Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

10 αγαπημένες ταινίες που σχετίζονται με το φθινόπωρο

1. When Harry met Sally (1989)
Σκηνοθεσία: Rob Reiner

Επτά υποψηφιότητες Oscar μεταξύ άλλων και αυτό του Πρωτότυπου Σεναρίου και ένα Oscar μουσικής. Η ταινία μας αφηγείται την μακρόχρονη σχέση ενός άνδρα του Harry (Billy Christal) και μιας γυναίκας, της Sally (Μeg Ryan) που αρχικά επιθυμούν την φιλία και όχι τον ερωτικό δεσμό. Όταν το πετυχαίνουν αναρωτιούνται κατά πόσον άτομα του αντίθετου φύλου μπορούν να είναι φίλοι χωρίς να εμπλέκεται ο παράγοντας σεξ. Η ταινία είναι διαχρονική καθώς εκτός ότι ξεφεύγει από τις γλυκανάλατες ρομαντικές κομεντί διαθέτει χιούμορ, σπαρταριστούς διαλόγους, και προβληματίζει μέσα από το αιώνιο ερώτημα της ύπαρξης φιλίας μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.


2. Deads Poets Society (1989)
Σκηνοθεσία: Peter Weir

Βραβευμένη ταινία με Oscar σεναρίου "Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" έχει ως θέμα της, τις προσπάθειες ενός νεόφερτου καθηγητή φιλολογίας να διδάξει στους μαθητές του την έννοια της ποίησης και για τις αξίες της ζωής πηγαίνοντας κόντρα στο εκπαιδευτικό κατεστημένο ενός συντηρητικού κολεγίου. Μια από τις καλύτερες ερμηνείες του Robin Williams αλλά και του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Ethan Hawke. Ένα αριστούργημα που σε κρατάει από την αρχή έως το τέλος, με έντονο το συναίσθημα της μελαγχολίας που συνάμα εμπνέει αισιοδοξία και έμπνευση για όσους δεν πιστεύουν ότι ένας μόνο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο γύρω του.


3. You've Got Mail (1998)
Σκηνοθεσία: Nora Ephron



Η Kathleen Kelly (Meg Ryan) έχει ένα μικρό βιβλιοπωλείο και βλέπει ξαφνικά τη δουλειά της να απειλείται όταν ανοίγει ένα υποκατάστημα γνωστής αλυσίδας βιβλιοπωλείων, ακριβώς απέναντι από το μαγαζί της. Δεν γνωρίζει τον ιδιοκτήτη αλλά τον μισεί, ενώ παράλληλα ερωτεύεται έναν άντρα που γνώρισε ανταλλάσσοντας μηνύματα στον υπολογιστή της (Tom Hanks). Μια ευχάριστη ρομαντική κομεντί που μας αφηγείται ίσως τον πρώτο διαδικτυακό έρωτα που βγήκε στις κινηματογραφικές οθόνες.


4. Halloween (1978)
Σκηνοθεσία: John Carpenter

Από την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει μια κλασική ταινία τρόμου. Δεν είναι άλλη από το "Halloween" που όπως κατονομάζει και ο τίτλος συνδέεται άμεσα με την διάσημη αποκριάτικη γιορτή που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου. Η ταινία επικεντρώνεται στην τρομακτική φιγούρα του Michael Myers, ο οποίος σε παιδική ηλικία είχε σκοτώσει την αδερφή του τη νύχτα του Halloween με αποτέλεσμα να κλειστεί σε ίδρυμα. Μετά από χρόνια το σκάει από το ίδρυμα και σκορπά τον τρόμο σε μια baby-sitter και την παρέα της. Χρακτηριστικό της ταινίας η κλασική τρομακτική μουσική που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της. 


4. Autumn Sonata (1978)
Σκηνοθεσία: Ingmar Bergman

Με χρυσή σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας η "Φθινοπωρινή σονάτα" είναι ένα δράμα που πραγματεύεται την ιστορία της Σαρλότ, μιας διάσημης πιανίστριας, και της κόρης της Εύα, σύζυγος ενός πάστορα, που συναντιούνται ύστερα από εφτά χρόνια, στο πρεσβυτέριο της τελευταίας. Η Σαρλότ πάσχει από κατάθλιψη μετά το θάνατο του φίλου της, ενώ αγνοεί ότι η Εύα φροντίζει και το άλλο παιδί της, την ανάπηρη Έλενα. Η συνάντηση μάνας και κόρης εξελίσσεται σε μια τρομερή σύγκρουση, μέσα από μια σειρά εξομολογήσεων που ξεχειλίζουν ταυτόχρονα από αγάπη και μίσος. Ο κορυφαίος βραβευμένος σκηνοθέτης μας εξιστορεί την κόντρα γονιών-παιδιών που καλά κρατεί...


5. Hosus Pocus (1993)
Σκηνοθεσία: Kenny Ortega

Ένα τυχαίο περιστατικό στο σύγχρονο Σάλεμ επαναφέρει από το υπερπέραν τρεις σατανικές αδελφές μάγισσες. Αποφασισμένες να κατακτήσουν πλέον την αιώνια ζωή, οι τρεις τους αρχίζουν να αναζητούν αθώα παιδάκια. Μια κλασική ταινία της Disney που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, μας μεταφέρει στο μαγικό κόσμο των μαγισσών με μια πιο χιουμοριστική πλευρά. Μια ταινία που ταιριάζει γάντι τις ημέρες του Halloween.


6. Sweet November (2001)
Σκηνοθεσία: Pat O' Connor

Πρόκειται για μια ρομαντική, ευχάριστη ταινία παρόλο που το τέλος της είναι γλυκόπικρο. Ο Nelson είναι ένας πολύ επιτυχημένος καριερίστας που δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο. Μια μέρα, καθώς δίνει εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης θα γνωρίσει τη Sara, μια όμορφη γυναίκα που ζει κάθε στιγμή της ζωής της. Το ένα φέρνει το άλλο και η Sara προτείνει στον Nelson να έρθει να μείνει μαζί της για ένα μήνα για να τον βοηθήσει να αλλάξει. Για όσους δεν το γνωρίζουν το Sweet November είναι remake της ομώνυμης ταινίας του 1968, ωστόσο αυτή του 2001 είναι πιο γνωστή.


7. Good Will Hunting (1997)
Σκηνοθεσία: Gus Van Sant

Το βραβευμένο με Oscar σενάριο των Matt Damon, Ben Affleck είναι πλήρες από κάθε άποψη. Βλέπει ουσιαστικά στην καρδία του ήρωα και δείχνει εξίσου τις δύο πλευρές του νομίσματος για να υπονοήσει ότι δεν υπάρχουν σωστοί και λάθος δρόμοι. Βραβεύτηκε επίσης με Oscar Β' ανδρικού ρόλου για τον Robin Williams. Ο Will Hunting είναι ένας νέος, που όπως οι περισσότεροι εξαιρετικά ευφυείς άνθρωποι, αντιμετωπίζει προβλήματα κοινωνικής επανένταξης. Μοιάζει αλλόκοτος, απροσάρμοστος και ανίκανος να συνδεθεί και να ακολουθήσει τους κανόνες της μικρής κοινωνίας στην οποία ανήκει. Μπορεί να είναι ξεχωριστός και το ταλέντο που έχει να την καθιστά μοναδικό και άξιο όμως, ο ίδιος προτιμάει να αναλώνεται σε μια άλλη ζωή, ελεύθερη και με νομοταξικά προβλήματα καθώς, του είναι δυνατόν να θέσει τον εαυτό του σε καλούπια.


8. Μary Poppins (1964)
Σκηνοθεσία: Robert Stevenson

Το φθινόπωρο είναι συνυφασμένο με την βροχή, ο Σεπτέμβρης ο μήνας των πρώτων βροχών και η σκηνή του τραγουδιού Singing in the rain ίσως η χαρακτηριστικότερη αυτής της πασίγνωστης και κλασικής ταινίας. H Mary Poppins (Julie Andrews) είναι μια νταντά που αποφασίζει να αναλάβει την φύλαξη και διαπαιδαγώγηση των παιδιών της οικογένειας. Μέσα από κόσμους μαγικούς αποκαλύπτει στα παιδιά ένα τρόπο σκέψης και καταφέρνει να φέρει την ευτυχία πίσω στην οικογένεια Μπανκς. Ένα αριστουργηματικό έργο που συνδυάζει το μιούζικαλ, την κωμωδία και την φαντασία με τον καλύτερο τρόπο.


9. Hannah and Her Sisters (1986)
Σκηνοθεσία: Woody Allen 

Εξερευνώντας τις ζωές 3 αδερφών από μια Ημέρα των Ευχαριστιών στην άλλη, ο Γούντι Άλεν αποτυπώνει το αίσθημα του φθινοπώρου τόσο χρωματικά όσο και συναισθηματικά μεταξύ της σχέσης των χαρακτήρων. Περιπλέκοντας τους χαρακτήρες και τις σχέσεις ο δημιουργός μας αφηγείται την ιστορία του συζύγου της Hannah ο οποίος ερωτεύεται την αδελφή της, Lee, ενώ ο υποχόνδριος πρώην άντρας της αναζωπυρώνει τη σχέση του με την άλλη αδερφή της, τη Holly.



10. October Sky (1999)
Σκηνοθεσία: Joe Johnston

Το λέει και ο τίτλος άλλωστε. Οκτώβριος 1957. Η Σοβιετικοί εκτοξεύουν το πρώτο Σπούτνικ στο Διάστημα. Ο μαθητής ακόμη Homer Hickam (Jake Gyllenhaal) γοητεύεται από το γεγονός αυτό και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Πηγαίνοντας κόντρα στις επιθυμίες του πατέρα του αποφασίζει να μάθει τα πάντα σχετικά με την κατασκευή αεροσκαφών και πυραύλων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου