Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Προβολή της ταινίας "The Big Lebowski"


ΠΕΜΠΤΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

**Πριν την προβολή της ταινίας (21:30) θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ για φέτος, όπου θα μπορούμε να γνωριστούμε, να συζητήσουμε διάφορα θέματα αλλά και μελλοντικές δράσεις της ομάδας. Σας περιμένουμε! **

Αυτή την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 22:00 προβάλλουμε στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την ταινία The Big Lebowski των αδερφών Κοέν.

Ο Jeff Lebowski που θέλει να είναι γνωστός μόνο σαν Dude, δέχεται την επίσκεψη δυο μπράβων. Αφού κατουράνε μέχρι και στο χαλί του διαπιστώνουν ότι κοπανάγανε λάθος Lebowski και αποχωρούν. Ο Dude, τύπος αραχτός από άποψη και ο φίλος του Walter, βετεράνος του Βιετνάμ και.. εβραίος από άποψη, αποφασίζουν να μη το αφήσουν να περάσει έτσι (αφού το χαλί ταίριαζε πολύ στο δωμάτιο)...
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Joel Coen, Ethan Coen
ΠΑΙΖΟΥΝ: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

















Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Σινεμά και Halloween

31 Οκτωβρίου και πλησιάζει για ακόμη μία χρονιά η γνωστή σε όλους, γιορτή του Halloween. Mια γιορτή του δυτικού κόσμου όπου μικρά παιδιά μεταμφιέζονται και επισκέπτονται σπίτια για να μαζέψουν γλυκά, γνωστό και ως "trick or treat". Οι κολοκύθες έχουν την τιμητική τους ως σήμα κατατεθέν της εορτής καθώς φτιάχνονται φαναράκια πάνω στις οποίες μπορεί κανείς να δει χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Συχνά η γιορτή συνδέεται με πράγματα υπερφυσικά, μαγικά αλλά και τρομαχτικά. Στην Ελλάδα δεν γιορτάζουμε το Halloween ωστόσο μπορούμε να πάρουμε μια γεύση και να μπούμε στο κλίμα μέσα από ταινίες που σχετίζονται με αυτή την γιορτή. Μερικές από αυτές, είναι οι παρακάτω: 


1. The Addams Family (1991)
Σκηνοθεσία: Barry Sonnenfeld


Ένα δημοφιλές καρτούν και δημοφιλής τηλεοπτική σειρά που σίγουρα λάτρεψαν πολύ. Ο Barry Sonnenfeld κατάφερε να εντάξει για τα καλά την οικογένεια Ανταμς στη αμερικάνικη λαϊκή κουλτούρα. Μια απολαυστική μαύρη κωμωδία με πρωταγωνιστές μια οικογένεια με χόμπι το μακάβριο. Η πλοκή της ταινίας περιστρέφεται γύρω από την κομπίνα που στήνουν επιτήδειοι "φίλοι" της οικογένειας σκηνοθετώντας την επιστροφή του εξαφανισμένου θείου Fenster. 


2. Corpse Bride (2005)
Σκηνοθεσία: Tim Burton, Mike Johnson

Η διάσημη ταινία του Tim Burton που μας διηγείται τη γλυκόπικρη ιστορία του Victor που παντρεύεται τη Νεκρή Νύφη, η οποία τον πηγαίνει στον Κάτω Κόσμο. Εκεί θα προσπαθήσει να της εξηγήσει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά, αλλά και να βρει τρόπο να επιστρέψει στη γη. Η ταινία είναι φτιαγμένη με την παραδοσιακή τεχνική του Puppet Animation (Stop Motion), που χρησιμοποιούνται κινούμενες κούκλες φωτογραφίζοντας καρέ καρέ τις κινήσεις τους. Στην ταινία απολαμβάνουμε τις φωνές του Johnny Depp, στην πέμπτη του συνεργασία με τον δημιουργό Tim Burton, της Helena Bonham Carter και της Emily Watson. 


3. Dracula (1992)
 Σκηνοθεσία: Francis Ford Coppola

Η ιστορία του Κόμη Δράκουλα, μια διάσημη ιστορία που έχει μεταφερθεί ξανά και ξανά στη μεγάλη
οθόνη. Επιλέξαμε την πιο διάσημη ίσως ταινία, με σκηνοθέτη τον Francis Ford Coppola και πρωταγωνιστή τον Gary Oldman. Εντυπωσιακά σκηνικά και έντονη ατμόσφαιρα, η ταινία μας παρουσιάζει τον Βρικόλακα Κόμη όπου αφήνει για λίγο τον πύργο του και πηγαίνει στο Λονδίνο προς ανεύρεση της αιώνιας αγαπημένης του. 


4. Frankestein (1931)
Σκηνοθεσία: James Whale

Μια κλασική ταινία τρόμου επηρεασμένη από τον βιβλίο της Mary Shelley. Ο γιατρός Henry Frankenstein, έχει κλειστεί στο εργαστήριο του και με τον βοηθό του προσπαθούν να δώσουν ζωή σε έναν «άνθρωπο» τον οποίο έχουν δημιουργήσει από μέλη νεκρών. Καταφέρνουν να δώσουν ζωή σε αυτό το τέρας αλλά μαζί με την ζωή τού δίνουν και απίστευτη δύναμη, κάτι που το καθιστά ανίκητο και αδύνατο να ελεγχθεί. Το τέρας το σκάει από το εργαστήριο και ο Frankenstein πρέπει τώρα να το βρει και να το σταματήσει. Η ταινία μπορεί να μην τρομάζει σήμερα αλλά καταφέρνει να διατηρήσει την ατμόσφαιρα και να αγγίζει τον θεατή. Δεν την καθιστά κανείς ως μια "απλή ταινία τρόμου", κυρίως γιατί έχει πολλά νοήματα γύρω από τον άνθρωπο. Αξίζει! 


5. Frankenweenie (2012)
Σκηνοθεσία: Tim Burton

Άλλη μια δημιουργία του Tim Burton πάλι με την τεχνική του stop motion. Η ταινία είναι τρισδιάστατη, παρότι ασπρόμαυρη και διηγείται την συγκινητική ιστορία του Victor που χάνει τον καλύτερο του φίλο, τον σκύλο του Sparky. Με σκοπό να τον επαναφέρει στην ζωή, επιστρατεύει όλες του τις γνώσεις πάνω στην επιστήμη. Το πείραμα του επιτυγχάνεται ωστόσο δεν θέλει να δημοσιοποιήσει την κατασκευή του. Όμως, ο Sparky βγαίνει στους δρόμους και όλη η πόλη θέλει να μάθει περισσότερα. 


6. Halloween (1978)
 Σκηνοθεσία: John Carpenter

Η ταινία κατέχει ξεχωριστή θέση στον τομέα των slashers αφού χωρίς να είναι το πρώτο στη συγκεκριμένη υποκατηγορία, έδωσε το μεγάλο έναυσμα για την ασταμάτητη παραγωγή ταινιών slasher που ακολούθησε. Βέβαια κατάφερε να δημιουργήσει και έναν από του πιο cult "κακούς" στο σινεμά τρόμου, τον Μichael Mayers που είναι έγκλειστος σε μια ψυχιατρική κλινική για τον φόνο της αδελφής. Αφού αποδράσει, επιστρέφει στην πόλη όπου μεγάλωσε και σφάζει ανυποψίαστους έφηβους την νύχτα του Halloween. Ταινία ότι πρέπει για τις κρύες νύχτες που έρχονται και φυσικά όπως μας λέει και ο τίτλος για τις ημέρες του Halloween. 


7. Ηocus Pocus (1993)
Σκηνοθεσία: Kenny Ortega

Ένα τυχαίο περιστατικό στο σύγχρονο Σάλεμ επαναφέρει από το υπερπέραν τρεις σατανικές αδελφές μάγισσες. Αποφασισμένες να κατακτήσουν πλέον την αιώνια ζωή, οι τρεις τους αρχίζουν να αναζητούν αθώα παιδάκια. Μια κλασική ταινία της Disney που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, μας μεταφέρει στο μαγικό κόσμο των μαγισσών με μια πιο χιουμοριστική πλευρά. Μια ταινία που ταιριάζει γάντι τις ημέρες του Halloween.


8. Hotel Transylvania (2012) 
Σκηνοθεσία: Genndy Tartakovsky

Μακριά από τον κόσμο των ανθρώπων, ο Δράκουλας διευθύνει το ξενοδοχείο Τρανσυλβανία, ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων για όλα τα τέρατα. Για να γιορτάσει τα 18α γενέθλια της κόρης του, Μέιβις, έχει καλέσει κάποια από τα πιο διάσημα τέρατα. Όμως, στο ξενοδοχείο φτάνει ο Τζόναθαν, ένας ανυποψίαστος νεαρός ταξιδιώτης. Τώρα ο Δράκουλας πρέπει να προστατέψει την Μέιβις από το να τον ερωτευτεί. Γρήγορο τέμπο, έξυπνη σεναριακή ιδέα και σπιρτόζικα αστεία συνδυάζονται σε ένα απολαυστικό ψηφιακό animation, το οποίο δεν απευθύνεται μόνο σε πολύ μικρές ηλικίες. 


9. It's the Great Pumpkin, Charlie Brown (1966)
Σκηνοθεσία: Bill Melendez

Το "It's the Great Pumpkin, Charlie Brown" είναι ένα αμερικάνικο prime time τηλεοπτικό animation βασισμένο στα κόμικς Peanuts του Charles M. Schulz. Καθώς το Halloween πλησιάζει όλη η Peanut gang (Snoopy, Charlie, Patty, Linus, Sally) ετοιμάζεται για την μαγική νύχτα και ο Linus γράφει το ετήσιο γράμμα του στην Μεγάλη Κολοκύθα παρά τα πειράγματα των υπολοίπων που του λένε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο! Όταν όμως η παρέα βγαίνει την νύχτα για Φάρσα ή Κέρασμα περνάνε από τον Linus που δεν πήγε μαζί τους για να τον πειράξουν αλλά προς μεγάλη τους έκπληξη τον βλέπουν σίγουρο αυτή τη φορά ότι θα συναντήσει την Μεγάλη Κολοκύθα! Κεφάτη, ανάλαφρη και πλέον κλασσική μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων που έχει γίνει παράδοση να βλέπουν όλοι οι Αμερικάνοι το πρωί του Halloween στην τηλεόρασή τους! 


10. Sleepy Hollow (1999) 
Σκηνοθεσία: Tim Burton 

Στο Sleepy Hollow, ο Ichabod Crane (Johnny Depp) είναι ο επιθεωρητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης των αρχών του 18ου αιώνα ο οποίος καλείται στην μικρή κωμόπολη Sleepy Hollow, προκειμένου να λύσει το μυστήριο του Ακέφαλου Καβαλάρη, ο οποίος τρομοκρατεί την πόλη αποκεφαλίζοντας τους κατοίκους της. Ένα γοητευτικό παραμύθι που από μυθιστόρημα έγινε μια πετυχημένη ταινία τρόμου. Ξανά ο Tim Burton. Πώς θα μπορούσε να λείπει άλλωστε καθώς μας μεταφέρει σε ένα μυστηριώδη και σκοτεινό κόσμο μέσα από αυτόν τον μύθο.


11. The Curse of the Were-Rabbit (2005) 
Σκηνοθεσία: Steve Box, Nick Park

Ένα ακόμη animation στην λίστα, μια ταινία για το αχτύπητο δίδυμο του τρελού εφευρέτη Wallace με μεγάλη όρεξη για τυρί και του πιστού του σκύλου Grommit. Οι δύο φίλοι έχουν ιδρύσει την εταιρία εξολόθρευσης κουνελιών anti-pesto χωρίς όμως να τα σκοτώνουν. Οι δουλειές πάνε εξαιρετικά καλά στην μικρή τους πόλη καθώς ο καιρός για τον ετήσιο διαγωνισμό του καλύτερου λαχανικού που διοργανώνει η λαίδη Tottenham πλησιάζει, ένα πείραμα του Wallace όμως πάει εξαιρετικά άσχημα και δημιουργεί ένα φοβερό τέρας το λυκοκούνελο! Θα καταφέρουν οι δύο φίλοι να λύσουν την κατάρα και ο Wallace να κερδίσει την καρδιά της λαίδης ή ο wannabe αρραβωνιαστικός της θα σκοτώσει το καημένο το λυκοκούνελο πριν προλάβουν; Τρέλα και ευρηματικότητα με έντονο βρετανικό κλίμα και χιούμορ στην πρώτη μεγάλου μήκους εξόρμηση του γνωστού κωμικού ντουέτο κινουμένων σχεδίων. 


12. Trick 'r Treat (2007) 
Σκηνοθεσία: Michael Dougherty

Πέντε παράλληλες ιστορίες που συμβαίνουν στην ίδια γειτονιά την νύχτα του Halloween. Μία παρέα από έφηβους κάνουν μία φάρσα που δεν θα τους βγει σε καλό, ένας καθηγητής που κρύβει ένα θανάσιμο μυστικό, μία σεμνή κοπέλα που πιστεύει ότι βρήκε τον κατάλληλο άντρα, ένα ζευγάρι ανατινάζει μία γιορτινή κολοκύθα το βράδυ του Halloween και τέλος ένας ερημίτης δέχεται την επίσκεψη από έναν περίεργο μασκαρά! Μία από τις καλύτερες ταινίες με θέμα το Halloween από τον σκηνοθέτη Michael Dougherty που με ένα πολύ δυνατό καστ(Anna Paquin, Brian Cox, Dylan Baker) καταφέρνει να τρομάξει και να συνεπάρει τον θεατή!

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Προβολή της ταινίας "Pulp Fiction"


ΠΕΜΠΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 21.30


ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Crime, Drama, Thriller -  154 λεπτά


Γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την κυκλοφορία της, προβάλλουμε την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου και ώρα 22.00 την ταινία "PULP FICTION" στο Αμφιθέατρο της σχολής.

Οι παράλληλες και ενίοτε διασταυρούμενες ιστορίες δύο πληρωμένων δολοφόνων, ενός μποξέρ που τον κυνηγά η μαφία, της ναρκομανούς συζύγου ενός μαύρου γκανγκστερ, ενός νεαρού ζευγαριού που ληστεύει εστιατόρια και μερικών ακόμα γραφικών χαρακτήρων. Χρυσός Φοίνικας Καννών.ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Quentin Tarantino
ΠΑΙΖΟΥΝ: John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson

Είσοδος ελεύθερη












Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Βίντεο- αφιέρωμα στα οπτικά εφέ

Ένα fan made βίντεο που μας παρουσιάζει τα πιο εντυπωσιακά οπτικά εφέ μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών.


Τραγούδι: Thomas Bergersen "Rada"



Extended version:http://vimeo.com/87518452

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Προβολή της ταινίας "Paths of Glory"

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 21.30


ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Drama, War - 88 λεπτά


Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μια ομάδα στρατιωτών αρνείται να συνεχίσει μια επίθεση που θεωρείται απ`όλους απίθανη. Οι ανώτεροί τους αποφασίζουν να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Stanley Kubrick
ΠΑΙΖΟΥΝ: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou

Eίσοδος ελεύθερη


Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Οι νικητές του 7ου φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων "AnimaSyros"



Το Διεθνές Φεστιβάλ + Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων "ΑnimaSyros", ήρθε στο τέλος του για φέτος καθώς για έβδομη συνεχή χρονιά διεξάγεται στην Σύρο. Από τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου οι θεατές αλλά και λάτρεις των κινουμένων σχεδίων είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων, αφιερώματα σε Διεθνή Φεστιβάλ, επαγγελματικό φόρουμ με τη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών & επαγγελματιών, εργαστήρια για φοιτητές και μαθητές δημοτικού, το εφαρμοσμένο εργαστήρι making of που καταγράφει λεπτό προς λεπτό το φεστιβάλ, πάρτυ κι άλλες παράλληλες δράσεις. Βέβαια, δεν έλειψαν και τα βραβεία που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες και είναι τα εξής:
  • Ειδική Μνεία σε Ελληνική ταινία του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Προγράμματος:
  • Man in a box του Ηλία Παπασταματίου

    Γιατί ξεχώρισε: μας συγκίνησε όλους το πειραματικό ύφος αυτής της ταινίας χρησιμοποιώντας παραδοσιακά κείμενα για να δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα και μοναδική ιστορία. 



  •  Ειδική Μνεία του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Προγράμματος:

    Mythopolis της Αlexandra Hetmerova από την Τσεχία

    Γιατί ξεχώρισε: επειδή πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ που χρησιμοποιεί κλασικούς χαρακτήρες και τους μετατρέπει σε σύγχρονες φιγούρες με διασκεδαστικά σκίτσα και γραφικά.   

  • Βραβείο καλύτερης φοιτητικής ταινίας

    My stuffed Granny της Έφης Παππά από τη Μεγάλη Βρετανία

    Γιατί ξεχώρισε: γιατί είναι μια επαγγελματικά φτιαγμένη φοιτητική ταινία με εξαιρετική τεχνική που πραγματεύεται με αισιοδοξία δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας για την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα. 

  • Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής σε Ελληνική Ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος:

    Dinner for Few του Νάσου Βακάλη

    Γιατί ξεχώρισε: επειδή μας συγκίνησε το δυνατό πολιτικό μήνυμα, τα ζωντανά χρώματα και η εξαιρετική ανάπτυξη της ιστορίας. 


  • Ειδική μνεία της Κριτικής Επιτροπής σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος:

    Canis των Marc Riba & Anna Solanas

    Γιατί ξεχώρισε: επειδή μας καθήλωσε με την ωμή ένταση της αφήγησης και την ατμόσφαιρα που δημιούργησε. 
  • Μέγα Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του animasyros 7.0:

    Historia de un Oso από τη Χιλή

    Γιατί ξεχώρισε: γιατί είναι μια συγκινητική ιστορία δοσμένη με ένα άρτιο και ολοκληρωμένο τεχνικά ζωντανό animation.



Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Μουσικές βιογραφίες στην μεγάλη οθόνη

1. Αmadeus (1984)
Σκηνοθεσία: Milos Forman

Η ταινία προτάθηκε για 53 συνολικά βραβεία και κέρδισε 40, συμπεριλαμβανομένων και 8 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και μας διηγείται την ζωή του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Το 1823, ο συνθέτης Αντόνιο Σαλιέρι (Φάριντ Μάρεϊ Έιμπραχαμ), που βρίσκεται πια σε προχωρημένη ηλικία, αποπειράται να αυτοκτονήσει ζητώντας δυνατά για συγχώρεση εφόσον κατά τα λεγόμενά του ήταν υπαίτιος για το θάνατο του Μότσαρτ (Τομ Χαλς) το 1791. Ο συνθέτης εισάγεται σε τρελοκομείο κι εκεί δέχεται την επίσκεψη ενός νεαρού ιερέα, ο οποίος προσπαθεί να τον εξομολογήσει. Ο Σαλιέρι αρχίζει να διηγείται τα γεγονότα από την αρχή: τη γνωριμία του με τον Μότσαρτ, τη μεγάλη ιδιοφυΐα της μουσικής, την αντιπαλότητα μεταξύ των δυο συνθετών (ο Σαλιέρι ζήλευε το ταλέντο και την επιτυχία του Μότσαρτ) και το σατανικό του σχέδιο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του μεγάλου συνθέτη.




2. Control (2007)
Σκηνοθεσία: Anton Corbijn

Ένα φιλμ με μπόλικη δόση από Μάντσεστερ και 80s μας δείχνει τη ζωή του Ian Curtis (Sam Riley), του αινιγματικού τραγουδιστή των Joy Division, ενός post-punk συγκροτήματος που σημείωσε επιτυχία την δεκαετία του ’80 και επηρέασε γενιές νέων ανθρώπων. Ωστόσο τα προσωπικά και επαγγελματικά προβλήματα του τον οδήγησαν στην αυτοκτονία, στην ηλικία των 23 ετών.




3. I'm Not There (2007)
Σκηνοθεσία: Todd Haynes

Επτά διαφορετικά πρόσωπα του Bob Dylan: ο στοχαστής, ο ποιητής, ο σύζυγος, ο ασυμβίβαστος τραγουδοποιός, το μικρό αγόρι που θαυμάζει τον Γούντι Γκάρθι, ο ενήλικος που αυτοεξορίζεται ως άλλος Billy the Kid. Η πορεία του καθενός αποτελεί κι ένα μικρό αποτύπωμα της μεγάλης προσωπικότητας του Αμερικανού τραγουδοποιού. Eφτά χαρακτήρες μεταξύ των οποίων οι Christian Bale, Cate Blanchett, Heath Ledger, Richard Gere κ.α. καταφέρνουν να ενσαρκώσουν ο καθένας με το δικό του τρόπο, πλευρές της ζωής και της δουλειάς του μουσικού.




4. La Vie en Rose (2007)
Σκηνοθεσία: Olivier Dahan

H συναρπαστική βιογραφία μιας από τις μεγαλύτερες φωνές του αιώνα μας, της Εντίθ Πιαφ: από τις φτωχογειτονιές του Παρισιού, όπου μεγάλωσε και ξεκίνησε την πορεία της στο τραγούδι έως την απόλυτη αναγνώριση και την τραγική της μοίρα πολλές δεκαετίες μετά. Τα πρώτα χρόνια της φτώχειας, η διαδρομή από την Μπελβίλ στη Νέα Υόρκη, η άνοδος και η δόξα, οι παθιασμένες ερωτικές σχέσεις της, όπως αυτή με τον Ζαν Κοκτό, οι μακρόχρονες και έντονες φιλίες της, όπως αυτή με την Μάρλεν Ντίτριχ, χρωματίζουν το πορτρέτο μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας, της Εντίθ Πιαφ που το όνομά της είναι συνώνυμο του πάθους. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Μαριόν Κοτιγιάρ, που για την ερμηνεία της στην ταινία απέσπασε ένα Όσκαρ, μια Χρυσή Σφαίρα, και ένα Βραβείο BAFTA.




5. Nowhere Boy (2009)
Σκηνοθεσία: Sam Taylor-Johnson

To δράμα μας λέει την ιστορία του νεαρού Τζον Λένον για τα εφηβικά του χρόνια από το 1955-1960. Δύο ιδιαίτερες γυναίκες συγκρούονται για την αγάπη του: η Μίμι, η θεία του που τον μεγάλωσε, και η Τζούλια, η μητέρα του που τον έδωσε για υιοθεσία. Νοσταλγώντας μια φυσιολογική οικογένεια, ο Τζον στρέφει την προσοχή του στη μουσική και γνωρίζει τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Καθώς όμως η νέα ζωή του Τζον ξεκινά, η αλήθεια για το παρελθόν του οδηγεί σε μια αναπόφευκτη τραγωδία. Η ταινία βασίζεται στην βιογραφία της ετεροθαλούς αδερφής του Τζον και εκτός από την σχέση του με την μητέρα και την θεία του, μας αφηγείται και τα πρώτα μουσικά βήματα του Λένον αλλά και την εξέλιξη των Beatles.




6. Ray (2004)
Σκηνοθεσία: Taylor Hackford

Η ζωή και η μουσική καριέρα του Ray Charles, ο οποίος έμεινε τυφλός σε ηλικία 7 ετών, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει διάσημο αστέρι στο χώρο της μαύρης μουσικής. Η ταινία θίγει επίσης μερικές από τις σκοτεινές πλευρές του καλλιτέχνη, όπως ο εθισμός του στα ναρκωτικά. O Τζέιμι Φοξ κατάφερε να κερδίσει Όσκαρ για την ερμηνεία του και και η ταινία κατάφερε να προσεγγίσει με ένα προσεγμένο τρόπο την ζωή του Ray Charles.





7. Sid and Nancy (1986)

Σκηνοθεσία: Alex Cox

H ταινία Sid and Nancy είναι μια βιογραφία του σκηνοθέτη Alex Cox. Αποτυπώνει την πολυτάραχη ζωή του Sid Vicious (Gary Oldman), μπασίστα του διάσημου πανκ συγκροτήματος Sex Pistols και την σχέση του με την σύντροφο του, Nancy Spungen. (Chloe Webb). Η ιστορία τους ακολουθεί και μετά τη διάλυση του πρωτοποριακού πανκ γκρουπ ως την τραγική τους κατάληξη από τα ναρκωτικά.




8. The Doors (1991)
Σκηνοθεσία: Oliver Stone 


Η ταινία του Oliver Stone με πρωταγωνιστές τους Val Kilmer και Μeg Ryan είναι μια εξιστόρηση της ζωής του θρυλικού συγκροτήματος «The Doors» που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60 και του τραγουδιστή και συνθέτη του, Jim Morrison, από τα πρώτα μαθητικά του χρόνια στο L.A. έως τον πρόωρο θάνατο το 1971 στο Παρίσι σε ηλικία μόλις 27 ετών.




9. The Runaways (2010)
Σκηνοθεσία: Floria Sigismondi

Όντας υπό την προστασία και την επιρροή του Κιμ Φόλει, ενός από τους πρωτοπόρους της ροκ σκηνής της δεκαετίας του 70, μια παρέα κοριτσιών από την Καλιφόρνια, θα μετατραπούν από ατίθασες έφηβες σε μια από τις πιο δημοφιλείς μπάντες της εποχής. Το ιδιαίτερο στυλ και ταλέντο τους σύντομα θα συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας και οι δύο ηγετικές μορφές του συγκροτήματος θα εξελιχθούν σε είδωλα: η Τζοάν για την rock n roll ιδιοσυγκρασία της και η Τσέρι για τον αθώο σεξ απίλ της. To βιογραφικό αμερικάνικο φιλμ, βασισμένο στο βιβλίο στην τραγουδίστρια του συγκροτήματος μας δείχνει την πορεία του γυναικείου συγκροτήματος «The Runaways» και την ζωή μιας τυπικής ροκ μπάντας.




10. Walk the Line (2005)
Σκηνοθεσία: James Mangold
Η ταινία εξετάζει τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του θρυλικού αστέρα της κάντρι μουσικής Johnny Cash, που με τα τραγούδια του κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια της αμερικάνικης παράδοσης και να αγγίξει τα μαζικά ακροατήρια. Αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά για το τί σημαίνει τέχνη, μουσική και νιάτα, γνωρίζει την γυναίκα της ζωής του, June Carter (Reese Witherspoon). Η ταινία πήρε το όνομα της από το ομώνυμο τραγούδι του Cash που κυκλοφόρησε το 1956 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Σχετικά με την προβολή της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου

Θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη για την σημερινή ταλαιπωρία για όσους ήρθαν και έφυγαν από την προβολή. Δυστυχώς και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα με το θυρωρείο διότι ο φύλακας-θυρωρός πλέον έρχεται στις 10 μ.μ, ενώ σήμερα για κάποιο λόγο ήταν από νωρίτερα ! Ελπίζουμε μέχρι την επόμενη βδομάδα να μην δημιουργηθεί ξανά παρόμοιο ζήτημα...

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Προβολή της ταινίας "The Usual Suspects"

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, ώρα 21.30



ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Crime, Drama, Thriller, 106 λεπτά



Μετά από μια έκρηξη πάνω σε ένα πλοίο στο λιμάνι του Σαν Πέντρο, η αστυνομία ανακαλύπτει 27 πτώματα και ναρκωτικά αξίας 91 εκατομμυρίων δολαρίων. Μοναδικοί επιζήσαντες της έκρηξης είναι ένας Ούγγρος τρομοκράτης, μέλος του πληρώματος του πλοίου και ο Ρότζερ, ένας μικροαπατεώνας με μερική αναπηρία, ο οποίος συλλαμβάνεται και ανακρίνεται. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του θα ομολογήσει πώς ακριβώς μπλέχτηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση, μαζί με 4 άλλους σεσημασμένους κακοποιούς.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Bryan Singer
ΠΑΙΖΟΥΝ: Kevin Spacey, Gabriel Byrne, Chazz Palminteri

Είσοδος ελεύθερη 








Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Αγαπημένες ταινίες με πρωταγωνιστές τα ζώα

Η 4η Οκτωβρίου θεωρείται η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αγαπημένοι μας φίλοι πρωταγωνιστούν και στην μεγάλη οθόνη και φυσικά κλέβουν την παράσταση. Με αφορμή αυτή την ημέρα παρακάτω παρουσιάζουμε μερικές από τις αγαπημένες μας ταινίες με ζώα.



 1. 101 Dalmatians ( 1961) 
Σκηνοθεσία: Clyde Geronimi, Hamilton Luske, Wolfgang Reitherman 

H πολύ πετυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney μας αφηγείται την ιστορία 99 κουταβιών Δαλματίας και των δυο αφεντικών τους που προσπαθούν να τα σώσουν από την κακιά, πλούσια και εκκεντρική Κρουέλα Ντε Βιλ η οποία θέλει να τα απαγάγει για να φτιάξει την καλύτερη γούνα στον κόσμο. Μια αληθινά μοναδική ιστορία για όλη την οικογένεια που γνώρισε επιτυχία και στην συνέχεια έμελλε να γίνει ταινία, σειρά, remake και πολλά ακόμη.




 2. Duma (2005)

Σκηνοθεσία: Carroll Ballard

 Ένα δωδεκάχρονο αγόρι, ο Ξαν, αποφασίζει να επιστρέψει την τσίτα που ανέθρεψε από μωρό στο φυσικό της χώρο, τη ζούγκλα, προκειμένου να τη γλιτώσει από τα χέρια ενός μυστήριου και κακόβουλου τυχοδιώκτη. H ταινία μας ταξιδεύει στα άγρια τοπία της Νότιας Αφρικής, των ορμητικών ποταμών και των λιονταριών που παραμονεύουν, παρέα με τον 12χρονο ήρωά μας και το πανέμορφο αιλουροειδές Duma προσφέροντας στιγμές συγκίνησης και περιπέτειας. 




3. Hachi: A Dog's Tale (2009) 

Σκηνοθεσία: Lasse Hallström 

Μία άκρως συγκινητική ταινία που μας αφηγείται την αληθινή ιστορία του Χάτσικο που συνοδεύει κάθε μέρα τον Πάρκερ το αφεντικό του έναν καθηγητή πανεπιστημίου στο τρένο κάθε πρωί και το απόγευμα τον περιμένει να επιστρέψει από τη δουλειά του. Κάποια μέρα ο Πάρκερ πεθαίνει και δεν επιστρέφει ποτέ στον σταθμό. Ο Χάτσικο όμως πηγαίνει στο ίδιο ακριβώς σημείο που τον περίμενε πάντα κάθε μέρα για τα επόμενα 9 χρόνια. Κάθε μέρα ο Χάτσικο αγγίζει τις ζωές όλων όσων εργάζονται εκεί κοντά και όσων περνούν καθημερινά από εκεί. Διδάσκει τους ανθρώπους τι σημαίνει αγάπη, συμπόνια και πάνω απ’ όλα πίστη. Σήμερα στο σημείο που περίμενε ο Χάτσικο υπάρχει ένα μπρούτζινο άγαλμα σύμβολο της αγάπης και της αφοσίωσής του. 




4. Lassie Come Home (1943) 

Σκηνοθεσία: Fred M. Wilcox 

Η ιστορία της Λάσι, του πιο διάσημου κόλεϊ, διηγείται την περιπέτεια της όταν δραπετεύει από την οικογένεια που έχει πουληθεί για να βρει την προηγούμενη οικογένεια της και ειδικά το αγόρι αυτής, που έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη φιλία. Το πολυαγαπημένο σκυλί έγινε γνωστό από την νουβέλα που κυκλοφόρησε το 1940 και στην συνέχεια έμελλε να συζητηθεί και από τα πολλά remake της ταινίας τα επόμενα χρόνια. 




 5. Life of Pi (2012) 

Σκηνοθεσία: Ang Lee 

Ο Πι Πάτελ είναι ένα 16χρονο αγόρι, γιος ιδιοκτήτη ζωολογικού κήπου. Μια μέρα, όλη η οικογένεια μαζί με πλήθος ζώων επιβιβάζονται σε ένα πλοίο με προορισμό τον Καναδά, προκειμένου να χτίσουν μια νέα ζωή. Στην πορεία, το πλοίο βυθίζεται και ο Πι σώζεται σε μια βάρκα στην μέση του Ειρηνικού ωκεανού. Χωρίς να το γνωρίζει στη βάρκα δεν θα είναι μόνος του. Η ταινία απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς και αρκετά Όσκαρ καθώς βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιαν Μαρτέλ. Τελικά μια φιλία ενός ανθρώπου και ενός ζώου μπορεί να αναπτυχθεί και στα πιο απίθανα σημεία… 




6. Never Cry Wolf (1983) 

Σκηνοθεσία: Carroll Ballard 

Εντυπωσιακές και πανέμορφες εικόνες από την φύση της Αρκτικής σε μια μυστήρια φυσιολατρική ταινία της Κάρολ Μπάλαρντ. Ο βιολόγος Φάρλεϊ Μόουατ ταξιδεύει σε μια άγρια περιοχή για να εξακριβώσει αν η παρουσία λύκων εκεί ευθύνεται για τη μείωση του πληθυσμού των ταράνδων. Το ταξίδι του αυτό θα τον οδηγήσει να κατανοήσει καλύτερα τον κόσμο των λύκων, αλλά και στη συνειδητοποίηση πως το πιο επικίνδυνο ζώο στη φύση είναι ο άνθρωπος. 




7. Red Dog (2011) 

Σκηνοθεσία: Kriv Stenders 

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία του θρυλικού Red Dog το οποίο ένωσε την τοπική κοινωνία κατά τη διάρκεια της περιαγωγής του σε ολόκληρη την Αυστραλία στην ιστορική αναζήτηση του χαμένου από τον καιρό αφεντικού του... Ένα σκυλί-ήρωας που κέρδισε τις καρδιές όσων συναντούσε, φέρνοντας ανθρώπους και ολόκληρες κοινωνίες ενωμένους και προσφέροντας αγάπη. 




8. The Bear (1988) 

Σκηνοθεσία: Jean-Jacques Annaud 

Ένα μικρό αρκουδάκι μένει μοναχό του και φοβισμένο. Συντροφιά και προστασία θα βρει δίπλα σε ένα μεγάλο αρσενικό, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να αποφύγει δύο κυνηγούς. Η ταινία μας αποτυπώνει ακριβώς την ζωή ενός νεογνού ζώου και τον αγώνα του για επιβίωση.




9. The Black Stallion (1979) 

Σκηνοθεσία: Carroll Ballard 


Ο μικρός Άλεκ ξεβράζεται στην ακτή ενός έρημου νησιού, έπειτα από ένα τρομερό ναυάγιο και σύντομά ανακαλύπτει ότι δεν είναι ο µόνος επιζήσας. Ένα άγριο αραβικό άλογο, που µμεταφερόταν στο πλοίο, κατάφερε να φτάσει στο νησί δίνοντας στον Άλεκ κουράγιο κι ένα λόγο για να αγωνιστεί να επιβιώσει. Σταδιακά, ο Άλεκ κατορθώνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αλόγου και να το δαμάσει, αρχίζοντας µία σχέση που θα αλλάξει ριζικά τη ζωή και των δύο. Όταν ο Άλεκ επιτέλους διασώζεται, πείθει τη μητέρα του να κρατήσουν το άλογο στην αυλή τους. Μετά τη γνωριμία του µε τον εκπαιδευτή Χένρι Ντέιλι, ο Άλεκ και η Μαύρη Καλλονή θα αρχίσουν να προπονούνται για το πρωτάθλημα ιπποδρομίας. 




10. The Lion King(1994) 
Σκηνοθεσία: Roger Allers, Rob Minkoff

 Η πιο επιτυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων με παραδοσιακό σχέδιο, ο Βασιλιάς των λιονταριών, ένα πραγματικό αριστούργημα από όπου κι αν το πάρεις. Ένα μικρό λιονταράκι, ο Σίμπα, φεύγει μακριά από το Βασίλειο της Περηφάνιας, διωγμένος από τις ενοχές που του φορτώνει ο θείος του, Σκαρ, για τον θάνατο του ίδιου του τού πατέρα. Έτσι, o Σκαρ κατορθώνει να κερδίσει τον θρόνο κι ο Σίμπα περιπλανιέται σε άγνωστα μέρη. Η ταινία διδάσκει ένα μάθημα ζωής σε μικρούς και μεγάλους. Και φυσικά μεγάλοι πρωταγωνιστές και εδώ τα ζώα.




 11. War Horse (2011) 

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg 

Ένα πολεμικό δράμα, ενός ‘μεγάλου’ σκηνοθέτη. Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μαικλ Μορμπούγκο που κυκλοφόρησε το 1982 και μεταφέρθηκε το 2007 στην θεατρική σκηνή του Λονδίνου και του Broadway. Η ταινία αρχίζει λίγο καιρό μετά το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ο Άλμπερτ, ένας έφηβος που ζει σε μια φάρμα στη βρετανική ύπαιθρο, μαθαίνει ότι ο πατέρας του πούλησε το αγαπημένο του άλογο, Τζόι, στο βρετανικό ιππικό. Ο Τζόι καταλήγει στην πρώτη γραμμή του γαλλικού μετώπου και ο Άλμπερτ αποφασίζει να καταταγεί στον στρατό με την ελπίδα να τον ξαναβρεί. 




12. White Fang (1991) 

Σκηνοθεσία: Randal Kleiser

 O Ethan Hawke υποδύεται ένα νεαρό άνδρα που ψάχνει για χρυσό στις τεράστιες χιονισμένες περιοχές της Αλάσκα. Μια μέρα θα σώσει ένα λυκόσκυλο από τα χέρια ενός κακού άντρα και αυτό θα γίνει αφορμή για να αναπτυχθεί μεταξύ τους μια σπουδαία φιλία. Οικογενειακή περιπέτεια στην κλασική παράδοση της Disney, γυρισμένη σε πανέμορφα φυσικά τοπία της Αλάσκα με φροντίδα, αίσθημα περιπέτειας και θαυμασμού για το φυσικό περιβάλλον και βέβαια σεβασμού και αγάπης για τα ζώα. “Ο Ασπροδόντης” (1991) είναι από εκείνες τις ταινίες της Disney που αν τις δεις σε μικρή ηλικία δε τις ξεχνάς ποτέ!

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Προβολή της ταινίας "Donnie Darko"

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, ώρα 21.30



ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Drama, Mystery, Sci-fi - 113 λεπτά

Ο Donnie Darko είναι ένας πανέξυπνος νεαρός, με ζωηρή φαντασία και ωριμότητα εντυπωσιακή για την ηλικία του. Έχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα: τον Frank, ένα πλάσμα, που αν και είναι γέννημα της φαντασίας του, τον συμβουλεύει και τον καθοδηγεί σαν να ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Σύντομα, ο Frank θα αποκαλύψει στον Donnie ένα μακάβριο, σκοτεινό κόσμο γεμάτο φοβερά μυστικά και οφθαλμαπάτες. 
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Richard Kelly
ΠΑΙΖΟΥΝ: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Mary McDonnell

Είσοδος ελεύθερη




10 αγαπημένες ταινίες που σχετίζονται με το φθινόπωρο

1. When Harry met Sally (1989)
Σκηνοθεσία: Rob Reiner

Επτά υποψηφιότητες Oscar μεταξύ άλλων και αυτό του Πρωτότυπου Σεναρίου και ένα Oscar μουσικής. Η ταινία μας αφηγείται την μακρόχρονη σχέση ενός άνδρα του Harry (Billy Christal) και μιας γυναίκας, της Sally (Μeg Ryan) που αρχικά επιθυμούν την φιλία και όχι τον ερωτικό δεσμό. Όταν το πετυχαίνουν αναρωτιούνται κατά πόσον άτομα του αντίθετου φύλου μπορούν να είναι φίλοι χωρίς να εμπλέκεται ο παράγοντας σεξ. Η ταινία είναι διαχρονική καθώς εκτός ότι ξεφεύγει από τις γλυκανάλατες ρομαντικές κομεντί διαθέτει χιούμορ, σπαρταριστούς διαλόγους, και προβληματίζει μέσα από το αιώνιο ερώτημα της ύπαρξης φιλίας μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.


2. Deads Poets Society (1989)
Σκηνοθεσία: Peter Weir

Βραβευμένη ταινία με Oscar σεναρίου "Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" έχει ως θέμα της, τις προσπάθειες ενός νεόφερτου καθηγητή φιλολογίας να διδάξει στους μαθητές του την έννοια της ποίησης και για τις αξίες της ζωής πηγαίνοντας κόντρα στο εκπαιδευτικό κατεστημένο ενός συντηρητικού κολεγίου. Μια από τις καλύτερες ερμηνείες του Robin Williams αλλά και του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Ethan Hawke. Ένα αριστούργημα που σε κρατάει από την αρχή έως το τέλος, με έντονο το συναίσθημα της μελαγχολίας που συνάμα εμπνέει αισιοδοξία και έμπνευση για όσους δεν πιστεύουν ότι ένας μόνο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο γύρω του.


3. You've Got Mail (1998)
Σκηνοθεσία: Nora Ephron



Η Kathleen Kelly (Meg Ryan) έχει ένα μικρό βιβλιοπωλείο και βλέπει ξαφνικά τη δουλειά της να απειλείται όταν ανοίγει ένα υποκατάστημα γνωστής αλυσίδας βιβλιοπωλείων, ακριβώς απέναντι από το μαγαζί της. Δεν γνωρίζει τον ιδιοκτήτη αλλά τον μισεί, ενώ παράλληλα ερωτεύεται έναν άντρα που γνώρισε ανταλλάσσοντας μηνύματα στον υπολογιστή της (Tom Hanks). Μια ευχάριστη ρομαντική κομεντί που μας αφηγείται ίσως τον πρώτο διαδικτυακό έρωτα που βγήκε στις κινηματογραφικές οθόνες.


4. Halloween (1978)
Σκηνοθεσία: John Carpenter

Από την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει μια κλασική ταινία τρόμου. Δεν είναι άλλη από το "Halloween" που όπως κατονομάζει και ο τίτλος συνδέεται άμεσα με την διάσημη αποκριάτικη γιορτή που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου. Η ταινία επικεντρώνεται στην τρομακτική φιγούρα του Michael Myers, ο οποίος σε παιδική ηλικία είχε σκοτώσει την αδερφή του τη νύχτα του Halloween με αποτέλεσμα να κλειστεί σε ίδρυμα. Μετά από χρόνια το σκάει από το ίδρυμα και σκορπά τον τρόμο σε μια baby-sitter και την παρέα της. Χρακτηριστικό της ταινίας η κλασική τρομακτική μουσική που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της. 


4. Autumn Sonata (1978)
Σκηνοθεσία: Ingmar Bergman

Με χρυσή σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας η "Φθινοπωρινή σονάτα" είναι ένα δράμα που πραγματεύεται την ιστορία της Σαρλότ, μιας διάσημης πιανίστριας, και της κόρης της Εύα, σύζυγος ενός πάστορα, που συναντιούνται ύστερα από εφτά χρόνια, στο πρεσβυτέριο της τελευταίας. Η Σαρλότ πάσχει από κατάθλιψη μετά το θάνατο του φίλου της, ενώ αγνοεί ότι η Εύα φροντίζει και το άλλο παιδί της, την ανάπηρη Έλενα. Η συνάντηση μάνας και κόρης εξελίσσεται σε μια τρομερή σύγκρουση, μέσα από μια σειρά εξομολογήσεων που ξεχειλίζουν ταυτόχρονα από αγάπη και μίσος. Ο κορυφαίος βραβευμένος σκηνοθέτης μας εξιστορεί την κόντρα γονιών-παιδιών που καλά κρατεί...


5. Hosus Pocus (1993)
Σκηνοθεσία: Kenny Ortega

Ένα τυχαίο περιστατικό στο σύγχρονο Σάλεμ επαναφέρει από το υπερπέραν τρεις σατανικές αδελφές μάγισσες. Αποφασισμένες να κατακτήσουν πλέον την αιώνια ζωή, οι τρεις τους αρχίζουν να αναζητούν αθώα παιδάκια. Μια κλασική ταινία της Disney που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, μας μεταφέρει στο μαγικό κόσμο των μαγισσών με μια πιο χιουμοριστική πλευρά. Μια ταινία που ταιριάζει γάντι τις ημέρες του Halloween.


6. Sweet November (2001)
Σκηνοθεσία: Pat O' Connor

Πρόκειται για μια ρομαντική, ευχάριστη ταινία παρόλο που το τέλος της είναι γλυκόπικρο. Ο Nelson είναι ένας πολύ επιτυχημένος καριερίστας που δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο. Μια μέρα, καθώς δίνει εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης θα γνωρίσει τη Sara, μια όμορφη γυναίκα που ζει κάθε στιγμή της ζωής της. Το ένα φέρνει το άλλο και η Sara προτείνει στον Nelson να έρθει να μείνει μαζί της για ένα μήνα για να τον βοηθήσει να αλλάξει. Για όσους δεν το γνωρίζουν το Sweet November είναι remake της ομώνυμης ταινίας του 1968, ωστόσο αυτή του 2001 είναι πιο γνωστή.


7. Good Will Hunting (1997)
Σκηνοθεσία: Gus Van Sant

Το βραβευμένο με Oscar σενάριο των Matt Damon, Ben Affleck είναι πλήρες από κάθε άποψη. Βλέπει ουσιαστικά στην καρδία του ήρωα και δείχνει εξίσου τις δύο πλευρές του νομίσματος για να υπονοήσει ότι δεν υπάρχουν σωστοί και λάθος δρόμοι. Βραβεύτηκε επίσης με Oscar Β' ανδρικού ρόλου για τον Robin Williams. Ο Will Hunting είναι ένας νέος, που όπως οι περισσότεροι εξαιρετικά ευφυείς άνθρωποι, αντιμετωπίζει προβλήματα κοινωνικής επανένταξης. Μοιάζει αλλόκοτος, απροσάρμοστος και ανίκανος να συνδεθεί και να ακολουθήσει τους κανόνες της μικρής κοινωνίας στην οποία ανήκει. Μπορεί να είναι ξεχωριστός και το ταλέντο που έχει να την καθιστά μοναδικό και άξιο όμως, ο ίδιος προτιμάει να αναλώνεται σε μια άλλη ζωή, ελεύθερη και με νομοταξικά προβλήματα καθώς, του είναι δυνατόν να θέσει τον εαυτό του σε καλούπια.


8. Μary Poppins (1964)
Σκηνοθεσία: Robert Stevenson

Το φθινόπωρο είναι συνυφασμένο με την βροχή, ο Σεπτέμβρης ο μήνας των πρώτων βροχών και η σκηνή του τραγουδιού Singing in the rain ίσως η χαρακτηριστικότερη αυτής της πασίγνωστης και κλασικής ταινίας. H Mary Poppins (Julie Andrews) είναι μια νταντά που αποφασίζει να αναλάβει την φύλαξη και διαπαιδαγώγηση των παιδιών της οικογένειας. Μέσα από κόσμους μαγικούς αποκαλύπτει στα παιδιά ένα τρόπο σκέψης και καταφέρνει να φέρει την ευτυχία πίσω στην οικογένεια Μπανκς. Ένα αριστουργηματικό έργο που συνδυάζει το μιούζικαλ, την κωμωδία και την φαντασία με τον καλύτερο τρόπο.


9. Hannah and Her Sisters (1986)
Σκηνοθεσία: Woody Allen 

Εξερευνώντας τις ζωές 3 αδερφών από μια Ημέρα των Ευχαριστιών στην άλλη, ο Γούντι Άλεν αποτυπώνει το αίσθημα του φθινοπώρου τόσο χρωματικά όσο και συναισθηματικά μεταξύ της σχέσης των χαρακτήρων. Περιπλέκοντας τους χαρακτήρες και τις σχέσεις ο δημιουργός μας αφηγείται την ιστορία του συζύγου της Hannah ο οποίος ερωτεύεται την αδελφή της, Lee, ενώ ο υποχόνδριος πρώην άντρας της αναζωπυρώνει τη σχέση του με την άλλη αδερφή της, τη Holly.



10. October Sky (1999)
Σκηνοθεσία: Joe Johnston

Το λέει και ο τίτλος άλλωστε. Οκτώβριος 1957. Η Σοβιετικοί εκτοξεύουν το πρώτο Σπούτνικ στο Διάστημα. Ο μαθητής ακόμη Homer Hickam (Jake Gyllenhaal) γοητεύεται από το γεγονός αυτό και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Πηγαίνοντας κόντρα στις επιθυμίες του πατέρα του αποφασίζει να μάθει τα πάντα σχετικά με την κατασκευή αεροσκαφών και πυραύλων.