Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Προβολή της ταινίας "Βαλς με τον Μπασίρ" & "Monty Python's: Life of Brain"


Μία ακόμη χρονιά προβολών κλείνει! Αυτή την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές ταινιών. Αρχικά θα προβάλλουμε αυτή που σας χρωστάμε, "Το βαλς με το Μπασίρ". Στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία των Monty Python "Life of Brain" σαν ένα δωράκι για τα Χριστούγεννα. Τα λέμε ξανά του χρόνου!

Υπόθεση"Βαλς με τον Μπασίρ": Ο Άρι, ισραηλινός σκηνοθέτης που είχε υπηρετήσει στο στρατό στις αρχές της δεκαετίας του '80, βασανίζεται από εφιάλτες που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο στο Λίβανο. Αδυνατώντας να θυμηθεί τα τότε γεγονότα, αρχίζει να αναζητά τους παλιούς του συμπολεμιστές για να μάθει όσα ακούσια διέγραψε από τη μνήμη του.
Σκηνοθεσία: Ari Folman
Παίζουν: Ari Folman, Ron Ben-Yishai, Ronny Dayag
Η ταινία διαρκεί 90 λεπτά.

Yπόθεση "Life of Brain": Ο Μπράιαν είχε την ατυχία να γεννηθεί δίπλα στην φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός. Ατυχία, αφού θα σημαδέψει την ζωή του κι από επαναστάτης θα ανακηρυχτεί σωτήρας. Αυτός δεν αρέσει στους Ρωμαίους, αλλά η μάνα του το εκμεταλλεύεται…
Οι Monty Python καταπιανονται με το πιο επικινδυνο και θεμα ολων των εποχων:Tη θρησκεια. Γέλιο μέχρι δακρύων.
Η ταινία διαρκεί 94 λεπτά.

Είσοδος ελεύθερη



Trailer της ταινίας "Bαλς με το Μπασίρ"
 


Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Προβολή της ταινίας "Zodiac"

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ


Μυστήριο, Δράμα - 157 λεπτά


Ο σκηνοθέτης των ταινιών "Seven", "Fight Club" και άλλων γνωστών ταινιών, David Fincher, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη την ιστορία του διαβόητου Zodiac. Tο σενάριο της ταινίας βασίζεται στα βιβλία του Ρόμπερτ Γκρέισμιθ που πήρε 10 χρόνια να γραφτεί και 13 προσχέδια.

Υπόθεση: Στα τέλη της δεκαετίας του '60 μια σειρά από φόνους συγκλονίζει το Σαν Φρανσίσκο. Μετά τον καθένα απ' αυτούς η αστυνομία λαμβάνει μια κρυπτογραφημένη επιστολή από τον serial killer, ο οποίος υπογράφει με το ψευδώνυμο Ζόντιακ. Ένας σκιτσογράφος, ένας δημοσιογράφος κι ένας αστυνομικός θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να αποκαλύψουν την ταυτότητά του.
Σκηνοθεσία: David Fincher
Παίζουν: Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo

Είσοδος ελεύθερη


Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Προβολή της ταινίας "The Imitation Game"

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Βιογραφική, Δράμα - 114 λεπτά

"Το Παιχνίδι της Μίμησης" με τον Benedict Cumberbatch είναι μια ταινία του 2014 αποτελώντας ένα μεγάλο φαβορί στα περσινά όσκαρ με πολλές υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων και για τον ίδιο τον πρωταγωνιστή. Κατάφερε να αποσπάσει ένα βραβείο, αυτό του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου ωστόσο κατάφερε και ξανάφερε στο προσκήνιο την συγκλονιστική ιστορία ενός απίστευτου μυαλού.


Υπόθεση: Η ιστορία του Βρετανού Άλαν Τούρινγκ, εξπέρ στην αποκρυπτογράφηση, μαθηματικού κι επιστήμονα, που κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ο κύριος υπεύθυνος για το σπάσιμο του γερμανικού κωδικού Ενίγκμα, βοηθώντας τους συμμάχους στον πόλεμο με τους ναζί. Μετά τον πόλεμο βοήθησε να αναπτυχθεί η τεχνολογία των κομπιούτερ στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, αλλά το 1952 κατηγορήθηκε από την αγγλική κυβέρνηση για ομοφυλοφιλία, η οποία και ήταν τότε παράνομη στη χώρα.
Σκηνοθεσία: Morten Tyldum
Παίζουν: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode


Είσοδος ελεύθερη



Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Προβολή της ταινίας "Coffee and Cigarettes"

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Κωμωδία - 95 λεπτά

Από τον σκηνοθέτη των Dead Man, Broken Flowers, Only Lovers Left Alive, η cinekopa προβάλλει την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου την ταινία "Coffee and Cigarettes" του Jim Jarmusch στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου. 

Υπόθεση: 17 χρόνια γυρισμάτων, 11 ιστορίες, 24 πρωταγωνιστές, αμέτρητα φλιτζάνια καφές και ακόμη περισσότερα πακέτα με τσιγάρα. Λιγότερο ή περισσότερο επώνυμοι από το χώρο της μουσικής και του κινηματογράφου συζητούν για διάφορα θέματα καπνίζοντας και πίνοντας των καφέ τους.
Σκηνοθεσία: Jim Jarmusch
Παίζουν: Roberto Benigni, Steven Wright, Iggy Pop, Tom Waits, Cate Blanchett, The White Stripes, Bill Murray


Είσοδος ελεύθερη






Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Λίγα λόγια για τον Stanley Kubrick



Με αφορμή την προβολή της ταινίας "Το Κουρδιστό Πορτοκάλι", ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για έναν ακόμη μεγάλο δημιουργό του κινηματογράφου και της τέχνης. Και επειδή το συνηθίζουμε λίγο πολύ πριν από διάφορες προβολές κλασικών ταινιών διαφόρων δημιουργών, μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά σε άλλα μικρά αφιερώματα άλλων αγαπημένων μας καλλιτεχνών, όπως ο Woody Allen, ο Tσάρλι Τσάπλιν και οι αδερφοί Κοέν

Μετρά μόλις 16 ταινίες στο ενεργητικό του, ωστόσο κατάφερε να μείνει στην ιστορία ως ένας δημιουργικός και ριζοσπαστικός καλλιτέχνης στο χώρο του σινεμά. Ο Stanley Kubrick γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1928 στο Manhattan της Νέας Υόρκης. Από μικρή ηλικία έδειξε το πάθος του για την τέχνη, και συγκεκριμένα για την φωτογραφία, ύστερα από την φωτογραφική μηχανή που του έκανε δώρο ο πατέρας του. Δεν τα πήγαινε ποτέ καλά με το σχολείο κι έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την φωτογραφία στέλνοντας διάφορες δουλειές του σε περιοδικά.


Ωστόσο, μετά από προτροπή ενός φίλου του και σε ηλικία 23 ετών αρχίζει να ασχολείται με γυρίσματα ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του "Fear and Desire" κυκλοφόρησε το 1953. Ακολούθησαν οι "Killer's Kiss"το 1955 και "The Killing" το 1956. Το 1957 με πρωταγωνιστή τον Kirk Douglas, γυρίζει την ταινία "Paths of Glory" βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Humphrey Cobb. 

"Αν μπορείς να μιλάς ωραία για ένα πρόβλημα, δημιουργείς την εντύπωση ότι το ελέγχεις."


Στη συνέχεια και πιο συγκεκριμένα το 1960 γυρίζει ξανά με πρωταγωνιστή τον Kirk Douglas, την επιτυχημένη και κλασσική πλέον ταινία "Spartacus, που κατάφερε την εποχή εκείνη να τον κατατάξει στα μεγάλα ονόματα του σινεμά. 


Η πρώτη ταινία του Kubrick που προκάλεσε αντιδράσεις και διφορούμενα σχόλια είναι η "Lolita" του 1962. Συνεργάζεται με τον Peter Sellers για δύο συνεχόμενες φορές όπως και στην ταινία  Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964). Μια ταινία που σατιρίζει την πολιτική, δίνοντας παράλληλα και ηχηρά αντιπολεμικά μηνύματα.


 To 1968 θα βγει στους κινηματογράφους με τον τίτλο 2001: A Space Odyssey, μια ταινία σταθμός τόσο για τον ίδιο τον Kubrick όσο και για ολόκληρο τον κόσμο του κινηματογράφου. Η ταινία προσφέρει στο σκηνοθέτη το μοναδικό(!!!) όσκαρ στην καριέρα του, αυτό των Καλύτερων Ειδικών Εφέ, δικαιολογημένα κανείς θα έλεγε καθώς η ταινία εντυπωσιάζει μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζοντας την πολλοί ως την καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας. 


"Η εξιχνιασμένη βία έχει γίνει δεκτή εδώ και χρόνια. Αυτό που φαίνεται να αναστατώνει τους πάντες τώρα είναι το να παρουσιάζεις τις συνέπειες της βίας."

Τρία χρόνια αργότερα έρχεται "Το Κουρδιστό Πορτοκάλι". Ταινία βασισμένη κι αυτή σε βιβλίο, το ομώνυμο του Antony Burgess. H ταινία λογοκρίθηκε για τις σκληρές σκηνές βίας που περιείχε και κρίθηκε ακατάλληλη για ανηλίκους. Στην Αγγλία μάλιστα προβλήθηκε το 2000 μετά από την διακοπή προβολών της ύστερα από απειλές για την ζωή του καλλιτέχνη. 



Η επόμενη ταινία του, κυκλοφόρησε το 1975 με τίτλο "Barry Lyndon". Ακολούθησε 5 χρόνια μετά για να βγει στις αίθουσες η πιο χαρακτηριστική ίσως για το είδος τρόμου ταινία. "Η Λάμψη" με πρωταγωνιστή τον Jack Nicholson.
Επτά χρόνια αργότερα, βγαίνει η αντιπολεμική ταινία "Full Metal Jacket". Βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Gustav Hasford "Τhe Short-Timers", το φιλμ ασχολείται με τον πόλεμο στο Βιετνάμ. 


"H Τέχνη αποτελείται από την ζωή που ανασχηματίζεται, αλλά δε δημιουργεί τη ζωή ούτε προκαλεί τη ζωή."

Η τελευταία ταινία του Stanley Kubrick είναι το "Eyes Wide Shut" 12 χρόνια αργότερα από την προηγούμενη. Το κύκνειο άσμα του, με πρωταγωνιστές την Nicole Kidman και Tom Cruise αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία. 

Ο θάνατος του, ήρθε σε ηλικία 70 ετών από καρδιακή προσβολή κι ενώ κοιμόταν, 4 ημέρες μετά από μια ιδιωτική προβολή της τελευταίας ταινίας του, για την οικογένεια του και τους συντελεστές της.



Ο Stanley Kubrick προτάθηκε 4 φορές για όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, χωρίς να καταφέρει να κερδίσει κάποιο. Ωστόσο, κατάφερε και κέρδισε αλλά 32 βραβεία και 46 υποψηφιότητες. Το σημαντικότερο πράγμα παρόλα αυτά ήταν ότι έμεινε στην ιστορία ως ένας μεγάλος δημιουργός και ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό του ασχέτως τις διακρίσεις και τα αξιώματα.


Κανένα βραβείο δεν είναι αρκετό για να δείξει το μέγεθος και την προσφορά του στον άνθρωπο μέσω του κινηματογράφου. Υπέρμετρα τελειομανής, προσπαθούσε σε κάθε του δουλειά να προσφέρει κάτι το μοναδικό. Ίσως ένας από τους πιο καινοτόμους σκηνοθέτες, προβάλλοντας έναν ριζοσπαστισμό μέσα από τα έργα του, μια αυθεντικότητα και μια διορατικότητα συνάμα. Για αυτό, μάλλον, δεν ήταν ιδιαίτερα "αγαπητός" στο κόσμο του Hollywood και λογοκρίθηκε αρκετές φορές.

Fans ή haters, o Stanley Kubrick συνεχίζει να εμπνέει μέχρι σήμερα. Και θα συνεχίσει, καθώς η μοναδικότητα της δουλειά του, τον καθιστά αναντικατάστατο κομμάτι του κινηματογράφου. 


"Μια ταινία πρέπει να είναι περισσότερο σαν μουσική παρά σαν λογοτεχνία. Πρέπει να είναι μια προοδευτική ανάπτυξη διαθέσεων και αισθημάτων. Το θέμα, αυτό που είναι πίσω από το συναίσθημα, το νόημα, όλα αυτά έρχονται αργότερα."

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Προβολή της ταινίας "Tο Κουρδιστό Πορτοκάλι"

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, Γ.ΣΕΦΕΡΗ 2

Δράμα, Sci-fi - 136 λεπτά


Η cinekopa κλείνει το μήνα Οκτώβριο με μια προβολή κλασσικής ταινίας. Τρία χρόνια μετά την "Οδύσσεια του Διαστήματος" ο Stanley Kubrick επιστρέφει με μια από τις πιο δραστικές και ανατρεπτικές ταινίες όλων των εποχών. Το "Κουρδιστό Πορτοκάλι" βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Anthony Burgess, αποτελεί μια ανατρεπτική ταινία του 1971 που κατάφερε να αποκτήσει πολλούς φαν ανά τον κόσμο.

Υπόθεση: Στο εγγύς μέλλον, ο Άλεξ επιδίδεται μαζί με τη συμμορία του σε πράξεις βίας χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό. Συλλαμβάνεται και υποβάλλεται σε μια ειδική «θεραπεία» πλύσης εγκεφάλου, ώστε να νιώθει αποστροφή σε οποιαδήποτε απόπειρα βίας.
Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick
Παίζουν: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates 


Είσοδος ελεύθερη






Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Προβολή της ταινίας "Clerks"

ΠΈΜΠΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Κωμωδία - 92 λεπτά

Η cinekopa παρουσιάζει την δεύτερη ταινία της για το καινούριο ακαδημαϊκό έτος. Προβάλλουμε αυτή την Πέμπτη 22/10 την καλτ πλέον κωμωδία του Kevin Smith που κατέκτησε σημαντικά βραβεία στο φεστιβάλ Κανών το 1994 και την πρώτη μόλις εβδομάδα προβολής της στις αμερικάνικες αίθουσες σημείωσε σχεδόν κέρδη 3 εκατ. δολαρίων.

Υπόθεση: Μια μέρα στη ζωή του Dante, ενός 22αχρονου υπαλλήλου ψιλικατζίδικου, που μισεί τη δουλειά του, τη ζωή του, τους πελάτες του και παράλληλα πρέπει να αντέξει το φίλο του, να κρατήσει την κοπέλα του και να κερδίσει πίσω την πρώην του, που έμαθε από μια εφημερίδα ότι παντρεύεται, να μην χάσει τον αγώνα χόκεϊ και να πάει στο μνημόσυνο μιας παλιάς του φίλης. Και το καλύτερο; Σήμερα δεν έπρεπε καν να είναι στη δουλειά!
Σκηνοθεσία: Kevin Smith
Παίζουν: Brian O'Halloran, Jeff Anderson, Marilyn Ghigliotti


Είσοδος ελεύθερη





Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Έναρξη κινηματογραφικών προβολών: Προβολή της ταινίας "Selma"

ΠΈΜΠΤΗ 15 OKΤΩΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Βιογραφικό δράμα - 128 λεπτά


H Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημιακών τμημάτων Αγρινίου κάνει το ξεκίνημα της για μία ακόμη χρονιά και προβάλλει την ταινία Selma, του 2014. Μια βιογραφική ταινία που δείχνει μερικά από τα ιστορικά γεγονότα που διαδρατίστηκαν στην Αμερική το 1965 και την πορεία προς την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών. 

Υπόθεση: Το χρονολόγιο τριών ταραγμένων μηνών του 1965, όταν ο Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ οδηγούσε μια επικίνδυνη εκστρατεία για να διασφαλίσει ισονομία στο δικαίωμα της ψήφου υπό το πρόσωπο μιας βίαιης αντιπαράθεσης. Η επική πορεία από το Σέλμα στο Μοντγκόμερι κορυφώθηκε με την ψήφιση ενός νόμου από τον πρόεδρο Τζόνσον, η οποία ήταν μέγιστη νίκη στη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
Σκηνοθεσία: Ava DuVernay
Παίζουν: David Oyelowo, Carmen Ejogo, Tim Roth 

Είσοδος ελεύθερη 

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Προβολή της ταινίας "Ran"

ΠΈΜΠΤΗ 28 ΜΑΪΟΎ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Δράση, Δράμα - 162 λεπτά

Ο Ακίρα Κουροσάβα διασκευάζει τον σαιξπηρικό "Βασιλιά Ληρ", "μεταφράζοντάς" τον σε μια σπάνιας ομορφιάς κινηματογραφική στιγμή. Μια ταινία πέρα από τα είδη κι έξω από το χρόνο, ένα από τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα ολόκληρου του 20ού αιώνα.

ΥΠΌΕΘΣΗ: Στην μεσαιωνική Ιαπωνία, ο άρχοντας Ιτσιμόντζι έχει γεράσει και θέλει να αφήσει στη θέση του τους τρεις γιους του. Το μόνο που τους ζητά είναι να μένει ως φιλοξενούμενος στα κάστρα τους. Ενώ οι δύο μεγάλοι συμφωνούν, ο μικρός δείχνει ασέβεια κι εξορίζεται. Αυτή είναι και η αρχή ενός τρομερού πολέμου. 
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Akira Kurosawa
ΠΑΙΖΟΥΝ: Tatsuya Nakadai, Akira Terao, Jinpachi Nezu

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Λίγα λόγια για τους Αδελφούς Κοέν

Με αφορμή την προβολή της ταινίας "No Country for Old Men" την Πέμπτη 21/05, ευκαιρία να γνωρίσουμε τους δημιουργούς της, που δεν είναι άλλοι, από τα αδέλφια Τζόελ και Ίθαν Κοέν. 



Γεννημένοι με 3 χρόνια διαφορά, ο Τζόελ το 1954 και ο Ίθαν το 1957 αντίστοιχα αποτελούν Αμερικανούς σκηνοθέτες, γνωστοί στο ευρύ κοινό ως Αδελφοί Κοέν. Και τα δύο αδέρφια εκδήλωσαν από νωρίς το ενδιαφέρον τους για τον κινηματογράφο όντας παθιασμένοι κινηματογραφόφιλοι πριν ξεκινήσουν δειλά δειλά το 1984 την σκηνοθετική τους καριέρα. 

Οι ίδιοι αναλαμβάνουν την σκηνοθεσία και την παραγωγή των ταινιών τους από κοινού καθώς έχουν τις ίδιες απόψεις πάνω στην φιλμογραφία και την συνεργασία. Θα έλεγε κανείς ότι σήμερα αποτελούν ένα από τα λίγα παραδείγματα του αμερικανικού κινηματογράφου που ισορροπεί ανάμεσα στο mainstream και την ανεξάρτητη κινηματογραφική δημιουργία.


Τα φιλμ τους χαρακτηρίζονται ως πολύ ιδιαίτερα. Προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε ονειρικά και ρεαλιστικά στοιχεία, βάζοντας τους ήρωες (συχνά αφελείς) να περάσουν διάφορες οδύσσειες μέχρι το τέλος. Συχνά οι ήρωες των ταινιών τους χαρακτηρίζονται από διαφοροποιημένες αντιλήψεις του ευρύ κοινού. Οι ήρωες "τσαλακώνονται", δεν εμφανίζονται ωραιοποιημένοι, συχνά χωρίς ηθικές αναστολές και εμπλέκονται σε ιστορίες με πολλές ανατροπές και περίεργη πλοκή. Οι ταινίες τους συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία της μαύρης κωμωδίας, χωρίς να λείπουν και στοιχεία από τον κλασσικό κινηματογράφο.

Αριθμούν συνολικά γύρω στις 18 ταινίες, ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι επιλέγουν συχνά τους ίδιους ηθοποιούς για τις ταινίες τους.  Ενδεικτικά ο Τζορτζ Κλούνεϊ έχει παίξει σε 3 ταινίες τους, ο Τζεφ Μπρίτζες σε 2, ο Στιβ Μπουσέμι σε 6, ο Τζον Γκούντμαν σε 5, ο Τζον Τουρτούρο σε 4.


Οι αδελφοί Κοέν, με το μοναδικό τους στυλ, σήμερα είναι καταξιωμένοι στο κινηματογραφικό στερέωμα αριθμώντας πολλούς θαυμαστές ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και από το κοινό των cinefil. Φυσικά δεν θα έλειπαν και οι βραβεύσεις, η επιβεβαίωση για το έργο τους στο χώρο του σινεμά.
Έχουν καταφέρει να κατακτήσουν Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας το 2007 για το No Country for Old Men, Όσκαρ καλύτερου σεναρίου για την ταινία "Fargo" και καλύτερου σκηνοθέτη για την ίδια ταινία στο φεστιβάλ Κανών, Χρυσό Φοίνικα το 1991 για το "Barton Fink" και βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στο φεστιβάλ Κανών για την ταινία "The Man Who Wasn't There".


Φιλμογραφία:
  • 1984 Μόνο Αίμα (Blood Simple)
  • 1987 Αριζόνα Τζούνιορ (Raising Arizona)
  • 1990 Το Πέρασμα του Μίλερ (Miller's Crossing)
  • 1991 Μπάρτον Φινκ (Barton Fink)
  • 1994 Ο Κύριος Χούλα Χουπ (The Hudsucker Proxy)
  • 1996 Φάργκο (Fargo)
  • 1998 Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι (The Big Lebowski)
  • 2000 Ω Αδελφέ, Πού Είσαι; (O Brother, Where Art Thou?)
  • 2001 Ο Άνθρωπος που δεν ήταν εκεί (The Man Who Wasn't There)
  • 2003 Αβάσταχτη Γοητεία (Intolerable Cruelty)
  • 2004 Η Συμμορία των Πέντε (The Ladykillers)
  • 2007 Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους (No Country for Old Men)
  • 2008 Καυτό απόρρητο (Burn After Reading)
  • 2009 Ενας Σοβαρός Ανθρωπος (A Serious Man)
  • 2010 Αληθινό θράσος (True Grit)
  • 2013 Inside Llewyn Davis

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Προβολή της ταινίας "No Country for Old Men"

ΠΈΜΠΤΗ 21 ΜΆΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Αστυνομικό θρίλερ, δράμα - 122 λεπτά 
Την Πέμπτη 21 Μαΐου στις 22:00 προβάλλουμε στο αμφιθέατρο των πανεπιστημιακών τμημάτων Αγρινίου την ταινία No Country for Old Men (Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους) των αδερφών Κοέν ( "The Big Lebowski", "True Grit" κ.α.). Η ταινία κατάφερε να κερδίσει 4 Όσκαρ, ενώ ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.


Υπόθεση: 
Ένας Τεξανός εργάτης βρίσκεται στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή… Μπροστά σε πτώματα, ναρκωτικά και πολλά λεφτά, έπειτα από μια αποτυχημένη συναλλαγή μεταξύ εμπόρων ναρκωτικών… Όταν μάλιστα αποφασίζει να κρατήσει τη βαλίτσα με τα λεφτά, η δική του ζωή και της γυναίκας του διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, καθώς μπαίνουν στο στόχαστρο ενός αδίστακτου δολοφόνου και ο τοπικός Σερίφης αναλαμβάνει να τους προστατεύσει.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ethan Coen, Joel Coen
ΠΑΙΖΟΥΝ: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Προβολή της ταινίας "Eternal Sunshine of the Spotless Mind"

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΜΑΪΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Δράμα, Ρομάτζο, Sci-fi - 108 λεπτά

Την Πέμπτη 7 Μαΐου στις 22:00 προβάλλουμε στο αμφιθέατρο των πανεπιστημιακών τμημάτων Αγρινίου την ταινία Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού του Michel Gondry. Με τους Jin Carrey και  Kate Winslet στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η ταινία κατάφερε να αποσπάσει το Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου το 2004 και μια υποψηφιότητα για το Α' Γυναικείο Ρόλο.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Τζόελ απευθύνεται σε μια κλινική "διαγραφής της μνήμης" για να του σβήσουν κάθε ανάμνηση από τη σχέση του με την πρώην αγαπημένη του Κλεμεντάιν. Όμως στη διάρκεια της διαδικασίας αλλάζει γνώμη και προσπαθεί να κρύψει τις μνήμες από την ερωτική τους σχέση στο λαβύρινθο του εγκεφάλου του!
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Michel Gondry
ΠΑΙΖΟΥΝ: Jim Carrey, Kate Winslet, Tom Wilkinson


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Επετειακή προβολή της ταινίας "Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back"

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΜΑΪΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Περιπέτεια, Φαντασία, Δράση - 124 λεπτά

Στα πλαίσια της International Day Star Wars "Μay the 4th be with you" προβάλλουμε αυτή την Δευτέρα 4 Μαΐου στις 22:00 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου το 5ο επεισόδιο της σειράς ταινιών "Star Wars: The Empire Strikes Back" (Η Αυτοκρατορία Αντεπιτείθεται).
Σκηνοθεσία: Irvin Kershner
Παίζουν: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher 


Λίγα λόγια για την "Star Wars Day":

Η ημέρα Star Wars είναι μια ανεπίσημη γιορτή τον Μάιο που γιορτάζεται όλο το φρανσάιζ που δημιουργήθηκε από τον George Lucas και γιορτάζεται από τους fans σε όλο τον κόσμο. Η ημέρα αυτή επιλέχθηκε από το λογοπαίγνιο ""May the Force be with you"—"May the fourth be with you".
Το 2011, η πρώτη οργανωμένη γιορτή του Star Wars Day πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά στο Toronto Underground Cinema. Την παραγωγή επιμελήθηκαν οι Sean Ward και Alice Quinn και περιλάμβανε διαγωνισμούς παιχνιδιών, έναν διαγωνισμό κουστουμιών με κριτές διάφορες διασημότητες, αφιερώματα, παρωδίες κτλ. 


Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Προβολή της ταινίας "Whiplash"

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΜΑΪΟΥ

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Μουσικό Δράμα - 107 λεπτά

Η Κινηματογραφική Ομάδα επιστρέφει και προβάλλει αυτή την Πέμπτη 30 Μαΐου και ώρα 22:00 στο Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου, την ταινία Whiplash του Damien Chazelle. Η ταινία κατέκτησε 3 βραβεία Όσκαρ.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Andrew Neyman είναι ένας φιλόδοξος νεαρός ντράμερ της τζαζ που σπουδάζει σε ένα από τα καλύτερα μουσικά σχολεία της Αμερικής. Καθηγητής του είναι ο Terence Fletcher. Ένας από τους πιο απαιτητικούς, σκληρούς και τελειομανείς μαέστρους της τζαζ. Η μέθοδος διδασκαλίας του είναι κάθε άλλο παρά συμβατική. Υπάρχουν όρια όταν προσπαθείς να αναδείξεις την τέλεια ερμηνεία;
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Damien Chazelle
ΠΑΙΖΟΥΝ: Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist
 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ






Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Προβολή της ταινίας "Goodbye Lenin"

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Κωμωδία, Δράμα - 121 λεπτά

Αυτή την Πέμπτη, 2 Απριλίου, προβάλλουμε την τελευταία μας ταινία πριν το Πάσχα. Σας περιμένουμε στις 22:00 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου για την προβολή της ταινίας Goodbye Lenin του Wolfgang Becker.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Alex αναγκάζεται να «ξαναχτίσει» το τοίχος του Βερολίνου έξι μήνες μετά την πτώση του, προκειμένου να προστατεύσει τη μητέρα του που πέφτει σε κώμα λίγο πριν την ένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας και ξυπνά μετά την πτώση. Οι γιατροί τον προειδοποιούν ότι κάθε συγκίνηση μπορεί να είναι μοιραία για την υγεία της μητέρας του κι έτσι αυτός προσπαθεί να της κρύψει τη νέα κατάσταση δημιουργώντας ένα κλίμα Ανατολικής Γερμανίας στο διαμέρισμά τους. 
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Wolfgang Becker
ΠΑΙΖΟΥΝ: Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι ετήσια βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την αριστεία των κινηματογραφικών επιτευγμάτων του ελληνικού κινηματογράφου. Για έκτη χρονιά φέτος ολοκληρώθηκε η φετινή απονομή. 


Μεγάλος νικητής των φετινών βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αναδείχτηκε η Xenia του Πάνου Χ. Κούτρα, η οποία απέσπασε συνολικά 6 βραβεία στη χτεσινοβραδινή τελετή απονομής της Ακαδημίας που έλαβε χώρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Κατείχε ήδη 15 υποψηφιότητες ωστόσο απέσπασε έξι, μεταξύ των οποίων  Καλύτερου Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Β΄ Ανδρικού Ρόλου (Άγγελος Παπαδημητρίου) αλλά και Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την παραλαβή του Βραβείου Σεναρίου, ο Πάνος Χ. Κούτρας αφού ευχαρίστησε όσους πίστεψαν στο σενάριο, είπε χαρακτηριστικά: "Κι επειδή η ζωή είναι άνιση και άδικη, δε θα το πάρουμε αυτό το βραβείο, θα το αφήσουμε εδώ, με όλη την εκτίμηση στην ΕΑΚ, θα το πάρουμε όταν περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς." Η ταινία στην ουσία πραγματεύεται αυτό: τον αγώνα που δίνουν δύο αδέρφια, μετανάστες β' γενιάς, για να βρουν τον χαμένο πατέρα τους, ο οποίος μπορεί να τους εξασφαλίσει την ελληνική ιθαγένεια.





Το Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη, με 14 υποψηφιότητες, κατάφερα να κερδίσει τελικά τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων, το Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου (Βίκυ Παπαδοπούλου) και φυσικά το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του σπουδαίου Βαγγέλη Μουρίκη.



H Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ, έχοντας αποσπάσει 8 υποψηφιότητες, κατάφερα τελικά να κερδίσει 4 βραβεία στις Κατηγορίες: βραβείο Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας, βραβείο Μακιγιάζ, βραβείο Σκηνογραφίας, βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη.



Ιδιαίτερη στιγμή της τελετής, ήταν επίσης, η βράβευση της ντίβας του γαλλικού κινηματογράφου Φανί Αρντάν, για την προσφορά της στην έβδομη τέχνη. "Δεν μ’ αρέσουν τα παράσημα, δεν μ’ αρέσουν τα βραβεία. Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι επειδή σας αγαπώ, νομίζω αγαπώ την Ελλάδα από τότε που βρέθηκα σε ηλικία να καταλαβαίνω ιστορία. Μου μάθατε ότι δεν υπάρχει νικητής ούτε νικημένος", είπε η ηθοποιός.





Αναλυτικά τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) για το 2015 έχουν ως εξής:

  • Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας «Νορβηγία» - Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος, Ίωνας Κατρακάζος, Φωκίωνας Ξένος, Deepgreensea
  • Βραβείο Μακιγιάζ: «Νορβηγία» - Δώρα Νάζου
  • Βραβείο Ήχου: «Το Μικρό Ψάρι» - Ντίνος Κίττου, William Ed. Franck και Κώστας Φυλακτίδης
  • Βραβείο Ενδυματολογίας: «Xenia» - Βασίλης Μπαρμπαρίγος
  • Βραβείο Σκηνογραφίας: «Νορβηγία» - Γιάννης Βεσλεμές
  • Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής: «Το Μικρό Ψάρι» - Μπάμπης Παπαδόπουλος
  • Βραβείο Μοντάζ: «Xenia» - Γιώργος Λαμπρινός
  • Βραβείο Φωτογραφίας: «Για Πάντα» - Κωστής Γκίκας
  • Βραβείο Κοινού: «Από Ερωτα» - Θοδωρής Αθερίδης
  • Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου: «Το Μικρό Ψάρι» - Βίκυ Παπαδοπούλου
  • Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου: «Xenia» - Άγγελος Παπαδημητρίου
  • Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου: «Στο Σπίτι» - Μαρία Καλλιμάνη
  • Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου:«Το Μικρό Ψάρι» - Βαγγέλης Μουρίκης
  • Βραβείο Σεναρίου: «Xenia» - Πάνος Χ. Κούτρας και Παναγιώτης Ευαγγελίδης
  • Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: «Νορβηγία» - Γιάννης Βεσλεμές
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας: «Xenia» - Πάνος Χ. Κούτρας
  • Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: «Βόλτα» - Στέλλα Κυριακοπούλου
    Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ): «Μια Οικογενειακή Υπόθεση» - Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ
  • Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας: «Xenia» - Ελένη Κοσσυφίδου, Πάνος Χ. Κούτρας και Αλεξάνδρα Μπουσίου (παραγωγοί)

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Προβολή της ταινίας "Blue Jasmine"

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Δράμα - 98 λεπτά

Προβάλλουμε την τέταρτη και τελευταία ταινία στα πλαίσια του αφιερώματος μας στον Woody Allen με τίτλο "Θλιμμένη Τζάσμιν" του 2013. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Σεναρίου, Β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Sally Hawkings, ωστόσο κατάφερε να πάρει το χρυσό αγαλματίδιο για την ερμηνεία της Cate Blanchett στο πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Η Τζασμίν, πρώην σύζυγος χρηματιστή από το Μανχάταν, του Χαλ, μετακομίζει μετά από νευρική κρίση, με την ελπίδα αυτό να είναι μόνιμο, στο Σαν Φρανσίσκο για να μείνει στην αδελφή της, Τζίντζερ. Η στάση της απέναντι στη ζωή είναι υπεροπτική κι αυτό είναι κάτι που η Τζίντζερ απλά ανέχεται, αφού σέβεται τη σχέση που έχει με την αδελφή της. Η Τζασμίν πιάνει δουλειά ως ρεσεψιονίστρια οδοντογιατρού, ενώ παρακολουθεί και μαθήματα κομπιούτερ. Πάντα επικριτική, δεν αντέχει τον Τσίλι, τον φίλο της αδελφής της. Κι αυτό ενώ μάλλον ξεχνάει πως ήταν εν μέρει υπεύθυνη για τη διάλυση του γάμου της Τζίντζερ, ενθαρρύνοντας τους να επενδύσουν σε μία από τις χρηματιστικές απάτες του Χαλ.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Woody Allen
ΠΑΙΖΟΥΝ: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

"Athens ANIMFEST": 10o Διεθνές Φεστιβάλ Animation Αθήνας


Το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας (Athens ANIMFEST) φέτος κλείνει τα 10 χρόνια ζωής του και γιορτάζει! Με ένα επετειακό πρόγραμμα από την Πέμπτη 26 Μαρτίου έως και Τετάρτη 1η Απριλίου, το φεστιβάλ πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στην Αλκυονίδα New Star Art Cinema και στο Ρομάντσο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκάδες προβολές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αφιερώματα, εικαστικές δράσεις και διαγωνισμούς.

Στα αφιερώματα του φεστιβάλ συναντάμε δύο Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργούς του είδους. Το πρώτο αφορά, τον Θανάση Ρεντζή, με ένα αφιέρωμα στα 40 χρόνια της ταινίας "ΒΙΟ-ΓΡΑΦΙΑ". Ο Θανάσης Ρεντζης, αποτελεί τον πρωτεργάτη πολλαπλών πρωτοποριακών εγχειρημάτων και έργων, τόσο στα πεδία της καλλιτεχνικής πρακτικής, όσο και της θεωρητικής αναζήτησης, με έμφαση στις τεχνικές της animation και τη μίξη ετερογενών στοιχείων, δια των οποίων αναδύεται μια ολοκληρωμένη ars combinatoria.






Το δεύτερο θα αποτελεί ένα τιμητικό αφιέρωμα στον Παναγιώτη Ράππα, τον σεναριογράφο, animator και παραγωγό με διεθνή καριέρα.  Θα προβληθεί το - μέχρι στιγμής - έργο του, που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα, ενώ ο ίδιος θα αναφερθεί στην ατομική και συλλογική πορεία του στον χώρο της τέχνης των κινούμενων σχεδίων. 






Οι ταινίες:

«Το Ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα Αστέρι», «Το Αγόρι και το Δένδρο», «Η Πηγή της Νιότης», «Το νόημα της Ζωής». 






Συνάμα, σε συνεργασία με την Πολωνική Πρεσβεία στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί μια θεματική προβολή Πολωνικών ταινιών κινουμένων σχεδίων. Παράλληλα θα περιλαμβάνονται και οι νικητές του Πολωνικού Φεστιβάλ Animation O PLA! 2014, που αποτελεί έναν ανεξάρτητο πολιτιστικό θεσμό. Μάλιστα η δεύτερη δράση του φεστιβάλ αυτού, πραγματοποιήθηκε σε 44 πόλεις της Πολωνίας, από τον Μάρτιο έως τον Ιουνίου του 2014 και κριτής των ταινιών ήταν αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το κοινό.


Τέλος, στα πλαίσια του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί η εικαστική έκθεση "Αnima Mundi", όπου συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Ορέστης Συμβουλίδης και Δημήτρης Χρήστου.



Το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ χωρίζεται σε έξι κατηγορίες:
  • Μεγάλου μήκους ταινίες animation (6)
  • Μικρού μήκους ταινίες animation (87)
  • Σπουδαστικές ταινίες animation (290)
  • Πειραματικές (experimental)
  • Ελληνικές ταινίες animation (19)
  • Marathon Animation
Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του φεστιβάλ: athensanimfest.eu

Προβολή της ταινίας "Interstellar"

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Περιπέτεια, Sci-fi - 169 λεπτά

Αυτή την Πέμπτη, 26 Μαρτίου, προβάλλουμε την μεγάλη εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς και μεγάλη νικητήρια ταινία στο Όσκαρ Οπτικών Εφέ. Σας περιμένουμε στις 22:00 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου για την προβολή της ταινίας "Interstellar" του Christopher Nolan. 

ΥΠΟΘΕΣΗ: Σε ένα μέλλον όπου το περιβάλλον έχει καταστραφεί, και η τροφή γίνεται όλο και πιο σπάνιο αγαθό, ένα ταξίδι πέρα από το γαλαξία είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει ελπίδα στην ανθρωπότητα. Μια ομάδας εξερευνητών αναλαμβάνει την πιο σημαντική και ηρωική αποστολή στην ανθρώπινη ιστορία: να ταξιδέψουν, μέσω μιας πύλης στο χρόνο, πέρα από τους φυσικούς περιορισμούς, για να ανακαλύψουν αν η ανθρωπότητα έχει μέλλον ανάμεσα στα αστέρια.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Christopher Nolan
ΠΑΙΖΟΥΝ: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ



Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Προβολή της ταινίας "Crimes and Misdemeanors"

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Κωμαδία, Δράμα - 104 λεπτά

Προβάλλουμε την τρίτη ταινία στα πλαίσια του αφιερώματος μας στον Woody Allen με τίτλο ""Απιστίες και Αμαρτίες" του 1989. Υποψήφια για Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Β' Ανδρικού ρόλου για τον Martin Landau. 

ΥΠΟΘΕΣΗ: Ένας οφθαλμολόγος απειλείται από την ερωμένη του, πως αν δεν την παντρευτεί θα του διαλύσει την ζωή. Όταν ο αδελφός του προτείνει το φόνο ως λύση, ο οφθαλμολόγος βρίσκεται σε δίλλημα. Από την άλλη, ένας σκηνοθέτης μάχεται με έναν ερωτικό πειρασμό κι ενώ κάνει το τελευταίο του ντοκιμαντέρ. 
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Woody Allen
ΠΑΙΖΟΥΝ: Martin Landau, Woody Allen, Bill Bernstein


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Προβολή της ταινίας "The Panic in Needle Park"

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Δράμα - 110 λεπτά

Αυτή την Πέμπτη προβάλλουμε στις 22:00 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την ταινία Πανικός στο Νιντλ Παρκ του 1971 με τον "μεγάλο" Al Pacino και την Kitty Winn. Υποψήφια ταινία για τον "Χρυσό Φοίνικα" στο φεστιβάλ Καννών και βραβείο ερμηνείας για την Kitty Winn.


ΥΠΟΘΕΣΗ: Καλώς ήρθατε στο Νιντλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Έναν κόσμο γεμάτο από νταβατζήδες, κλέφτες και πρεζόνια. Εκεί είναι κι ο Μπόμπι, έναν ναρκομανής ο οποίος εισάγει την καθαρή κοπέλα του, την Έλεν, σε μια απόκληρη κοινωνία γεμάτη ναυάγια που κλέβουν, προδίδουν κι εξαπατούνται. Μια ζούγκλα που κυβερνάται από τον εθισμό και το πάθος. 
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jerry Schatzberg
ΠΑΙΖΟΥΝ: Al Pacino, Kitty Winn, Alan Vint 


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Προβολή της ταινίας "Annie Hall"

TΡΙΤΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Κωμωδία, Δράμα, Ρομάντζο - 93 λεπτά

Στα πλαίσια του αφιερώματος στον Αμερικανό δημιουργό, Woody Allen, η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημιακών τμημάτων Αγρινίου, προβάλλει την Τρίτη 17 Μαρτίου και ώρα 22:00 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την ταινία Νευρικός εραστής σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου. Κατέκτησε 4 όσκαρ και μια υποψηφιότητα.


ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Άλβι κι η Άννι έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες, αλλά είναι κι οι δυο διασκεδαστικοί και ιδιαίτεροι. Ο Άλβι είναι κωμικός ηθοποιός, νευρωτικός, απαισιόδοξος, εμμονοληπτικός με την ιδέα του θανάτου και με κυνική συμπεριφορά απέναντι σε όλους όσους τον περιβάλλουν, ενώ η Άννι είναι μια αδέξια αλλά ταλαντούχα κι εγκάρδια τραγουδίστρια και φωτογράφος. Οι δυο τους ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα μετά την πρώτη τους συνάντηση, αλλά τα πρώτα σύννεφα στη σχέση τους παρουσιάστηκαν όταν η Άννι μετακόμισε στο σπίτι του. 
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Woody Allen
ΠΑΙΖΟΥΝ: Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Προβολή της ταινίας "Take the money and run"

KΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Κωμωδία - 85 λεπτά

Στα πλαίσια του αφιερώματος στον Αμερικανό δημιουργό, Woody Allen, η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημιακών τμημάτων Αγρινίου, προβάλλει την Κυριακή 15 Μαρτίου και ώρα 22:00 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την ταινία Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου.

ΥΠΟΘΕΣΗ: «Βέρτζιλ: Μετά από 15 λεπτά ήθελα να την παντρευτώ και μετά από μισή ώρα εγκατέλειψα τελείως την ιδέα να της κλέψω την τσάντα.» Ο Βέρτζιλ Στάρκουελ, ένας απροσάρμοστος μικροαπατεώνας, διαρκώς επιχειρεί ληστείες τραπεζών, δραπετεύει, ξανασυλλαμβάνεται κ.ο.κ., μέχρι που γνωρίζει τη γυναίκα της ζωής του και... συνεχίζει μία από τα ίδια.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Woody Allen
ΠΑΙΖΟΥΝ: Woody Allen, Janet Margolin, Marcel Hillaire

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Αφιέρωμα στον Woody Allen




Η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημιακών τμημάτων Αγρινίου παρουσιάζει το πρώτο της αφιέρωμα για το 2015!

Ξεκινώντας αυτή την Κυριακή 15 Μαρτίου με 4 προβολές ταινιών του μεγάλου Αμερικανού δημιουργού, Woody Allen στο αμφιθέατρο Πανεπιστημίου.


Πρόγραμμα προβολών:

- 15/03 | Take the money and run (1969)

- 17/03 | Annie Hall(1977)

- 22/03 | Crimes and Misdemeanors (1989)

- 29/03 | Blue Jasmine (2013)


Ώρα έναρξης ταινιών: 22:00
Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Λίγα λόγια για τον Woody Allen


Η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημιακών τμημάτων Αγρινίου παρουσιάζει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2015 ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό της έβδομης τέχνης.

"Το μυστικό της επιτυχίας; Να είσαι διαφορετικός από τους άλλους."


Ο κατά κόσμον, Woody, αποτελεί μια εμβληματική φιγούρα του σινεμά για δεκαετίες. Γεννημένος την 1η Δεκεμβρίου του 1935 στο Μπρούκλιν, της αγαπημένης του Νέας Υόρκης, ο Γούντι Άλεν, είναι πλέον ένας ζωντανός θρύλος. Πλέον 80άρης, ο ακούραστος σκηνοθέτης - κι όχι μόνο - παρουσιάζει σχεδόν κάθε χρόνο και από μια καινούρια του δημιουργία. Κατέχει πλέον εκτός από την καλλιτεχνική καταξίωση, μια αξιοζήλευτη φιλμογραφία (αγγίζει τις 49 ταινίες), την συνεργασία με μια ευρεία γκάμα ηθοποιών και μια ιδιαίτερη θέση στη σύγχρονη κινηματογραφική ιστορία και στα μάτια των θεατών.

"Η ιστορία του πλανήτη έχει ως εξής: αυτός σκοτώνει εμένα, εγώ σκοτώνω αυτόν, τα μόνα που αλλάζουν είναι τα κοσμητικά επίθετα και το καστ. "



"Η διαφορά σεξ και έρωτα είναι ότι το σεξ χαλαρώνει την ένταση, ενώ ο έρωτας τη δημιουργεί."

Το πρώτο του κινηματογραφικό σενάριο ήρθε το 1965, με τον τίτλο "What’s new Pussycat", αφήνοντας για λίγο πίσω του την δουλειά του stand up κωμικού. Την επόμενη χρονιά γύρισε την ταινία "What’s Up, Tiger Lily?". Λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε το Ζητείται Εγκέφαλος για Ληστεία του 1969 που τον έκανε γνωστότερο στο ευρύ κοινό.


"Μ’ έδιωξαν από το κολέγιο επειδή αντέγραψα στις εξετάσεις της μεταφυσικής: κοιτούσα κρυφά στην ψυχή του διπλανού μου."

Οι ταινίες του Woody Allen στην πλειοψηφία τους αποτελούν ιδιαίτερες κωμωδίες ή κομεντί που διακρίνονται για το έξυπνο χιούμορ τους και τις ξεκαρδιστικές ατάκες. Οι αξιομνημόνευτοι διάλογοι σε κάθε μια από αυτές, αποτελούν το σήμα κατατεθέν της καριέρας του. Έχει αρκετές υποψηφιότητες και βραβεύσεις για Όσκαρ, όπως για τις ταινίες "Νευρικός εραστής" το 1977, "Η Χάνα και οι Αδερφές της" (1986) και  "Μεσάνυχτα στο Παρίσι" (2011). Ωστόσο, μόνη φορά που έχει παραστεί ήταν στο αφιέρωμα στήριξης των Όσκαρ στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς όπως έχει δηλώσει τις Δευτέρες που πραγματοποιούνται οι βραδιές των Όσκαρ προτιμά να παίζει τζαζ σε κάποιο μαγαζί της Νέας Υόρκης.

"Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να καταστρέψεις το παρόν με το να στενοχωριέσαι για το μέλλον. "


Άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό των ταινιών του Woody Allen αποτελεί και η δημιουργία διαφόρων γυναικείων χαρακτήρων που σου μένουν ανεξίτηλοι. Μερικές από αυτές που έχουν αφήσει το στίγμα τους στις ταινίες του είναι η πρώην γυναίκα του Νταϊαν Κίτον, η Μία Φάροου, η Τζούντι Ντέιβις, η Κέιτ Μπλάνσετ και πολλές άλλες. Είτε σε κωμωδία είτε σε δράμα οι γυναικείοι αυτοί χαρακτήρες αποτελούν κομβικό σημείο των ταινιών του.

"Για σένα είμαι άθεος, για το Θεό είμαι η αντιπολίτευση. "


Ο ίδιος γράφει και σκηνοθετεί τις ταινίες του, ενώ συχνά πυκνά εκτελεί και "χρέη" ηθοποιού. Όπως έχει πει και ο ίδιος αποδίδει μεγάλο μέρος της έμπνευσής του στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο και κυρίως στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου γεννήθηκε και έχει περάσει όλη του τη ζωή. Εκτός από την τέχνη εκδηλώνει συχνά και την αγάπη του για την μουσική. Ο ίδιος παίζει κλαρινέτο, είναι μέλος της Eddy Davis New Orleans Jazz Band της Νέα Υόρκης και λατρεύει την τζαζ, κάτι που καταλαβαίνει κανείς από την μουσική επένδυση σε κάθε ταινία του.

"Υπάρχουν και χειρότερα πράγματα απ’ το θάνατο. Όποιος έχει περάσει μια βραδιά μ’ έναν ασφαλιστή με καταλαβαίνει. "


Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Προβολή της ταινίας "Cloud Atlas"


ΠΕΜΠΤΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Drama, Sci-Fi - 172 λεπτά




Αυτή την Πέμπτη προβάλλουμε στις 22:00 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την ταινία Cloud Atlas των Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Η ιστορία ξεκινάει το 19ο αιώνα από τα νησιά του Ειρηνικού, διασχίζει παρελθόν, παρόν και μέλλον και κάνει το γύρο του κόσμου για να καταλήξει στη Χαβάη, σε μια φουτουριστική κοινωνία που έχει επιβιώσει μετά την Αποκάλυψη. Μια επική ιστορία για την ανθρωπότητα, όπου οι πράξεις και οι συνέπειες στις ζωές μας έχουν αντίκτυπο στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Έτσι, μια ψυχή μεταμορφώνεται από δολοφόνο σε σωτήρα, ενώ μια απλή πράξη καλοσύνης είναι το σπίρτο που, μέσα στους αιώνες, θα πυροδοτήσει μια επανάσταση.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski
ΠΑΙΖΟΥΝ:  Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ




Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Προβολή της ταινίας "Mary and Max"

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Animation, Comedy, Drama - 92 λεπτά

Αυτή την Πέμπτη στις 22:00 προβάλλουμε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου το animation Μαίρη και Μαξ του Adam Eliot. Stop motion animation από πυλό (claymation) που έχει φτιαχτεί εξ ολοκλήρου στο χέρι.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Η 8χρονη Μαίρη, η οποία ζει στη Μελβούρνη, αποφασίζει να γράψει τα δυσεπίλυτα προβλήματά της σ' έναν άγνωστο παραλήπτη που ζει στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Ο Μαξ, ένας Νεοϋορκέζος, παχύσαρκος μεσήλικας, απαντά στο γράμμα της μικρής και μια δυνατή φιλία δημιουργείται ανάμεσα σε δύο τελείως διαφορετικούς ανθρώπους.
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Αdam Eliot
ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ: Toni Collette, Philip Seymour Hoffman, Eric Bana 



ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ



Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Προβολή της ταινίας "The Theory of Everything"

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Biography, Drama, Romance - 123 λεπτά

Πριν την έναρξη της ταινίας, γύρω στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνέλευση της ομάδας για το 2015, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα ζητήματα.

 Αυτή την Πέμπτη στις 10μ.μ. προβάλλουμε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την ταινία The Theory of Everything(Η Θεωρία των Πάντων) του James Marsh

ΥΠΟΘΕΣΗ: Η ζωής ενός εκ των μεγαλυτέρων μυαλών της σύγχρονης ιστορίας, αυτής του αστροφυσικού Στίβεν Χόουκινγκ, που γνώρισε τον έρωτα στο πρόσωπο μιας συμφοιτήτριας του στο Κέμπριτζ, της Τζέιν Γουάιλντ. Ένας απόλυτα υγιής κι ενεργός νεαρός, από την ηλικία των 21 ο Στίβεν θα ξεκινήσει μια άνιση μάχη με μια σπάνια ασθένεια που σταδιακά θα τον αφήσει παράλυτο. Με την ακούραστη Τζέιν στο πλάι του, όμως, ο Χόουκινς έθεσε νέους κανόνες στη φαρμακευτική και την επιστήμη, πετυχαίνοντας περισσότερα από ότι είχε ονειρευτεί. 
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: James Marsh
ΠΑΙΖΟΥΝ:  Eddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ