Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Μουσικές βιογραφίες στην μεγάλη οθόνη

1. Αmadeus (1984)
Σκηνοθεσία: Milos Forman

Η ταινία προτάθηκε για 53 συνολικά βραβεία και κέρδισε 40, συμπεριλαμβανομένων και 8 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και μας διηγείται την ζωή του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Το 1823, ο συνθέτης Αντόνιο Σαλιέρι (Φάριντ Μάρεϊ Έιμπραχαμ), που βρίσκεται πια σε προχωρημένη ηλικία, αποπειράται να αυτοκτονήσει ζητώντας δυνατά για συγχώρεση εφόσον κατά τα λεγόμενά του ήταν υπαίτιος για το θάνατο του Μότσαρτ (Τομ Χαλς) το 1791. Ο συνθέτης εισάγεται σε τρελοκομείο κι εκεί δέχεται την επίσκεψη ενός νεαρού ιερέα, ο οποίος προσπαθεί να τον εξομολογήσει. Ο Σαλιέρι αρχίζει να διηγείται τα γεγονότα από την αρχή: τη γνωριμία του με τον Μότσαρτ, τη μεγάλη ιδιοφυΐα της μουσικής, την αντιπαλότητα μεταξύ των δυο συνθετών (ο Σαλιέρι ζήλευε το ταλέντο και την επιτυχία του Μότσαρτ) και το σατανικό του σχέδιο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του μεγάλου συνθέτη.




2. Control (2007)
Σκηνοθεσία: Anton Corbijn

Ένα φιλμ με μπόλικη δόση από Μάντσεστερ και 80s μας δείχνει τη ζωή του Ian Curtis (Sam Riley), του αινιγματικού τραγουδιστή των Joy Division, ενός post-punk συγκροτήματος που σημείωσε επιτυχία την δεκαετία του ’80 και επηρέασε γενιές νέων ανθρώπων. Ωστόσο τα προσωπικά και επαγγελματικά προβλήματα του τον οδήγησαν στην αυτοκτονία, στην ηλικία των 23 ετών.




3. I'm Not There (2007)
Σκηνοθεσία: Todd Haynes

Επτά διαφορετικά πρόσωπα του Bob Dylan: ο στοχαστής, ο ποιητής, ο σύζυγος, ο ασυμβίβαστος τραγουδοποιός, το μικρό αγόρι που θαυμάζει τον Γούντι Γκάρθι, ο ενήλικος που αυτοεξορίζεται ως άλλος Billy the Kid. Η πορεία του καθενός αποτελεί κι ένα μικρό αποτύπωμα της μεγάλης προσωπικότητας του Αμερικανού τραγουδοποιού. Eφτά χαρακτήρες μεταξύ των οποίων οι Christian Bale, Cate Blanchett, Heath Ledger, Richard Gere κ.α. καταφέρνουν να ενσαρκώσουν ο καθένας με το δικό του τρόπο, πλευρές της ζωής και της δουλειάς του μουσικού.




4. La Vie en Rose (2007)
Σκηνοθεσία: Olivier Dahan

H συναρπαστική βιογραφία μιας από τις μεγαλύτερες φωνές του αιώνα μας, της Εντίθ Πιαφ: από τις φτωχογειτονιές του Παρισιού, όπου μεγάλωσε και ξεκίνησε την πορεία της στο τραγούδι έως την απόλυτη αναγνώριση και την τραγική της μοίρα πολλές δεκαετίες μετά. Τα πρώτα χρόνια της φτώχειας, η διαδρομή από την Μπελβίλ στη Νέα Υόρκη, η άνοδος και η δόξα, οι παθιασμένες ερωτικές σχέσεις της, όπως αυτή με τον Ζαν Κοκτό, οι μακρόχρονες και έντονες φιλίες της, όπως αυτή με την Μάρλεν Ντίτριχ, χρωματίζουν το πορτρέτο μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας, της Εντίθ Πιαφ που το όνομά της είναι συνώνυμο του πάθους. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Μαριόν Κοτιγιάρ, που για την ερμηνεία της στην ταινία απέσπασε ένα Όσκαρ, μια Χρυσή Σφαίρα, και ένα Βραβείο BAFTA.




5. Nowhere Boy (2009)
Σκηνοθεσία: Sam Taylor-Johnson

To δράμα μας λέει την ιστορία του νεαρού Τζον Λένον για τα εφηβικά του χρόνια από το 1955-1960. Δύο ιδιαίτερες γυναίκες συγκρούονται για την αγάπη του: η Μίμι, η θεία του που τον μεγάλωσε, και η Τζούλια, η μητέρα του που τον έδωσε για υιοθεσία. Νοσταλγώντας μια φυσιολογική οικογένεια, ο Τζον στρέφει την προσοχή του στη μουσική και γνωρίζει τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Καθώς όμως η νέα ζωή του Τζον ξεκινά, η αλήθεια για το παρελθόν του οδηγεί σε μια αναπόφευκτη τραγωδία. Η ταινία βασίζεται στην βιογραφία της ετεροθαλούς αδερφής του Τζον και εκτός από την σχέση του με την μητέρα και την θεία του, μας αφηγείται και τα πρώτα μουσικά βήματα του Λένον αλλά και την εξέλιξη των Beatles.




6. Ray (2004)
Σκηνοθεσία: Taylor Hackford

Η ζωή και η μουσική καριέρα του Ray Charles, ο οποίος έμεινε τυφλός σε ηλικία 7 ετών, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει διάσημο αστέρι στο χώρο της μαύρης μουσικής. Η ταινία θίγει επίσης μερικές από τις σκοτεινές πλευρές του καλλιτέχνη, όπως ο εθισμός του στα ναρκωτικά. O Τζέιμι Φοξ κατάφερε να κερδίσει Όσκαρ για την ερμηνεία του και και η ταινία κατάφερε να προσεγγίσει με ένα προσεγμένο τρόπο την ζωή του Ray Charles.





7. Sid and Nancy (1986)

Σκηνοθεσία: Alex Cox

H ταινία Sid and Nancy είναι μια βιογραφία του σκηνοθέτη Alex Cox. Αποτυπώνει την πολυτάραχη ζωή του Sid Vicious (Gary Oldman), μπασίστα του διάσημου πανκ συγκροτήματος Sex Pistols και την σχέση του με την σύντροφο του, Nancy Spungen. (Chloe Webb). Η ιστορία τους ακολουθεί και μετά τη διάλυση του πρωτοποριακού πανκ γκρουπ ως την τραγική τους κατάληξη από τα ναρκωτικά.




8. The Doors (1991)
Σκηνοθεσία: Oliver Stone 


Η ταινία του Oliver Stone με πρωταγωνιστές τους Val Kilmer και Μeg Ryan είναι μια εξιστόρηση της ζωής του θρυλικού συγκροτήματος «The Doors» που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60 και του τραγουδιστή και συνθέτη του, Jim Morrison, από τα πρώτα μαθητικά του χρόνια στο L.A. έως τον πρόωρο θάνατο το 1971 στο Παρίσι σε ηλικία μόλις 27 ετών.




9. The Runaways (2010)
Σκηνοθεσία: Floria Sigismondi

Όντας υπό την προστασία και την επιρροή του Κιμ Φόλει, ενός από τους πρωτοπόρους της ροκ σκηνής της δεκαετίας του 70, μια παρέα κοριτσιών από την Καλιφόρνια, θα μετατραπούν από ατίθασες έφηβες σε μια από τις πιο δημοφιλείς μπάντες της εποχής. Το ιδιαίτερο στυλ και ταλέντο τους σύντομα θα συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας και οι δύο ηγετικές μορφές του συγκροτήματος θα εξελιχθούν σε είδωλα: η Τζοάν για την rock n roll ιδιοσυγκρασία της και η Τσέρι για τον αθώο σεξ απίλ της. To βιογραφικό αμερικάνικο φιλμ, βασισμένο στο βιβλίο στην τραγουδίστρια του συγκροτήματος μας δείχνει την πορεία του γυναικείου συγκροτήματος «The Runaways» και την ζωή μιας τυπικής ροκ μπάντας.




10. Walk the Line (2005)
Σκηνοθεσία: James Mangold
Η ταινία εξετάζει τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του θρυλικού αστέρα της κάντρι μουσικής Johnny Cash, που με τα τραγούδια του κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια της αμερικάνικης παράδοσης και να αγγίξει τα μαζικά ακροατήρια. Αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά για το τί σημαίνει τέχνη, μουσική και νιάτα, γνωρίζει την γυναίκα της ζωής του, June Carter (Reese Witherspoon). Η ταινία πήρε το όνομα της από το ομώνυμο τραγούδι του Cash που κυκλοφόρησε το 1956 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου