Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Λίγα λόγια για τον Woody Allen


Η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημιακών τμημάτων Αγρινίου παρουσιάζει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2015 ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό της έβδομης τέχνης.

"Το μυστικό της επιτυχίας; Να είσαι διαφορετικός από τους άλλους."


Ο κατά κόσμον, Woody, αποτελεί μια εμβληματική φιγούρα του σινεμά για δεκαετίες. Γεννημένος την 1η Δεκεμβρίου του 1935 στο Μπρούκλιν, της αγαπημένης του Νέας Υόρκης, ο Γούντι Άλεν, είναι πλέον ένας ζωντανός θρύλος. Πλέον 80άρης, ο ακούραστος σκηνοθέτης - κι όχι μόνο - παρουσιάζει σχεδόν κάθε χρόνο και από μια καινούρια του δημιουργία. Κατέχει πλέον εκτός από την καλλιτεχνική καταξίωση, μια αξιοζήλευτη φιλμογραφία (αγγίζει τις 49 ταινίες), την συνεργασία με μια ευρεία γκάμα ηθοποιών και μια ιδιαίτερη θέση στη σύγχρονη κινηματογραφική ιστορία και στα μάτια των θεατών.

"Η ιστορία του πλανήτη έχει ως εξής: αυτός σκοτώνει εμένα, εγώ σκοτώνω αυτόν, τα μόνα που αλλάζουν είναι τα κοσμητικά επίθετα και το καστ. "



"Η διαφορά σεξ και έρωτα είναι ότι το σεξ χαλαρώνει την ένταση, ενώ ο έρωτας τη δημιουργεί."

Το πρώτο του κινηματογραφικό σενάριο ήρθε το 1965, με τον τίτλο "What’s new Pussycat", αφήνοντας για λίγο πίσω του την δουλειά του stand up κωμικού. Την επόμενη χρονιά γύρισε την ταινία "What’s Up, Tiger Lily?". Λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε το Ζητείται Εγκέφαλος για Ληστεία του 1969 που τον έκανε γνωστότερο στο ευρύ κοινό.


"Μ’ έδιωξαν από το κολέγιο επειδή αντέγραψα στις εξετάσεις της μεταφυσικής: κοιτούσα κρυφά στην ψυχή του διπλανού μου."

Οι ταινίες του Woody Allen στην πλειοψηφία τους αποτελούν ιδιαίτερες κωμωδίες ή κομεντί που διακρίνονται για το έξυπνο χιούμορ τους και τις ξεκαρδιστικές ατάκες. Οι αξιομνημόνευτοι διάλογοι σε κάθε μια από αυτές, αποτελούν το σήμα κατατεθέν της καριέρας του. Έχει αρκετές υποψηφιότητες και βραβεύσεις για Όσκαρ, όπως για τις ταινίες "Νευρικός εραστής" το 1977, "Η Χάνα και οι Αδερφές της" (1986) και  "Μεσάνυχτα στο Παρίσι" (2011). Ωστόσο, μόνη φορά που έχει παραστεί ήταν στο αφιέρωμα στήριξης των Όσκαρ στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς όπως έχει δηλώσει τις Δευτέρες που πραγματοποιούνται οι βραδιές των Όσκαρ προτιμά να παίζει τζαζ σε κάποιο μαγαζί της Νέας Υόρκης.

"Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να καταστρέψεις το παρόν με το να στενοχωριέσαι για το μέλλον. "


Άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό των ταινιών του Woody Allen αποτελεί και η δημιουργία διαφόρων γυναικείων χαρακτήρων που σου μένουν ανεξίτηλοι. Μερικές από αυτές που έχουν αφήσει το στίγμα τους στις ταινίες του είναι η πρώην γυναίκα του Νταϊαν Κίτον, η Μία Φάροου, η Τζούντι Ντέιβις, η Κέιτ Μπλάνσετ και πολλές άλλες. Είτε σε κωμωδία είτε σε δράμα οι γυναικείοι αυτοί χαρακτήρες αποτελούν κομβικό σημείο των ταινιών του.

"Για σένα είμαι άθεος, για το Θεό είμαι η αντιπολίτευση. "


Ο ίδιος γράφει και σκηνοθετεί τις ταινίες του, ενώ συχνά πυκνά εκτελεί και "χρέη" ηθοποιού. Όπως έχει πει και ο ίδιος αποδίδει μεγάλο μέρος της έμπνευσής του στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο και κυρίως στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου γεννήθηκε και έχει περάσει όλη του τη ζωή. Εκτός από την τέχνη εκδηλώνει συχνά και την αγάπη του για την μουσική. Ο ίδιος παίζει κλαρινέτο, είναι μέλος της Eddy Davis New Orleans Jazz Band της Νέα Υόρκης και λατρεύει την τζαζ, κάτι που καταλαβαίνει κανείς από την μουσική επένδυση σε κάθε ταινία του.

"Υπάρχουν και χειρότερα πράγματα απ’ το θάνατο. Όποιος έχει περάσει μια βραδιά μ’ έναν ασφαλιστή με καταλαβαίνει. "


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου