Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι ετήσια βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την αριστεία των κινηματογραφικών επιτευγμάτων του ελληνικού κινηματογράφου. Για έκτη χρονιά φέτος ολοκληρώθηκε η φετινή απονομή. 


Μεγάλος νικητής των φετινών βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αναδείχτηκε η Xenia του Πάνου Χ. Κούτρα, η οποία απέσπασε συνολικά 6 βραβεία στη χτεσινοβραδινή τελετή απονομής της Ακαδημίας που έλαβε χώρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Κατείχε ήδη 15 υποψηφιότητες ωστόσο απέσπασε έξι, μεταξύ των οποίων  Καλύτερου Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Β΄ Ανδρικού Ρόλου (Άγγελος Παπαδημητρίου) αλλά και Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την παραλαβή του Βραβείου Σεναρίου, ο Πάνος Χ. Κούτρας αφού ευχαρίστησε όσους πίστεψαν στο σενάριο, είπε χαρακτηριστικά: "Κι επειδή η ζωή είναι άνιση και άδικη, δε θα το πάρουμε αυτό το βραβείο, θα το αφήσουμε εδώ, με όλη την εκτίμηση στην ΕΑΚ, θα το πάρουμε όταν περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς." Η ταινία στην ουσία πραγματεύεται αυτό: τον αγώνα που δίνουν δύο αδέρφια, μετανάστες β' γενιάς, για να βρουν τον χαμένο πατέρα τους, ο οποίος μπορεί να τους εξασφαλίσει την ελληνική ιθαγένεια.





Το Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη, με 14 υποψηφιότητες, κατάφερα να κερδίσει τελικά τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων, το Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου (Βίκυ Παπαδοπούλου) και φυσικά το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του σπουδαίου Βαγγέλη Μουρίκη.



H Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ, έχοντας αποσπάσει 8 υποψηφιότητες, κατάφερα τελικά να κερδίσει 4 βραβεία στις Κατηγορίες: βραβείο Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας, βραβείο Μακιγιάζ, βραβείο Σκηνογραφίας, βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη.



Ιδιαίτερη στιγμή της τελετής, ήταν επίσης, η βράβευση της ντίβας του γαλλικού κινηματογράφου Φανί Αρντάν, για την προσφορά της στην έβδομη τέχνη. "Δεν μ’ αρέσουν τα παράσημα, δεν μ’ αρέσουν τα βραβεία. Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι επειδή σας αγαπώ, νομίζω αγαπώ την Ελλάδα από τότε που βρέθηκα σε ηλικία να καταλαβαίνω ιστορία. Μου μάθατε ότι δεν υπάρχει νικητής ούτε νικημένος", είπε η ηθοποιός.





Αναλυτικά τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) για το 2015 έχουν ως εξής:

  • Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας «Νορβηγία» - Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος, Ίωνας Κατρακάζος, Φωκίωνας Ξένος, Deepgreensea
  • Βραβείο Μακιγιάζ: «Νορβηγία» - Δώρα Νάζου
  • Βραβείο Ήχου: «Το Μικρό Ψάρι» - Ντίνος Κίττου, William Ed. Franck και Κώστας Φυλακτίδης
  • Βραβείο Ενδυματολογίας: «Xenia» - Βασίλης Μπαρμπαρίγος
  • Βραβείο Σκηνογραφίας: «Νορβηγία» - Γιάννης Βεσλεμές
  • Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής: «Το Μικρό Ψάρι» - Μπάμπης Παπαδόπουλος
  • Βραβείο Μοντάζ: «Xenia» - Γιώργος Λαμπρινός
  • Βραβείο Φωτογραφίας: «Για Πάντα» - Κωστής Γκίκας
  • Βραβείο Κοινού: «Από Ερωτα» - Θοδωρής Αθερίδης
  • Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου: «Το Μικρό Ψάρι» - Βίκυ Παπαδοπούλου
  • Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου: «Xenia» - Άγγελος Παπαδημητρίου
  • Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου: «Στο Σπίτι» - Μαρία Καλλιμάνη
  • Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου:«Το Μικρό Ψάρι» - Βαγγέλης Μουρίκης
  • Βραβείο Σεναρίου: «Xenia» - Πάνος Χ. Κούτρας και Παναγιώτης Ευαγγελίδης
  • Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: «Νορβηγία» - Γιάννης Βεσλεμές
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας: «Xenia» - Πάνος Χ. Κούτρας
  • Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: «Βόλτα» - Στέλλα Κυριακοπούλου
    Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ): «Μια Οικογενειακή Υπόθεση» - Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ
  • Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας: «Xenia» - Ελένη Κοσσυφίδου, Πάνος Χ. Κούτρας και Αλεξάνδρα Μπουσίου (παραγωγοί)

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Προβολή της ταινίας "Blue Jasmine"

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Δράμα - 98 λεπτά

Προβάλλουμε την τέταρτη και τελευταία ταινία στα πλαίσια του αφιερώματος μας στον Woody Allen με τίτλο "Θλιμμένη Τζάσμιν" του 2013. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Σεναρίου, Β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Sally Hawkings, ωστόσο κατάφερε να πάρει το χρυσό αγαλματίδιο για την ερμηνεία της Cate Blanchett στο πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Η Τζασμίν, πρώην σύζυγος χρηματιστή από το Μανχάταν, του Χαλ, μετακομίζει μετά από νευρική κρίση, με την ελπίδα αυτό να είναι μόνιμο, στο Σαν Φρανσίσκο για να μείνει στην αδελφή της, Τζίντζερ. Η στάση της απέναντι στη ζωή είναι υπεροπτική κι αυτό είναι κάτι που η Τζίντζερ απλά ανέχεται, αφού σέβεται τη σχέση που έχει με την αδελφή της. Η Τζασμίν πιάνει δουλειά ως ρεσεψιονίστρια οδοντογιατρού, ενώ παρακολουθεί και μαθήματα κομπιούτερ. Πάντα επικριτική, δεν αντέχει τον Τσίλι, τον φίλο της αδελφής της. Κι αυτό ενώ μάλλον ξεχνάει πως ήταν εν μέρει υπεύθυνη για τη διάλυση του γάμου της Τζίντζερ, ενθαρρύνοντας τους να επενδύσουν σε μία από τις χρηματιστικές απάτες του Χαλ.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Woody Allen
ΠΑΙΖΟΥΝ: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

"Athens ANIMFEST": 10o Διεθνές Φεστιβάλ Animation Αθήνας


Το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας (Athens ANIMFEST) φέτος κλείνει τα 10 χρόνια ζωής του και γιορτάζει! Με ένα επετειακό πρόγραμμα από την Πέμπτη 26 Μαρτίου έως και Τετάρτη 1η Απριλίου, το φεστιβάλ πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στην Αλκυονίδα New Star Art Cinema και στο Ρομάντσο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκάδες προβολές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αφιερώματα, εικαστικές δράσεις και διαγωνισμούς.

Στα αφιερώματα του φεστιβάλ συναντάμε δύο Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργούς του είδους. Το πρώτο αφορά, τον Θανάση Ρεντζή, με ένα αφιέρωμα στα 40 χρόνια της ταινίας "ΒΙΟ-ΓΡΑΦΙΑ". Ο Θανάσης Ρεντζης, αποτελεί τον πρωτεργάτη πολλαπλών πρωτοποριακών εγχειρημάτων και έργων, τόσο στα πεδία της καλλιτεχνικής πρακτικής, όσο και της θεωρητικής αναζήτησης, με έμφαση στις τεχνικές της animation και τη μίξη ετερογενών στοιχείων, δια των οποίων αναδύεται μια ολοκληρωμένη ars combinatoria.






Το δεύτερο θα αποτελεί ένα τιμητικό αφιέρωμα στον Παναγιώτη Ράππα, τον σεναριογράφο, animator και παραγωγό με διεθνή καριέρα.  Θα προβληθεί το - μέχρι στιγμής - έργο του, που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα, ενώ ο ίδιος θα αναφερθεί στην ατομική και συλλογική πορεία του στον χώρο της τέχνης των κινούμενων σχεδίων. 






Οι ταινίες:

«Το Ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα Αστέρι», «Το Αγόρι και το Δένδρο», «Η Πηγή της Νιότης», «Το νόημα της Ζωής». 






Συνάμα, σε συνεργασία με την Πολωνική Πρεσβεία στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί μια θεματική προβολή Πολωνικών ταινιών κινουμένων σχεδίων. Παράλληλα θα περιλαμβάνονται και οι νικητές του Πολωνικού Φεστιβάλ Animation O PLA! 2014, που αποτελεί έναν ανεξάρτητο πολιτιστικό θεσμό. Μάλιστα η δεύτερη δράση του φεστιβάλ αυτού, πραγματοποιήθηκε σε 44 πόλεις της Πολωνίας, από τον Μάρτιο έως τον Ιουνίου του 2014 και κριτής των ταινιών ήταν αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το κοινό.


Τέλος, στα πλαίσια του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί η εικαστική έκθεση "Αnima Mundi", όπου συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Ορέστης Συμβουλίδης και Δημήτρης Χρήστου.



Το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ χωρίζεται σε έξι κατηγορίες:
  • Μεγάλου μήκους ταινίες animation (6)
  • Μικρού μήκους ταινίες animation (87)
  • Σπουδαστικές ταινίες animation (290)
  • Πειραματικές (experimental)
  • Ελληνικές ταινίες animation (19)
  • Marathon Animation
Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του φεστιβάλ: athensanimfest.eu

Προβολή της ταινίας "Interstellar"

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Περιπέτεια, Sci-fi - 169 λεπτά

Αυτή την Πέμπτη, 26 Μαρτίου, προβάλλουμε την μεγάλη εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς και μεγάλη νικητήρια ταινία στο Όσκαρ Οπτικών Εφέ. Σας περιμένουμε στις 22:00 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου για την προβολή της ταινίας "Interstellar" του Christopher Nolan. 

ΥΠΟΘΕΣΗ: Σε ένα μέλλον όπου το περιβάλλον έχει καταστραφεί, και η τροφή γίνεται όλο και πιο σπάνιο αγαθό, ένα ταξίδι πέρα από το γαλαξία είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει ελπίδα στην ανθρωπότητα. Μια ομάδας εξερευνητών αναλαμβάνει την πιο σημαντική και ηρωική αποστολή στην ανθρώπινη ιστορία: να ταξιδέψουν, μέσω μιας πύλης στο χρόνο, πέρα από τους φυσικούς περιορισμούς, για να ανακαλύψουν αν η ανθρωπότητα έχει μέλλον ανάμεσα στα αστέρια.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Christopher Nolan
ΠΑΙΖΟΥΝ: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ



Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Προβολή της ταινίας "Crimes and Misdemeanors"

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Κωμαδία, Δράμα - 104 λεπτά

Προβάλλουμε την τρίτη ταινία στα πλαίσια του αφιερώματος μας στον Woody Allen με τίτλο ""Απιστίες και Αμαρτίες" του 1989. Υποψήφια για Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Β' Ανδρικού ρόλου για τον Martin Landau. 

ΥΠΟΘΕΣΗ: Ένας οφθαλμολόγος απειλείται από την ερωμένη του, πως αν δεν την παντρευτεί θα του διαλύσει την ζωή. Όταν ο αδελφός του προτείνει το φόνο ως λύση, ο οφθαλμολόγος βρίσκεται σε δίλλημα. Από την άλλη, ένας σκηνοθέτης μάχεται με έναν ερωτικό πειρασμό κι ενώ κάνει το τελευταίο του ντοκιμαντέρ. 
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Woody Allen
ΠΑΙΖΟΥΝ: Martin Landau, Woody Allen, Bill Bernstein


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Προβολή της ταινίας "The Panic in Needle Park"

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Δράμα - 110 λεπτά

Αυτή την Πέμπτη προβάλλουμε στις 22:00 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την ταινία Πανικός στο Νιντλ Παρκ του 1971 με τον "μεγάλο" Al Pacino και την Kitty Winn. Υποψήφια ταινία για τον "Χρυσό Φοίνικα" στο φεστιβάλ Καννών και βραβείο ερμηνείας για την Kitty Winn.


ΥΠΟΘΕΣΗ: Καλώς ήρθατε στο Νιντλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Έναν κόσμο γεμάτο από νταβατζήδες, κλέφτες και πρεζόνια. Εκεί είναι κι ο Μπόμπι, έναν ναρκομανής ο οποίος εισάγει την καθαρή κοπέλα του, την Έλεν, σε μια απόκληρη κοινωνία γεμάτη ναυάγια που κλέβουν, προδίδουν κι εξαπατούνται. Μια ζούγκλα που κυβερνάται από τον εθισμό και το πάθος. 
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jerry Schatzberg
ΠΑΙΖΟΥΝ: Al Pacino, Kitty Winn, Alan Vint 


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Προβολή της ταινίας "Annie Hall"

TΡΙΤΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Κωμωδία, Δράμα, Ρομάντζο - 93 λεπτά

Στα πλαίσια του αφιερώματος στον Αμερικανό δημιουργό, Woody Allen, η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημιακών τμημάτων Αγρινίου, προβάλλει την Τρίτη 17 Μαρτίου και ώρα 22:00 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την ταινία Νευρικός εραστής σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου. Κατέκτησε 4 όσκαρ και μια υποψηφιότητα.


ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Άλβι κι η Άννι έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες, αλλά είναι κι οι δυο διασκεδαστικοί και ιδιαίτεροι. Ο Άλβι είναι κωμικός ηθοποιός, νευρωτικός, απαισιόδοξος, εμμονοληπτικός με την ιδέα του θανάτου και με κυνική συμπεριφορά απέναντι σε όλους όσους τον περιβάλλουν, ενώ η Άννι είναι μια αδέξια αλλά ταλαντούχα κι εγκάρδια τραγουδίστρια και φωτογράφος. Οι δυο τους ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα μετά την πρώτη τους συνάντηση, αλλά τα πρώτα σύννεφα στη σχέση τους παρουσιάστηκαν όταν η Άννι μετακόμισε στο σπίτι του. 
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Woody Allen
ΠΑΙΖΟΥΝ: Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Προβολή της ταινίας "Take the money and run"

KΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Κωμωδία - 85 λεπτά

Στα πλαίσια του αφιερώματος στον Αμερικανό δημιουργό, Woody Allen, η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημιακών τμημάτων Αγρινίου, προβάλλει την Κυριακή 15 Μαρτίου και ώρα 22:00 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την ταινία Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου.

ΥΠΟΘΕΣΗ: «Βέρτζιλ: Μετά από 15 λεπτά ήθελα να την παντρευτώ και μετά από μισή ώρα εγκατέλειψα τελείως την ιδέα να της κλέψω την τσάντα.» Ο Βέρτζιλ Στάρκουελ, ένας απροσάρμοστος μικροαπατεώνας, διαρκώς επιχειρεί ληστείες τραπεζών, δραπετεύει, ξανασυλλαμβάνεται κ.ο.κ., μέχρι που γνωρίζει τη γυναίκα της ζωής του και... συνεχίζει μία από τα ίδια.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Woody Allen
ΠΑΙΖΟΥΝ: Woody Allen, Janet Margolin, Marcel Hillaire

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Αφιέρωμα στον Woody Allen




Η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημιακών τμημάτων Αγρινίου παρουσιάζει το πρώτο της αφιέρωμα για το 2015!

Ξεκινώντας αυτή την Κυριακή 15 Μαρτίου με 4 προβολές ταινιών του μεγάλου Αμερικανού δημιουργού, Woody Allen στο αμφιθέατρο Πανεπιστημίου.


Πρόγραμμα προβολών:

- 15/03 | Take the money and run (1969)

- 17/03 | Annie Hall(1977)

- 22/03 | Crimes and Misdemeanors (1989)

- 29/03 | Blue Jasmine (2013)


Ώρα έναρξης ταινιών: 22:00
Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Λίγα λόγια για τον Woody Allen


Η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημιακών τμημάτων Αγρινίου παρουσιάζει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2015 ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό της έβδομης τέχνης.

"Το μυστικό της επιτυχίας; Να είσαι διαφορετικός από τους άλλους."


Ο κατά κόσμον, Woody, αποτελεί μια εμβληματική φιγούρα του σινεμά για δεκαετίες. Γεννημένος την 1η Δεκεμβρίου του 1935 στο Μπρούκλιν, της αγαπημένης του Νέας Υόρκης, ο Γούντι Άλεν, είναι πλέον ένας ζωντανός θρύλος. Πλέον 80άρης, ο ακούραστος σκηνοθέτης - κι όχι μόνο - παρουσιάζει σχεδόν κάθε χρόνο και από μια καινούρια του δημιουργία. Κατέχει πλέον εκτός από την καλλιτεχνική καταξίωση, μια αξιοζήλευτη φιλμογραφία (αγγίζει τις 49 ταινίες), την συνεργασία με μια ευρεία γκάμα ηθοποιών και μια ιδιαίτερη θέση στη σύγχρονη κινηματογραφική ιστορία και στα μάτια των θεατών.

"Η ιστορία του πλανήτη έχει ως εξής: αυτός σκοτώνει εμένα, εγώ σκοτώνω αυτόν, τα μόνα που αλλάζουν είναι τα κοσμητικά επίθετα και το καστ. "



"Η διαφορά σεξ και έρωτα είναι ότι το σεξ χαλαρώνει την ένταση, ενώ ο έρωτας τη δημιουργεί."

Το πρώτο του κινηματογραφικό σενάριο ήρθε το 1965, με τον τίτλο "What’s new Pussycat", αφήνοντας για λίγο πίσω του την δουλειά του stand up κωμικού. Την επόμενη χρονιά γύρισε την ταινία "What’s Up, Tiger Lily?". Λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε το Ζητείται Εγκέφαλος για Ληστεία του 1969 που τον έκανε γνωστότερο στο ευρύ κοινό.


"Μ’ έδιωξαν από το κολέγιο επειδή αντέγραψα στις εξετάσεις της μεταφυσικής: κοιτούσα κρυφά στην ψυχή του διπλανού μου."

Οι ταινίες του Woody Allen στην πλειοψηφία τους αποτελούν ιδιαίτερες κωμωδίες ή κομεντί που διακρίνονται για το έξυπνο χιούμορ τους και τις ξεκαρδιστικές ατάκες. Οι αξιομνημόνευτοι διάλογοι σε κάθε μια από αυτές, αποτελούν το σήμα κατατεθέν της καριέρας του. Έχει αρκετές υποψηφιότητες και βραβεύσεις για Όσκαρ, όπως για τις ταινίες "Νευρικός εραστής" το 1977, "Η Χάνα και οι Αδερφές της" (1986) και  "Μεσάνυχτα στο Παρίσι" (2011). Ωστόσο, μόνη φορά που έχει παραστεί ήταν στο αφιέρωμα στήριξης των Όσκαρ στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς όπως έχει δηλώσει τις Δευτέρες που πραγματοποιούνται οι βραδιές των Όσκαρ προτιμά να παίζει τζαζ σε κάποιο μαγαζί της Νέας Υόρκης.

"Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να καταστρέψεις το παρόν με το να στενοχωριέσαι για το μέλλον. "


Άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό των ταινιών του Woody Allen αποτελεί και η δημιουργία διαφόρων γυναικείων χαρακτήρων που σου μένουν ανεξίτηλοι. Μερικές από αυτές που έχουν αφήσει το στίγμα τους στις ταινίες του είναι η πρώην γυναίκα του Νταϊαν Κίτον, η Μία Φάροου, η Τζούντι Ντέιβις, η Κέιτ Μπλάνσετ και πολλές άλλες. Είτε σε κωμωδία είτε σε δράμα οι γυναικείοι αυτοί χαρακτήρες αποτελούν κομβικό σημείο των ταινιών του.

"Για σένα είμαι άθεος, για το Θεό είμαι η αντιπολίτευση. "


Ο ίδιος γράφει και σκηνοθετεί τις ταινίες του, ενώ συχνά πυκνά εκτελεί και "χρέη" ηθοποιού. Όπως έχει πει και ο ίδιος αποδίδει μεγάλο μέρος της έμπνευσής του στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο και κυρίως στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου γεννήθηκε και έχει περάσει όλη του τη ζωή. Εκτός από την τέχνη εκδηλώνει συχνά και την αγάπη του για την μουσική. Ο ίδιος παίζει κλαρινέτο, είναι μέλος της Eddy Davis New Orleans Jazz Band της Νέα Υόρκης και λατρεύει την τζαζ, κάτι που καταλαβαίνει κανείς από την μουσική επένδυση σε κάθε ταινία του.

"Υπάρχουν και χειρότερα πράγματα απ’ το θάνατο. Όποιος έχει περάσει μια βραδιά μ’ έναν ασφαλιστή με καταλαβαίνει. "


Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Προβολή της ταινίας "Cloud Atlas"


ΠΕΜΠΤΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Drama, Sci-Fi - 172 λεπτά




Αυτή την Πέμπτη προβάλλουμε στις 22:00 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την ταινία Cloud Atlas των Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Η ιστορία ξεκινάει το 19ο αιώνα από τα νησιά του Ειρηνικού, διασχίζει παρελθόν, παρόν και μέλλον και κάνει το γύρο του κόσμου για να καταλήξει στη Χαβάη, σε μια φουτουριστική κοινωνία που έχει επιβιώσει μετά την Αποκάλυψη. Μια επική ιστορία για την ανθρωπότητα, όπου οι πράξεις και οι συνέπειες στις ζωές μας έχουν αντίκτυπο στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Έτσι, μια ψυχή μεταμορφώνεται από δολοφόνο σε σωτήρα, ενώ μια απλή πράξη καλοσύνης είναι το σπίρτο που, μέσα στους αιώνες, θα πυροδοτήσει μια επανάσταση.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski
ΠΑΙΖΟΥΝ:  Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ