Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Αγαπημένες ταινίες με πρωταγωνιστές τα ζώα

Η 4η Οκτωβρίου θεωρείται η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αγαπημένοι μας φίλοι πρωταγωνιστούν και στην μεγάλη οθόνη και φυσικά κλέβουν την παράσταση. Με αφορμή αυτή την ημέρα παρακάτω παρουσιάζουμε μερικές από τις αγαπημένες μας ταινίες με ζώα.



 1. 101 Dalmatians ( 1961) 
Σκηνοθεσία: Clyde Geronimi, Hamilton Luske, Wolfgang Reitherman 

H πολύ πετυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney μας αφηγείται την ιστορία 99 κουταβιών Δαλματίας και των δυο αφεντικών τους που προσπαθούν να τα σώσουν από την κακιά, πλούσια και εκκεντρική Κρουέλα Ντε Βιλ η οποία θέλει να τα απαγάγει για να φτιάξει την καλύτερη γούνα στον κόσμο. Μια αληθινά μοναδική ιστορία για όλη την οικογένεια που γνώρισε επιτυχία και στην συνέχεια έμελλε να γίνει ταινία, σειρά, remake και πολλά ακόμη.




 2. Duma (2005)

Σκηνοθεσία: Carroll Ballard

 Ένα δωδεκάχρονο αγόρι, ο Ξαν, αποφασίζει να επιστρέψει την τσίτα που ανέθρεψε από μωρό στο φυσικό της χώρο, τη ζούγκλα, προκειμένου να τη γλιτώσει από τα χέρια ενός μυστήριου και κακόβουλου τυχοδιώκτη. H ταινία μας ταξιδεύει στα άγρια τοπία της Νότιας Αφρικής, των ορμητικών ποταμών και των λιονταριών που παραμονεύουν, παρέα με τον 12χρονο ήρωά μας και το πανέμορφο αιλουροειδές Duma προσφέροντας στιγμές συγκίνησης και περιπέτειας. 




3. Hachi: A Dog's Tale (2009) 

Σκηνοθεσία: Lasse Hallström 

Μία άκρως συγκινητική ταινία που μας αφηγείται την αληθινή ιστορία του Χάτσικο που συνοδεύει κάθε μέρα τον Πάρκερ το αφεντικό του έναν καθηγητή πανεπιστημίου στο τρένο κάθε πρωί και το απόγευμα τον περιμένει να επιστρέψει από τη δουλειά του. Κάποια μέρα ο Πάρκερ πεθαίνει και δεν επιστρέφει ποτέ στον σταθμό. Ο Χάτσικο όμως πηγαίνει στο ίδιο ακριβώς σημείο που τον περίμενε πάντα κάθε μέρα για τα επόμενα 9 χρόνια. Κάθε μέρα ο Χάτσικο αγγίζει τις ζωές όλων όσων εργάζονται εκεί κοντά και όσων περνούν καθημερινά από εκεί. Διδάσκει τους ανθρώπους τι σημαίνει αγάπη, συμπόνια και πάνω απ’ όλα πίστη. Σήμερα στο σημείο που περίμενε ο Χάτσικο υπάρχει ένα μπρούτζινο άγαλμα σύμβολο της αγάπης και της αφοσίωσής του. 




4. Lassie Come Home (1943) 

Σκηνοθεσία: Fred M. Wilcox 

Η ιστορία της Λάσι, του πιο διάσημου κόλεϊ, διηγείται την περιπέτεια της όταν δραπετεύει από την οικογένεια που έχει πουληθεί για να βρει την προηγούμενη οικογένεια της και ειδικά το αγόρι αυτής, που έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη φιλία. Το πολυαγαπημένο σκυλί έγινε γνωστό από την νουβέλα που κυκλοφόρησε το 1940 και στην συνέχεια έμελλε να συζητηθεί και από τα πολλά remake της ταινίας τα επόμενα χρόνια. 




 5. Life of Pi (2012) 

Σκηνοθεσία: Ang Lee 

Ο Πι Πάτελ είναι ένα 16χρονο αγόρι, γιος ιδιοκτήτη ζωολογικού κήπου. Μια μέρα, όλη η οικογένεια μαζί με πλήθος ζώων επιβιβάζονται σε ένα πλοίο με προορισμό τον Καναδά, προκειμένου να χτίσουν μια νέα ζωή. Στην πορεία, το πλοίο βυθίζεται και ο Πι σώζεται σε μια βάρκα στην μέση του Ειρηνικού ωκεανού. Χωρίς να το γνωρίζει στη βάρκα δεν θα είναι μόνος του. Η ταινία απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς και αρκετά Όσκαρ καθώς βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιαν Μαρτέλ. Τελικά μια φιλία ενός ανθρώπου και ενός ζώου μπορεί να αναπτυχθεί και στα πιο απίθανα σημεία… 




6. Never Cry Wolf (1983) 

Σκηνοθεσία: Carroll Ballard 

Εντυπωσιακές και πανέμορφες εικόνες από την φύση της Αρκτικής σε μια μυστήρια φυσιολατρική ταινία της Κάρολ Μπάλαρντ. Ο βιολόγος Φάρλεϊ Μόουατ ταξιδεύει σε μια άγρια περιοχή για να εξακριβώσει αν η παρουσία λύκων εκεί ευθύνεται για τη μείωση του πληθυσμού των ταράνδων. Το ταξίδι του αυτό θα τον οδηγήσει να κατανοήσει καλύτερα τον κόσμο των λύκων, αλλά και στη συνειδητοποίηση πως το πιο επικίνδυνο ζώο στη φύση είναι ο άνθρωπος. 




7. Red Dog (2011) 

Σκηνοθεσία: Kriv Stenders 

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία του θρυλικού Red Dog το οποίο ένωσε την τοπική κοινωνία κατά τη διάρκεια της περιαγωγής του σε ολόκληρη την Αυστραλία στην ιστορική αναζήτηση του χαμένου από τον καιρό αφεντικού του... Ένα σκυλί-ήρωας που κέρδισε τις καρδιές όσων συναντούσε, φέρνοντας ανθρώπους και ολόκληρες κοινωνίες ενωμένους και προσφέροντας αγάπη. 




8. The Bear (1988) 

Σκηνοθεσία: Jean-Jacques Annaud 

Ένα μικρό αρκουδάκι μένει μοναχό του και φοβισμένο. Συντροφιά και προστασία θα βρει δίπλα σε ένα μεγάλο αρσενικό, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να αποφύγει δύο κυνηγούς. Η ταινία μας αποτυπώνει ακριβώς την ζωή ενός νεογνού ζώου και τον αγώνα του για επιβίωση.




9. The Black Stallion (1979) 

Σκηνοθεσία: Carroll Ballard 


Ο μικρός Άλεκ ξεβράζεται στην ακτή ενός έρημου νησιού, έπειτα από ένα τρομερό ναυάγιο και σύντομά ανακαλύπτει ότι δεν είναι ο µόνος επιζήσας. Ένα άγριο αραβικό άλογο, που µμεταφερόταν στο πλοίο, κατάφερε να φτάσει στο νησί δίνοντας στον Άλεκ κουράγιο κι ένα λόγο για να αγωνιστεί να επιβιώσει. Σταδιακά, ο Άλεκ κατορθώνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αλόγου και να το δαμάσει, αρχίζοντας µία σχέση που θα αλλάξει ριζικά τη ζωή και των δύο. Όταν ο Άλεκ επιτέλους διασώζεται, πείθει τη μητέρα του να κρατήσουν το άλογο στην αυλή τους. Μετά τη γνωριμία του µε τον εκπαιδευτή Χένρι Ντέιλι, ο Άλεκ και η Μαύρη Καλλονή θα αρχίσουν να προπονούνται για το πρωτάθλημα ιπποδρομίας. 




10. The Lion King(1994) 
Σκηνοθεσία: Roger Allers, Rob Minkoff

 Η πιο επιτυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων με παραδοσιακό σχέδιο, ο Βασιλιάς των λιονταριών, ένα πραγματικό αριστούργημα από όπου κι αν το πάρεις. Ένα μικρό λιονταράκι, ο Σίμπα, φεύγει μακριά από το Βασίλειο της Περηφάνιας, διωγμένος από τις ενοχές που του φορτώνει ο θείος του, Σκαρ, για τον θάνατο του ίδιου του τού πατέρα. Έτσι, o Σκαρ κατορθώνει να κερδίσει τον θρόνο κι ο Σίμπα περιπλανιέται σε άγνωστα μέρη. Η ταινία διδάσκει ένα μάθημα ζωής σε μικρούς και μεγάλους. Και φυσικά μεγάλοι πρωταγωνιστές και εδώ τα ζώα.




 11. War Horse (2011) 

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg 

Ένα πολεμικό δράμα, ενός ‘μεγάλου’ σκηνοθέτη. Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μαικλ Μορμπούγκο που κυκλοφόρησε το 1982 και μεταφέρθηκε το 2007 στην θεατρική σκηνή του Λονδίνου και του Broadway. Η ταινία αρχίζει λίγο καιρό μετά το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ο Άλμπερτ, ένας έφηβος που ζει σε μια φάρμα στη βρετανική ύπαιθρο, μαθαίνει ότι ο πατέρας του πούλησε το αγαπημένο του άλογο, Τζόι, στο βρετανικό ιππικό. Ο Τζόι καταλήγει στην πρώτη γραμμή του γαλλικού μετώπου και ο Άλμπερτ αποφασίζει να καταταγεί στον στρατό με την ελπίδα να τον ξαναβρεί. 




12. White Fang (1991) 

Σκηνοθεσία: Randal Kleiser

 O Ethan Hawke υποδύεται ένα νεαρό άνδρα που ψάχνει για χρυσό στις τεράστιες χιονισμένες περιοχές της Αλάσκα. Μια μέρα θα σώσει ένα λυκόσκυλο από τα χέρια ενός κακού άντρα και αυτό θα γίνει αφορμή για να αναπτυχθεί μεταξύ τους μια σπουδαία φιλία. Οικογενειακή περιπέτεια στην κλασική παράδοση της Disney, γυρισμένη σε πανέμορφα φυσικά τοπία της Αλάσκα με φροντίδα, αίσθημα περιπέτειας και θαυμασμού για το φυσικό περιβάλλον και βέβαια σεβασμού και αγάπης για τα ζώα. “Ο Ασπροδόντης” (1991) είναι από εκείνες τις ταινίες της Disney που αν τις δεις σε μικρή ηλικία δε τις ξεχνάς ποτέ!

1 σχόλιο: