικές ταινίες της χρονιάς''! Ενδεικτικοί τίτλοι: Σούπερ μύκητες - θα βοηθήσουν τα μανιτάρια να σώσουμε τον κόσμο; (Γαλλία, 52΄), Τα πρώτα τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια της Αυστραλίας: Τέρατα (ΗΠΑ, 68΄), Διεπαφή εγκεφάλου με υπολογιστή (Γερμανία, 9΄), Η γλώσσα του σώματος (Καναδάς, 52΄).


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το πρόγραμμα προβολών στην ιστοσελίδα του CAID (εδώ), καθώς και να δουν αποσπάσματα των ταινιών, μαζί με πληροφορίες για τις παράλληλες εκδηλώσεις
Η είσοδος είναι ελεύθερη, τόσο για την προβολή των ταινιών όσο και για τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Πηγές: ligo.gr, eculture.gr

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Προβολή της ταινίας "The Big Lebowski"


ΠΕΜΠΤΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

**Πριν την προβολή της ταινίας (21:30) θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ για φέτος, όπου θα μπορούμε να γνωριστούμε, να συζητήσουμε διάφορα θέματα αλλά και μελλοντικές δράσεις της ομάδας. Σας περιμένουμε! **

Αυτή την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 22:00 προβάλλουμε στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την ταινία The Big Lebowski των αδερφών Κοέν.

Ο Jeff Lebowski που θέλει να είναι γνωστός μόνο σαν Dude, δέχεται την επίσκεψη δυο μπράβων. Αφού κατουράνε μέχρι και στο χαλί του διαπιστώνουν ότι κοπανάγανε λάθος Lebowski και αποχωρούν. Ο Dude, τύπος αραχτός από άποψη και ο φίλος του Walter, βετεράνος του Βιετνάμ και.. εβραίος από άποψη, αποφασίζουν να μη το αφήσουν να περάσει έτσι (αφού το χαλί ταίριαζε πολύ στο δωμάτιο)...
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Joel Coen, Ethan Coen
ΠΑΙΖΟΥΝ: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

















Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Σινεμά και Halloween

31 Οκτωβρίου και πλησιάζει για ακόμη μία χρονιά η γνωστή σε όλους, γιορτή του Halloween. Mια γιορτή του δυτικού κόσμου όπου μικρά παιδιά μεταμφιέζονται και επισκέπτονται σπίτια για να μαζέψουν γλυκά, γνωστό και ως "trick or treat". Οι κολοκύθες έχουν την τιμητική τους ως σήμα κατατεθέν της εορτής καθώς φτιάχνονται φαναράκια πάνω στις οποίες μπορεί κανείς να δει χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Συχνά η γιορτή συνδέεται με πράγματα υπερφυσικά, μαγικά αλλά και τρομαχτικά. Στην Ελλάδα δεν γιορτάζουμε το Halloween ωστόσο μπορούμε να πάρουμε μια γεύση και να μπούμε στο κλίμα μέσα από ταινίες που σχετίζονται με αυτή την γιορτή. Μερικές από αυτές, είναι οι παρακάτω: 


1. The Addams Family (1991)
Σκηνοθεσία: Barry Sonnenfeld


Ένα δημοφιλές καρτούν και δημοφιλής τηλεοπτική σειρά που σίγουρα λάτρεψαν πολύ. Ο Barry Sonnenfeld κατάφερε να εντάξει για τα καλά την οικογένεια Ανταμς στη αμερικάνικη λαϊκή κουλτούρα. Μια απολαυστική μαύρη κωμωδία με πρωταγωνιστές μια οικογένεια με χόμπι το μακάβριο. Η πλοκή της ταινίας περιστρέφεται γύρω από την κομπίνα που στήνουν επιτήδειοι "φίλοι" της οικογένειας σκηνοθετώντας την επιστροφή του εξαφανισμένου θείου Fenster. 


2. Corpse Bride (2005)
Σκηνοθεσία: Tim Burton, Mike Johnson

Η διάσημη ταινία του Tim Burton που μας διηγείται τη γλυκόπικρη ιστορία του Victor που παντρεύεται τη Νεκρή Νύφη, η οποία τον πηγαίνει στον Κάτω Κόσμο. Εκεί θα προσπαθήσει να της εξηγήσει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά, αλλά και να βρει τρόπο να επιστρέψει στη γη. Η ταινία είναι φτιαγμένη με την παραδοσιακή τεχνική του Puppet Animation (Stop Motion), που χρησιμοποιούνται κινούμενες κούκλες φωτογραφίζοντας καρέ καρέ τις κινήσεις τους. Στην ταινία απολαμβάνουμε τις φωνές του Johnny Depp, στην πέμπτη του συνεργασία με τον δημιουργό Tim Burton, της Helena Bonham Carter και της Emily Watson. 


3. Dracula (1992)
 Σκηνοθεσία: Francis Ford Coppola

Η ιστορία του Κόμη Δράκουλα, μια διάσημη ιστορία που έχει μεταφερθεί ξανά και ξανά στη μεγάλη
οθόνη. Επιλέξαμε την πιο διάσημη ίσως ταινία, με σκηνοθέτη τον Francis Ford Coppola και πρωταγωνιστή τον Gary Oldman. Εντυπωσιακά σκηνικά και έντονη ατμόσφαιρα, η ταινία μας παρουσιάζει τον Βρικόλακα Κόμη όπου αφήνει για λίγο τον πύργο του και πηγαίνει στο Λονδίνο προς ανεύρεση της αιώνιας αγαπημένης του. 


4. Frankestein (1931)
Σκηνοθεσία: James Whale

Μια κλασική ταινία τρόμου επηρεασμένη από τον βιβλίο της Mary Shelley. Ο γιατρός Henry Frankenstein, έχει κλειστεί στο εργαστήριο του και με τον βοηθό του προσπαθούν να δώσουν ζωή σε έναν «άνθρωπο» τον οποίο έχουν δημιουργήσει από μέλη νεκρών. Καταφέρνουν να δώσουν ζωή σε αυτό το τέρας αλλά μαζί με την ζωή τού δίνουν και απίστευτη δύναμη, κάτι που το καθιστά ανίκητο και αδύνατο να ελεγχθεί. Το τέρας το σκάει από το εργαστήριο και ο Frankenstein πρέπει τώρα να το βρει και να το σταματήσει. Η ταινία μπορεί να μην τρομάζει σήμερα αλλά καταφέρνει να διατηρήσει την ατμόσφαιρα και να αγγίζει τον θεατή. Δεν την καθιστά κανείς ως μια "απλή ταινία τρόμου", κυρίως γιατί έχει πολλά νοήματα γύρω από τον άνθρωπο. Αξίζει! 


5. Frankenweenie (2012)
Σκηνοθεσία: Tim Burton

Άλλη μια δημιουργία του Tim Burton πάλι με την τεχνική του stop motion. Η ταινία είναι τρισδιάστατη, παρότι ασπρόμαυρη και διηγείται την συγκινητική ιστορία του Victor που χάνει τον καλύτερο του φίλο, τον σκύλο του Sparky. Με σκοπό να τον επαναφέρει στην ζωή, επιστρατεύει όλες του τις γνώσεις πάνω στην επιστήμη. Το πείραμα του επιτυγχάνεται ωστόσο δεν θέλει να δημοσιοποιήσει την κατασκευή του. Όμως, ο Sparky βγαίνει στους δρόμους και όλη η πόλη θέλει να μάθει περισσότερα. 


6. Halloween (1978)
 Σκηνοθεσία: John Carpenter

Η ταινία κατέχει ξεχωριστή θέση στον τομέα των slashers αφού χωρίς να είναι το πρώτο στη συγκεκριμένη υποκατηγορία, έδωσε το μεγάλο έναυσμα για την ασταμάτητη παραγωγή ταινιών slasher που ακολούθησε. Βέβαια κατάφερε να δημιουργήσει και έναν από του πιο cult "κακούς" στο σινεμά τρόμου, τον Μichael Mayers που είναι έγκλειστος σε μια ψυχιατρική κλινική για τον φόνο της αδελφής. Αφού αποδράσει, επιστρέφει στην πόλη όπου μεγάλωσε και σφάζει ανυποψίαστους έφηβους την νύχτα του Halloween. Ταινία ότι πρέπει για τις κρύες νύχτες που έρχονται και φυσικά όπως μας λέει και ο τίτλος για τις ημέρες του Halloween. 


7. Ηocus Pocus (1993)
Σκηνοθεσία: Kenny Ortega

Ένα τυχαίο περιστατικό στο σύγχρονο Σάλεμ επαναφέρει από το υπερπέραν τρεις σατανικές αδελφές μάγισσες. Αποφασισμένες να κατακτήσουν πλέον την αιώνια ζωή, οι τρεις τους αρχίζουν να αναζητούν αθώα παιδάκια. Μια κλασική ταινία της Disney που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, μας μεταφέρει στο μαγικό κόσμο των μαγισσών με μια πιο χιουμοριστική πλευρά. Μια ταινία που ταιριάζει γάντι τις ημέρες του Halloween.


8. Hotel Transylvania (2012) 
Σκηνοθεσία: Genndy Tartakovsky

Μακριά από τον κόσμο των ανθρώπων, ο Δράκουλας διευθύνει το ξενοδοχείο Τρανσυλβανία, ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων για όλα τα τέρατα. Για να γιορτάσει τα 18α γενέθλια της κόρης του, Μέιβις, έχει καλέσει κάποια από τα πιο διάσημα τέρατα. Όμως, στο ξενοδοχείο φτάνει ο Τζόναθαν, ένας ανυποψίαστος νεαρός ταξιδιώτης. Τώρα ο Δράκουλας πρέπει να προστατέψει την Μέιβις από το να τον ερωτευτεί. Γρήγορο τέμπο, έξυπνη σεναριακή ιδέα και σπιρτόζικα αστεία συνδυάζονται σε ένα απολαυστικό ψηφιακό animation, το οποίο δεν απευθύνεται μόνο σε πολύ μικρές ηλικίες. 


9. It's the Great Pumpkin, Charlie Brown (1966)
Σκηνοθεσία: Bill Melendez

Το "It's the Great Pumpkin, Charlie Brown" είναι ένα αμερικάνικο prime time τηλεοπτικό animation βασισμένο στα κόμικς Peanuts του Charles M. Schulz. Καθώς το Halloween πλησιάζει όλη η Peanut gang (Snoopy, Charlie, Patty, Linus, Sally) ετοιμάζεται για την μαγική νύχτα και ο Linus γράφει το ετήσιο γράμμα του στην Μεγάλη Κολοκύθα παρά τα πειράγματα των υπολοίπων που του λένε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο! Όταν όμως η παρέα βγαίνει την νύχτα για Φάρσα ή Κέρασμα περνάνε από τον Linus που δεν πήγε μαζί τους για να τον πειράξουν αλλά προς μεγάλη τους έκπληξη τον βλέπουν σίγουρο αυτή τη φορά ότι θα συναντήσει την Μεγάλη Κολοκύθα! Κεφάτη, ανάλαφρη και πλέον κλασσική μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων που έχει γίνει παράδοση να βλέπουν όλοι οι Αμερικάνοι το πρωί του Halloween στην τηλεόρασή τους! 


10. Sleepy Hollow (1999) 
Σκηνοθεσία: Tim Burton 

Στο Sleepy Hollow, ο Ichabod Crane (Johnny Depp) είναι ο επιθεωρητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης των αρχών του 18ου αιώνα ο οποίος καλείται στην μικρή κωμόπολη Sleepy Hollow, προκειμένου να λύσει το μυστήριο του Ακέφαλου Καβαλάρη, ο οποίος τρομοκρατεί την πόλη αποκεφαλίζοντας τους κατοίκους της. Ένα γοητευτικό παραμύθι που από μυθιστόρημα έγινε μια πετυχημένη ταινία τρόμου. Ξανά ο Tim Burton. Πώς θα μπορούσε να λείπει άλλωστε καθώς μας μεταφέρει σε ένα μυστηριώδη και σκοτεινό κόσμο μέσα από αυτόν τον μύθο.


11. The Curse of the Were-Rabbit (2005) 
Σκηνοθεσία: Steve Box, Nick Park

Ένα ακόμη animation στην λίστα, μια ταινία για το αχτύπητο δίδυμο του τρελού εφευρέτη Wallace με μεγάλη όρεξη για τυρί και του πιστού του σκύλου Grommit. Οι δύο φίλοι έχουν ιδρύσει την εταιρία εξολόθρευσης κουνελιών anti-pesto χωρίς όμως να τα σκοτώνουν. Οι δουλειές πάνε εξαιρετικά καλά στην μικρή τους πόλη καθώς ο καιρός για τον ετήσιο διαγωνισμό του καλύτερου λαχανικού που διοργανώνει η λαίδη Tottenham πλησιάζει, ένα πείραμα του Wallace όμως πάει εξαιρετικά άσχημα και δημιουργεί ένα φοβερό τέρας το λυκοκούνελο! Θα καταφέρουν οι δύο φίλοι να λύσουν την κατάρα και ο Wallace να κερδίσει την καρδιά της λαίδης ή ο wannabe αρραβωνιαστικός της θα σκοτώσει το καημένο το λυκοκούνελο πριν προλάβουν; Τρέλα και ευρηματικότητα με έντονο βρετανικό κλίμα και χιούμορ στην πρώτη μεγάλου μήκους εξόρμηση του γνωστού κωμικού ντουέτο κινουμένων σχεδίων. 


12. Trick 'r Treat (2007) 
Σκηνοθεσία: Michael Dougherty

Πέντε παράλληλες ιστορίες που συμβαίνουν στην ίδια γειτονιά την νύχτα του Halloween. Μία παρέα από έφηβους κάνουν μία φάρσα που δεν θα τους βγει σε καλό, ένας καθηγητής που κρύβει ένα θανάσιμο μυστικό, μία σεμνή κοπέλα που πιστεύει ότι βρήκε τον κατάλληλο άντρα, ένα ζευγάρι ανατινάζει μία γιορτινή κολοκύθα το βράδυ του Halloween και τέλος ένας ερημίτης δέχεται την επίσκεψη από έναν περίεργο μασκαρά! Μία από τις καλύτερες ταινίες με θέμα το Halloween από τον σκηνοθέτη Michael Dougherty που με ένα πολύ δυνατό καστ(Anna Paquin, Brian Cox, Dylan Baker) καταφέρνει να τρομάξει και να συνεπάρει τον θεατή!

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Προβολή της ταινίας "Pulp Fiction"


ΠΕΜΠΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 21.30


ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Crime, Drama, Thriller -  154 λεπτά


Γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την κυκλοφορία της, προβάλλουμε την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου και ώρα 22.00 την ταινία "PULP FICTION" στο Αμφιθέατρο της σχολής.

Οι παράλληλες και ενίοτε διασταυρούμενες ιστορίες δύο πληρωμένων δολοφόνων, ενός μποξέρ που τον κυνηγά η μαφία, της ναρκομανούς συζύγου ενός μαύρου γκανγκστερ, ενός νεαρού ζευγαριού που ληστεύει εστιατόρια και μερικών ακόμα γραφικών χαρακτήρων. Χρυσός Φοίνικας Καννών.ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Quentin Tarantino
ΠΑΙΖΟΥΝ: John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson

Είσοδος ελεύθερη












Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Βίντεο- αφιέρωμα στα οπτικά εφέ

Ένα fan made βίντεο που μας παρουσιάζει τα πιο εντυπωσιακά οπτικά εφέ μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών.


Τραγούδι: Thomas Bergersen "Rada"



Extended version:http://vimeo.com/87518452

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Προβολή της ταινίας "Paths of Glory"

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 21.30


ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Drama, War - 88 λεπτά


Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μια ομάδα στρατιωτών αρνείται να συνεχίσει μια επίθεση που θεωρείται απ`όλους απίθανη. Οι ανώτεροί τους αποφασίζουν να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Stanley Kubrick
ΠΑΙΖΟΥΝ: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou

Eίσοδος ελεύθερη


Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Οι νικητές του 7ου φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων "AnimaSyros"



Το Διεθνές Φεστιβάλ + Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων "ΑnimaSyros", ήρθε στο τέλος του για φέτος καθώς για έβδομη συνεχή χρονιά διεξάγεται στην Σύρο. Από τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου οι θεατές αλλά και λάτρεις των κινουμένων σχεδίων είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων, αφιερώματα σε Διεθνή Φεστιβάλ, επαγγελματικό φόρουμ με τη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών & επαγγελματιών, εργαστήρια για φοιτητές και μαθητές δημοτικού, το εφαρμοσμένο εργαστήρι making of που καταγράφει λεπτό προς λεπτό το φεστιβάλ, πάρτυ κι άλλες παράλληλες δράσεις. Βέβαια, δεν έλειψαν και τα βραβεία που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες και είναι τα εξής:
  • Ειδική Μνεία σε Ελληνική ταινία του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Προγράμματος:
  • Man in a box του Ηλία Παπασταματίου

    Γιατί ξεχώρισε: μας συγκίνησε όλους το πειραματικό ύφος αυτής της ταινίας χρησιμοποιώντας παραδοσιακά κείμενα για να δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα και μοναδική ιστορία. 



  •  Ειδική Μνεία του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Προγράμματος:

    Mythopolis της Αlexandra Hetmerova από την Τσεχία

    Γιατί ξεχώρισε: επειδή πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ που χρησιμοποιεί κλασικούς χαρακτήρες και τους μετατρέπει σε σύγχρονες φιγούρες με διασκεδαστικά σκίτσα και γραφικά.   

  • Βραβείο καλύτερης φοιτητικής ταινίας

    My stuffed Granny της Έφης Παππά από τη Μεγάλη Βρετανία

    Γιατί ξεχώρισε: γιατί είναι μια επαγγελματικά φτιαγμένη φοιτητική ταινία με εξαιρετική τεχνική που πραγματεύεται με αισιοδοξία δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας για την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα. 

  • Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής σε Ελληνική Ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος:

    Dinner for Few του Νάσου Βακάλη

    Γιατί ξεχώρισε: επειδή μας συγκίνησε το δυνατό πολιτικό μήνυμα, τα ζωντανά χρώματα και η εξαιρετική ανάπτυξη της ιστορίας. 


  • Ειδική μνεία της Κριτικής Επιτροπής σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος:

    Canis των Marc Riba & Anna Solanas

    Γιατί ξεχώρισε: επειδή μας καθήλωσε με την ωμή ένταση της αφήγησης και την ατμόσφαιρα που δημιούργησε. 
  • Μέγα Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του animasyros 7.0:

    Historia de un Oso από τη Χιλή

    Γιατί ξεχώρισε: γιατί είναι μια συγκινητική ιστορία δοσμένη με ένα άρτιο και ολοκληρωμένο τεχνικά ζωντανό animation.



Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Μουσικές βιογραφίες στην μεγάλη οθόνη

1. Αmadeus (1984)
Σκηνοθεσία: Milos Forman

Η ταινία προτάθηκε για 53 συνολικά βραβεία και κέρδισε 40, συμπεριλαμβανομένων και 8 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και μας διηγείται την ζωή του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Το 1823, ο συνθέτης Αντόνιο Σαλιέρι (Φάριντ Μάρεϊ Έιμπραχαμ), που βρίσκεται πια σε προχωρημένη ηλικία, αποπειράται να αυτοκτονήσει ζητώντας δυνατά για συγχώρεση εφόσον κατά τα λεγόμενά του ήταν υπαίτιος για το θάνατο του Μότσαρτ (Τομ Χαλς) το 1791. Ο συνθέτης εισάγεται σε τρελοκομείο κι εκεί δέχεται την επίσκεψη ενός νεαρού ιερέα, ο οποίος προσπαθεί να τον εξομολογήσει. Ο Σαλιέρι αρχίζει να διηγείται τα γεγονότα από την αρχή: τη γνωριμία του με τον Μότσαρτ, τη μεγάλη ιδιοφυΐα της μουσικής, την αντιπαλότητα μεταξύ των δυο συνθετών (ο Σαλιέρι ζήλευε το ταλέντο και την επιτυχία του Μότσαρτ) και το σατανικό του σχέδιο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του μεγάλου συνθέτη.




2. Control (2007)
Σκηνοθεσία: Anton Corbijn

Ένα φιλμ με μπόλικη δόση από Μάντσεστερ και 80s μας δείχνει τη ζωή του Ian Curtis (Sam Riley), του αινιγματικού τραγουδιστή των Joy Division, ενός post-punk συγκροτήματος που σημείωσε επιτυχία την δεκαετία του ’80 και επηρέασε γενιές νέων ανθρώπων. Ωστόσο τα προσωπικά και επαγγελματικά προβλήματα του τον οδήγησαν στην αυτοκτονία, στην ηλικία των 23 ετών.




3. I'm Not There (2007)
Σκηνοθεσία: Todd Haynes

Επτά διαφορετικά πρόσωπα του Bob Dylan: ο στοχαστής, ο ποιητής, ο σύζυγος, ο ασυμβίβαστος τραγουδοποιός, το μικρό αγόρι που θαυμάζει τον Γούντι Γκάρθι, ο ενήλικος που αυτοεξορίζεται ως άλλος Billy the Kid. Η πορεία του καθενός αποτελεί κι ένα μικρό αποτύπωμα της μεγάλης προσωπικότητας του Αμερικανού τραγουδοποιού. Eφτά χαρακτήρες μεταξύ των οποίων οι Christian Bale, Cate Blanchett, Heath Ledger, Richard Gere κ.α. καταφέρνουν να ενσαρκώσουν ο καθένας με το δικό του τρόπο, πλευρές της ζωής και της δουλειάς του μουσικού.




4. La Vie en Rose (2007)
Σκηνοθεσία: Olivier Dahan

H συναρπαστική βιογραφία μιας από τις μεγαλύτερες φωνές του αιώνα μας, της Εντίθ Πιαφ: από τις φτωχογειτονιές του Παρισιού, όπου μεγάλωσε και ξεκίνησε την πορεία της στο τραγούδι έως την απόλυτη αναγνώριση και την τραγική της μοίρα πολλές δεκαετίες μετά. Τα πρώτα χρόνια της φτώχειας, η διαδρομή από την Μπελβίλ στη Νέα Υόρκη, η άνοδος και η δόξα, οι παθιασμένες ερωτικές σχέσεις της, όπως αυτή με τον Ζαν Κοκτό, οι μακρόχρονες και έντονες φιλίες της, όπως αυτή με την Μάρλεν Ντίτριχ, χρωματίζουν το πορτρέτο μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας, της Εντίθ Πιαφ που το όνομά της είναι συνώνυμο του πάθους. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Μαριόν Κοτιγιάρ, που για την ερμηνεία της στην ταινία απέσπασε ένα Όσκαρ, μια Χρυσή Σφαίρα, και ένα Βραβείο BAFTA.




5. Nowhere Boy (2009)
Σκηνοθεσία: Sam Taylor-Johnson

To δράμα μας λέει την ιστορία του νεαρού Τζον Λένον για τα εφηβικά του χρόνια από το 1955-1960. Δύο ιδιαίτερες γυναίκες συγκρούονται για την αγάπη του: η Μίμι, η θεία του που τον μεγάλωσε, και η Τζούλια, η μητέρα του που τον έδωσε για υιοθεσία. Νοσταλγώντας μια φυσιολογική οικογένεια, ο Τζον στρέφει την προσοχή του στη μουσική και γνωρίζει τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Καθώς όμως η νέα ζωή του Τζον ξεκινά, η αλήθεια για το παρελθόν του οδηγεί σε μια αναπόφευκτη τραγωδία. Η ταινία βασίζεται στην βιογραφία της ετεροθαλούς αδερφής του Τζον και εκτός από την σχέση του με την μητέρα και την θεία του, μας αφηγείται και τα πρώτα μουσικά βήματα του Λένον αλλά και την εξέλιξη των Beatles.




6. Ray (2004)
Σκηνοθεσία: Taylor Hackford

Η ζωή και η μουσική καριέρα του Ray Charles, ο οποίος έμεινε τυφλός σε ηλικία 7 ετών, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει διάσημο αστέρι στο χώρο της μαύρης μουσικής. Η ταινία θίγει επίσης μερικές από τις σκοτεινές πλευρές του καλλιτέχνη, όπως ο εθισμός του στα ναρκωτικά. O Τζέιμι Φοξ κατάφερε να κερδίσει Όσκαρ για την ερμηνεία του και και η ταινία κατάφερε να προσεγγίσει με ένα προσεγμένο τρόπο την ζωή του Ray Charles.





7. Sid and Nancy (1986)

Σκηνοθεσία: Alex Cox

H ταινία Sid and Nancy είναι μια βιογραφία του σκηνοθέτη Alex Cox. Αποτυπώνει την πολυτάραχη ζωή του Sid Vicious (Gary Oldman), μπασίστα του διάσημου πανκ συγκροτήματος Sex Pistols και την σχέση του με την σύντροφο του, Nancy Spungen. (Chloe Webb). Η ιστορία τους ακολουθεί και μετά τη διάλυση του πρωτοποριακού πανκ γκρουπ ως την τραγική τους κατάληξη από τα ναρκωτικά.




8. The Doors (1991)
Σκηνοθεσία: Oliver Stone 


Η ταινία του Oliver Stone με πρωταγωνιστές τους Val Kilmer και Μeg Ryan είναι μια εξιστόρηση της ζωής του θρυλικού συγκροτήματος «The Doors» που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60 και του τραγουδιστή και συνθέτη του, Jim Morrison, από τα πρώτα μαθητικά του χρόνια στο L.A. έως τον πρόωρο θάνατο το 1971 στο Παρίσι σε ηλικία μόλις 27 ετών.




9. The Runaways (2010)
Σκηνοθεσία: Floria Sigismondi

Όντας υπό την προστασία και την επιρροή του Κιμ Φόλει, ενός από τους πρωτοπόρους της ροκ σκηνής της δεκαετίας του 70, μια παρέα κοριτσιών από την Καλιφόρνια, θα μετατραπούν από ατίθασες έφηβες σε μια από τις πιο δημοφιλείς μπάντες της εποχής. Το ιδιαίτερο στυλ και ταλέντο τους σύντομα θα συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας και οι δύο ηγετικές μορφές του συγκροτήματος θα εξελιχθούν σε είδωλα: η Τζοάν για την rock n roll ιδιοσυγκρασία της και η Τσέρι για τον αθώο σεξ απίλ της. To βιογραφικό αμερικάνικο φιλμ, βασισμένο στο βιβλίο στην τραγουδίστρια του συγκροτήματος μας δείχνει την πορεία του γυναικείου συγκροτήματος «The Runaways» και την ζωή μιας τυπικής ροκ μπάντας.




10. Walk the Line (2005)
Σκηνοθεσία: James Mangold
Η ταινία εξετάζει τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του θρυλικού αστέρα της κάντρι μουσικής Johnny Cash, που με τα τραγούδια του κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια της αμερικάνικης παράδοσης και να αγγίξει τα μαζικά ακροατήρια. Αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά για το τί σημαίνει τέχνη, μουσική και νιάτα, γνωρίζει την γυναίκα της ζωής του, June Carter (Reese Witherspoon). Η ταινία πήρε το όνομα της από το ομώνυμο τραγούδι του Cash που κυκλοφόρησε το 1956 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.