Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Σινεμά και Halloween

31 Οκτωβρίου και πλησιάζει για ακόμη μία χρονιά η γνωστή σε όλους, γιορτή του Halloween. Mια γιορτή του δυτικού κόσμου όπου μικρά παιδιά μεταμφιέζονται και επισκέπτονται σπίτια για να μαζέψουν γλυκά, γνωστό και ως "trick or treat". Οι κολοκύθες έχουν την τιμητική τους ως σήμα κατατεθέν της εορτής καθώς φτιάχνονται φαναράκια πάνω στις οποίες μπορεί κανείς να δει χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Συχνά η γιορτή συνδέεται με πράγματα υπερφυσικά, μαγικά αλλά και τρομαχτικά. Στην Ελλάδα δεν γιορτάζουμε το Halloween ωστόσο μπορούμε να πάρουμε μια γεύση και να μπούμε στο κλίμα μέσα από ταινίες που σχετίζονται με αυτή την γιορτή. Μερικές από αυτές, είναι οι παρακάτω: 


1. The Addams Family (1991)
Σκηνοθεσία: Barry Sonnenfeld


Ένα δημοφιλές καρτούν και δημοφιλής τηλεοπτική σειρά που σίγουρα λάτρεψαν πολύ. Ο Barry Sonnenfeld κατάφερε να εντάξει για τα καλά την οικογένεια Ανταμς στη αμερικάνικη λαϊκή κουλτούρα. Μια απολαυστική μαύρη κωμωδία με πρωταγωνιστές μια οικογένεια με χόμπι το μακάβριο. Η πλοκή της ταινίας περιστρέφεται γύρω από την κομπίνα που στήνουν επιτήδειοι "φίλοι" της οικογένειας σκηνοθετώντας την επιστροφή του εξαφανισμένου θείου Fenster. 


2. Corpse Bride (2005)
Σκηνοθεσία: Tim Burton, Mike Johnson

Η διάσημη ταινία του Tim Burton που μας διηγείται τη γλυκόπικρη ιστορία του Victor που παντρεύεται τη Νεκρή Νύφη, η οποία τον πηγαίνει στον Κάτω Κόσμο. Εκεί θα προσπαθήσει να της εξηγήσει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά, αλλά και να βρει τρόπο να επιστρέψει στη γη. Η ταινία είναι φτιαγμένη με την παραδοσιακή τεχνική του Puppet Animation (Stop Motion), που χρησιμοποιούνται κινούμενες κούκλες φωτογραφίζοντας καρέ καρέ τις κινήσεις τους. Στην ταινία απολαμβάνουμε τις φωνές του Johnny Depp, στην πέμπτη του συνεργασία με τον δημιουργό Tim Burton, της Helena Bonham Carter και της Emily Watson. 


3. Dracula (1992)
 Σκηνοθεσία: Francis Ford Coppola

Η ιστορία του Κόμη Δράκουλα, μια διάσημη ιστορία που έχει μεταφερθεί ξανά και ξανά στη μεγάλη
οθόνη. Επιλέξαμε την πιο διάσημη ίσως ταινία, με σκηνοθέτη τον Francis Ford Coppola και πρωταγωνιστή τον Gary Oldman. Εντυπωσιακά σκηνικά και έντονη ατμόσφαιρα, η ταινία μας παρουσιάζει τον Βρικόλακα Κόμη όπου αφήνει για λίγο τον πύργο του και πηγαίνει στο Λονδίνο προς ανεύρεση της αιώνιας αγαπημένης του. 


4. Frankestein (1931)
Σκηνοθεσία: James Whale

Μια κλασική ταινία τρόμου επηρεασμένη από τον βιβλίο της Mary Shelley. Ο γιατρός Henry Frankenstein, έχει κλειστεί στο εργαστήριο του και με τον βοηθό του προσπαθούν να δώσουν ζωή σε έναν «άνθρωπο» τον οποίο έχουν δημιουργήσει από μέλη νεκρών. Καταφέρνουν να δώσουν ζωή σε αυτό το τέρας αλλά μαζί με την ζωή τού δίνουν και απίστευτη δύναμη, κάτι που το καθιστά ανίκητο και αδύνατο να ελεγχθεί. Το τέρας το σκάει από το εργαστήριο και ο Frankenstein πρέπει τώρα να το βρει και να το σταματήσει. Η ταινία μπορεί να μην τρομάζει σήμερα αλλά καταφέρνει να διατηρήσει την ατμόσφαιρα και να αγγίζει τον θεατή. Δεν την καθιστά κανείς ως μια "απλή ταινία τρόμου", κυρίως γιατί έχει πολλά νοήματα γύρω από τον άνθρωπο. Αξίζει! 


5. Frankenweenie (2012)
Σκηνοθεσία: Tim Burton

Άλλη μια δημιουργία του Tim Burton πάλι με την τεχνική του stop motion. Η ταινία είναι τρισδιάστατη, παρότι ασπρόμαυρη και διηγείται την συγκινητική ιστορία του Victor που χάνει τον καλύτερο του φίλο, τον σκύλο του Sparky. Με σκοπό να τον επαναφέρει στην ζωή, επιστρατεύει όλες του τις γνώσεις πάνω στην επιστήμη. Το πείραμα του επιτυγχάνεται ωστόσο δεν θέλει να δημοσιοποιήσει την κατασκευή του. Όμως, ο Sparky βγαίνει στους δρόμους και όλη η πόλη θέλει να μάθει περισσότερα. 


6. Halloween (1978)
 Σκηνοθεσία: John Carpenter

Η ταινία κατέχει ξεχωριστή θέση στον τομέα των slashers αφού χωρίς να είναι το πρώτο στη συγκεκριμένη υποκατηγορία, έδωσε το μεγάλο έναυσμα για την ασταμάτητη παραγωγή ταινιών slasher που ακολούθησε. Βέβαια κατάφερε να δημιουργήσει και έναν από του πιο cult "κακούς" στο σινεμά τρόμου, τον Μichael Mayers που είναι έγκλειστος σε μια ψυχιατρική κλινική για τον φόνο της αδελφής. Αφού αποδράσει, επιστρέφει στην πόλη όπου μεγάλωσε και σφάζει ανυποψίαστους έφηβους την νύχτα του Halloween. Ταινία ότι πρέπει για τις κρύες νύχτες που έρχονται και φυσικά όπως μας λέει και ο τίτλος για τις ημέρες του Halloween. 


7. Ηocus Pocus (1993)
Σκηνοθεσία: Kenny Ortega

Ένα τυχαίο περιστατικό στο σύγχρονο Σάλεμ επαναφέρει από το υπερπέραν τρεις σατανικές αδελφές μάγισσες. Αποφασισμένες να κατακτήσουν πλέον την αιώνια ζωή, οι τρεις τους αρχίζουν να αναζητούν αθώα παιδάκια. Μια κλασική ταινία της Disney που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, μας μεταφέρει στο μαγικό κόσμο των μαγισσών με μια πιο χιουμοριστική πλευρά. Μια ταινία που ταιριάζει γάντι τις ημέρες του Halloween.


8. Hotel Transylvania (2012) 
Σκηνοθεσία: Genndy Tartakovsky

Μακριά από τον κόσμο των ανθρώπων, ο Δράκουλας διευθύνει το ξενοδοχείο Τρανσυλβανία, ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων για όλα τα τέρατα. Για να γιορτάσει τα 18α γενέθλια της κόρης του, Μέιβις, έχει καλέσει κάποια από τα πιο διάσημα τέρατα. Όμως, στο ξενοδοχείο φτάνει ο Τζόναθαν, ένας ανυποψίαστος νεαρός ταξιδιώτης. Τώρα ο Δράκουλας πρέπει να προστατέψει την Μέιβις από το να τον ερωτευτεί. Γρήγορο τέμπο, έξυπνη σεναριακή ιδέα και σπιρτόζικα αστεία συνδυάζονται σε ένα απολαυστικό ψηφιακό animation, το οποίο δεν απευθύνεται μόνο σε πολύ μικρές ηλικίες. 


9. It's the Great Pumpkin, Charlie Brown (1966)
Σκηνοθεσία: Bill Melendez

Το "It's the Great Pumpkin, Charlie Brown" είναι ένα αμερικάνικο prime time τηλεοπτικό animation βασισμένο στα κόμικς Peanuts του Charles M. Schulz. Καθώς το Halloween πλησιάζει όλη η Peanut gang (Snoopy, Charlie, Patty, Linus, Sally) ετοιμάζεται για την μαγική νύχτα και ο Linus γράφει το ετήσιο γράμμα του στην Μεγάλη Κολοκύθα παρά τα πειράγματα των υπολοίπων που του λένε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο! Όταν όμως η παρέα βγαίνει την νύχτα για Φάρσα ή Κέρασμα περνάνε από τον Linus που δεν πήγε μαζί τους για να τον πειράξουν αλλά προς μεγάλη τους έκπληξη τον βλέπουν σίγουρο αυτή τη φορά ότι θα συναντήσει την Μεγάλη Κολοκύθα! Κεφάτη, ανάλαφρη και πλέον κλασσική μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων που έχει γίνει παράδοση να βλέπουν όλοι οι Αμερικάνοι το πρωί του Halloween στην τηλεόρασή τους! 


10. Sleepy Hollow (1999) 
Σκηνοθεσία: Tim Burton 

Στο Sleepy Hollow, ο Ichabod Crane (Johnny Depp) είναι ο επιθεωρητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης των αρχών του 18ου αιώνα ο οποίος καλείται στην μικρή κωμόπολη Sleepy Hollow, προκειμένου να λύσει το μυστήριο του Ακέφαλου Καβαλάρη, ο οποίος τρομοκρατεί την πόλη αποκεφαλίζοντας τους κατοίκους της. Ένα γοητευτικό παραμύθι που από μυθιστόρημα έγινε μια πετυχημένη ταινία τρόμου. Ξανά ο Tim Burton. Πώς θα μπορούσε να λείπει άλλωστε καθώς μας μεταφέρει σε ένα μυστηριώδη και σκοτεινό κόσμο μέσα από αυτόν τον μύθο.


11. The Curse of the Were-Rabbit (2005) 
Σκηνοθεσία: Steve Box, Nick Park

Ένα ακόμη animation στην λίστα, μια ταινία για το αχτύπητο δίδυμο του τρελού εφευρέτη Wallace με μεγάλη όρεξη για τυρί και του πιστού του σκύλου Grommit. Οι δύο φίλοι έχουν ιδρύσει την εταιρία εξολόθρευσης κουνελιών anti-pesto χωρίς όμως να τα σκοτώνουν. Οι δουλειές πάνε εξαιρετικά καλά στην μικρή τους πόλη καθώς ο καιρός για τον ετήσιο διαγωνισμό του καλύτερου λαχανικού που διοργανώνει η λαίδη Tottenham πλησιάζει, ένα πείραμα του Wallace όμως πάει εξαιρετικά άσχημα και δημιουργεί ένα φοβερό τέρας το λυκοκούνελο! Θα καταφέρουν οι δύο φίλοι να λύσουν την κατάρα και ο Wallace να κερδίσει την καρδιά της λαίδης ή ο wannabe αρραβωνιαστικός της θα σκοτώσει το καημένο το λυκοκούνελο πριν προλάβουν; Τρέλα και ευρηματικότητα με έντονο βρετανικό κλίμα και χιούμορ στην πρώτη μεγάλου μήκους εξόρμηση του γνωστού κωμικού ντουέτο κινουμένων σχεδίων. 


12. Trick 'r Treat (2007) 
Σκηνοθεσία: Michael Dougherty

Πέντε παράλληλες ιστορίες που συμβαίνουν στην ίδια γειτονιά την νύχτα του Halloween. Μία παρέα από έφηβους κάνουν μία φάρσα που δεν θα τους βγει σε καλό, ένας καθηγητής που κρύβει ένα θανάσιμο μυστικό, μία σεμνή κοπέλα που πιστεύει ότι βρήκε τον κατάλληλο άντρα, ένα ζευγάρι ανατινάζει μία γιορτινή κολοκύθα το βράδυ του Halloween και τέλος ένας ερημίτης δέχεται την επίσκεψη από έναν περίεργο μασκαρά! Μία από τις καλύτερες ταινίες με θέμα το Halloween από τον σκηνοθέτη Michael Dougherty που με ένα πολύ δυνατό καστ(Anna Paquin, Brian Cox, Dylan Baker) καταφέρνει να τρομάξει και να συνεπάρει τον θεατή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου