Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Το ντοκιμαντέρ του Χίτσκοκ για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης


Όπως είχαμε αναρτήσει και στη σελίδα μας, αίσθηση έχει προκαλέσει το μέχρι πρόσφατα χαμένο ντοκιμαντέρ του Άλφρεντ Χίτσκοκ για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1945. Η είδηση ήρθε στο φως στα τέλη του 2014 και πλέον το λεγόμενο ντοκιμαντέρ έχει αναρτηθεί σε πολλά sites.
H ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ σύμφωνα με τον Τόνι Χάγκιθ, τον έφορο του Βασιλικού Πολεμικού Μουσείου στο Λονδίνο, εξαιτίας της αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Όταν ανακάλυψαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί επιθυμούσαν να προβληθεί η ταινία πολύ γρήγορα ώστε να δείξει τι συνέβαινε εκεί και να αναγκάσουν τον γερμανικό λαό να αποδεχθεί την ευθύνη του για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν, ωστόσο μέχρι το τέλος του 1945, οι Σύμμαχοι είχαν αποφασίσει ότι η μεταπολεμική ανοικοδόμηση δεν θα διευκολυνόταν αν υπενθύμιζαν στους Γερμανούς την ενοχή τους», όπως δήλωσε ο Χάγκιθ.

Σύμφωνα με τον φίλο του Χίτσκοκ, Σίντνεϊ Μπερνστάιν, που είχε ζητήσει να βοηθήσει στο ντοκιμαντέρ, ο διάσημος σκηνοθέτης ήταν πολύ σοκαρισμένος από το υλικό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από το στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν, που επί μια βδομάδα δεν μπορούσε να εργαστεί.

Πολλά υλικά από το γύρισμα ήταν χαμένα για χρόνια. Πιο συγκεκριμένα πέντε από τις έξι μπομπίνες εντοπίστηκαν στο Βασιλικό Πολεμικό Μουσείο του 1980 και μια ημιτελής εκδοχή του παρουσιάστηκε λίγα χρόνια αργότερα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Το υλικό από την έκτη μπομπίνα ανακαλύφθηκε πρόσφατα και το μουσείο το αποκατέστησε στην εκδοχή του Χίτσκοκ με ψηφιακά μέσα.

Τέλος μαζί με το ντοκιμαντέρ του Χίτσκοκ, πρεμιέρα έκανε και ένα δεύτερο ντοκιμαντέρ με τίτλο "Night Will Fall".





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου