Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

"Athens ANIMFEST": 10o Διεθνές Φεστιβάλ Animation Αθήνας


Το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας (Athens ANIMFEST) φέτος κλείνει τα 10 χρόνια ζωής του και γιορτάζει! Με ένα επετειακό πρόγραμμα από την Πέμπτη 26 Μαρτίου έως και Τετάρτη 1η Απριλίου, το φεστιβάλ πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στην Αλκυονίδα New Star Art Cinema και στο Ρομάντσο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκάδες προβολές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αφιερώματα, εικαστικές δράσεις και διαγωνισμούς.

Στα αφιερώματα του φεστιβάλ συναντάμε δύο Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργούς του είδους. Το πρώτο αφορά, τον Θανάση Ρεντζή, με ένα αφιέρωμα στα 40 χρόνια της ταινίας "ΒΙΟ-ΓΡΑΦΙΑ". Ο Θανάσης Ρεντζης, αποτελεί τον πρωτεργάτη πολλαπλών πρωτοποριακών εγχειρημάτων και έργων, τόσο στα πεδία της καλλιτεχνικής πρακτικής, όσο και της θεωρητικής αναζήτησης, με έμφαση στις τεχνικές της animation και τη μίξη ετερογενών στοιχείων, δια των οποίων αναδύεται μια ολοκληρωμένη ars combinatoria.






Το δεύτερο θα αποτελεί ένα τιμητικό αφιέρωμα στον Παναγιώτη Ράππα, τον σεναριογράφο, animator και παραγωγό με διεθνή καριέρα.  Θα προβληθεί το - μέχρι στιγμής - έργο του, που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα, ενώ ο ίδιος θα αναφερθεί στην ατομική και συλλογική πορεία του στον χώρο της τέχνης των κινούμενων σχεδίων. 






Οι ταινίες:

«Το Ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα Αστέρι», «Το Αγόρι και το Δένδρο», «Η Πηγή της Νιότης», «Το νόημα της Ζωής». 






Συνάμα, σε συνεργασία με την Πολωνική Πρεσβεία στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί μια θεματική προβολή Πολωνικών ταινιών κινουμένων σχεδίων. Παράλληλα θα περιλαμβάνονται και οι νικητές του Πολωνικού Φεστιβάλ Animation O PLA! 2014, που αποτελεί έναν ανεξάρτητο πολιτιστικό θεσμό. Μάλιστα η δεύτερη δράση του φεστιβάλ αυτού, πραγματοποιήθηκε σε 44 πόλεις της Πολωνίας, από τον Μάρτιο έως τον Ιουνίου του 2014 και κριτής των ταινιών ήταν αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το κοινό.


Τέλος, στα πλαίσια του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί η εικαστική έκθεση "Αnima Mundi", όπου συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Ορέστης Συμβουλίδης και Δημήτρης Χρήστου.



Το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ χωρίζεται σε έξι κατηγορίες:
  • Μεγάλου μήκους ταινίες animation (6)
  • Μικρού μήκους ταινίες animation (87)
  • Σπουδαστικές ταινίες animation (290)
  • Πειραματικές (experimental)
  • Ελληνικές ταινίες animation (19)
  • Marathon Animation
Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του φεστιβάλ: athensanimfest.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου