Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Προβολή της ταινίας "The Stanford Prison Experiment"

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Βιογραφία, Δράμα - 122 λεπτά


Το Πείραμα φυλάκισης του Στάνφορντ ήταν ένα πείραμα πάνω στις ψυχολογικές επιπτώσεις που επιφέρει η μετατροπή ενός ατόμου σε φυλακισμένο ή δεσμοφύλακα. Το πείραμα διεξήχθη το 1971 από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή ψυχολογίας Φίλιπ Ζιμπάρντο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Το 2002, έναν χρόνο μετά την έξοδο του γερμανικού Το Πείραμα, δόθηκε το πράσινο φως για τη συγγραφή σεναρίου πάνω στα αληθινά γεγονότα που συνέβησαν το 1971. Η ταινία πήρε βραβείο σεναρίου και βραβείο Alfred P. Sloan στο φεστιβάλ του Sundance. 

Υπόθεση: Ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Φίλιπ Ζιμπάρντο, διευθύνει ένα ψυχολογικό πείραμα για να αποδειχτεί η υπόθεση ότι τα προσωπικά γνωρίσματα κρατούμενων και δεσμοφυλάκων είναι η βασική αιτία για τη βάναυση συμπεριφορά ανάμεσα τους. Επιλέγει 24 φοιτητές για να παραμείνουν στη φυλακή από 7 έως 14 ημέρες, και να πάρουν ανάλογους ρόλους κρατουμένων και φυλάκων. Ο μισθός τους είναι 14 δολάρια την ημέρα. Γρήγορα, όμως, τόσο οι φοιτητές που κάνουν τους δεσμοφύλακες, όσο κι ο ίδιος ο καθηγητής παρουσιάζουν βάναυση συμπεριφορά και το πείραμα κινδυνεύει να τιναχτεί από νωρίς στον αέρα. 
Σκηνοθεσία: Kyle Patrick Alvarez
Παίζουν: Ezra Miller, Tye Sheridan, Billy Crudup 


Είσοδος ελεύθερη




Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

30 νικητές Όσκαρ που αποφάσισαν να μην παρακολουθήσουν την τελετή

Τα Όσκαρ κοντοζυγώνουν, όπως ανακοινώθηκε η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο εκτός από τους υποψήφιους ή τους νικητές υπάρχουν κι αυτοί που δεν ονειρεύονται μια Οσκαρική παραλαβή ή μια ομιλία με το χρυσό αγαλματίδιο στα χέρια. Οι Paul Νewman, Elizabeth Taylor, Marlon Brando και άλλοι πολλοί είναι μερικοί από τους 30 που επέλεξαν είτε λόγω πολιτικής στάσης, είτε εργασίας ή κάποιας ασθένειας να μην παρευρεθούν αυτή την λαμπερή βραδιά.

1. Katharine Hepburn

Ξεχώριζε για το στυλ και την ιδιαίτερη ομορφιά της. Παραμένει γνωστή για το ρόλο της στην ταινία "Breakfast at Tiffany's", ωστόσο η ίδια ήταν 4 φορές νικήτρια, αριθμός ρεκόρ για έναν ηθοποιό. Η ίδια δεν ήταν εκεί για να δεχθεί καμία από αυτές παρόλα αυτά. Η ηθοποιός που ήταν 12 φορές υποψήφια είχε πει κάποτε: "Δεν μπορώ να πω ότι πιστεύω σε βραβεία, ήμουνα ένα θαύμα σε έναν αγώνα που χρειαζόσουν 3 πόδια".






2. Marlon Brando

Αν και ο ίδιος αποδέχτηκε το Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού το 1954 για την ταινία " On the Waterfront", το 1973 όταν νίκησε το Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού για την ερμηνεία του στον "Νονό", απέφυγε το μεγάλο show. Αντ' αυτού μια γυναίκα ανέβηκε στην σκηνή, για να αρνηθεί το βραβείο, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των γηγενών πληθυσμών της Αμερικής.




3. Elizabeth Taylor

Είχε προταθεί για βραβείο Όσκαρ 5 φορές και το έχει κερδίσει δύο, την πρώτη για την ταινία "Ζήσαμε στην Αμαρτία" του 1960 και τη δεύτερη για το "Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;" του 1966. Ο σύζυγός της Richard Burton που ήταν κι αυτός υποψήφιος για την ταινία "Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;"φέρεται να είχε δηλώσει ότι επειδή φοβόταν να χάσει απέφυγε να παρευρεθεί στην τελετή το 1967.





4. George C. Scott

Αφού ήταν υποψήφιος για Καλύτερος Ηθοποιός για την ταινία "Patton", o George C. Scott πήρε μια αντι-Όσκαρ στάση τόσο αμφιλεγόμενη, που έγινε και πρωτοσέλιδο του περιοδικού "Time". Παραδόξως, ο ίδιος συνεχίζει να κερδίζει. Ο παραγωγός Frank McCarthy, παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό του στην τελετή του 1971, αλλά το επέστρεψε την επόμενη μέρα όπως ακριβώς ήθελε ο ηθοποιός. 





5. Jason Robards

Ο Jason Robards κοινοποίησε στην Ακαδημία ότι δεν θα παρευρισκόταν στην τελετή το 1978 επειδή έκανε ένα θεατρικό έργο στο Broadway. (Eίχε κερδίσει για το Julia, το δεύτερο του βραβείο στη σειρά "Καλύτερου Β΄Ανδρικού Ρόλου). 





6. Roman Polanski

Ο Roman Polanski, ήταν ένας φυγάς από την δικαιοσύνη των ΗΠΑ από το 1978, όταν έφυγε από την χώρα αντί να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για βιασμό. Έτσι, όταν κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας για τον "Πιανίστα" το 2003, ο παρουσιαστής Harrison Ford, o οποίος ήταν πρωταγωνιστής στην ταινία "Frantic" του σκηνοθέτη, παρέλαβε για αυτόν το βραβείο.



7. Woody Allen

Γνωστός για την αντισυμβατικότητα του, ο Woody Allen, έχει αποφύγει πολλές φορές τα Όσκαρ, ακόμη και το 1978 όταν η ταινία του "Annie Hall", κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου. Απουσίαζε επίσης και για άλλα δύο ταινίες που τιμήθηκαν για το σενάριο τους, το "Μεσάνυχτα στο Παρίσι" και το "Η Χάνα και οι αδερφές της".


8. Paul Newman

Μετά από 6 υποψηφιότητες, ο Paul Newman κέρδισε τελικά το Όσκαρ για το "Το χρώμα του χρήματος" το 1987. Αλλά ο Newman, ο οποίος είχε προηγουμένως λάβει δύο τιμητικά Όσκαρ, δεν παρέστη στην τελετή.  Όπως ο ίδιος είπε: "Είναι σαν να κυνηγάς μια όμορφη γυναίκα για 80 χρόνια. Τέλος, υποχωρεί, και λες: Λυπάμαι τρομερά. Είμαι κουρασμένος. "




9. Michael Caine

Ο Michael Caine είχε μια από τις χειρότερες δικαιολογίες για να μην παρακολουθήσει τα Όσκαρ. Το 1987 γυρνούσε το "Jaws: The Revenge" και έχασε την νίκη του για το Όσκαρ Β΄Ανδρικού για την ταινία "Hannah and Her Sisters" του Woody Allen. Ήταν εκεί για να δεχθεί το δεύτερο Όσκαρ του για την ταινία "Θέα στον ωκεανό" το 2000 δίνοντας μια από τις πιο ευγενικές και ταπεινές ομιλίες όλων των εποχών.






10. John Gielgud 

Ο John Gielgud δεν ήταν εκεί για να λάβει το βραβείο για τον Καλύτερο δεύτερο ανδρικό ρόλο για το "Arthur" το 1982. Όπως στη συνέχεια έγραψε ένας φίλος: "Δεν θα με σύρετε στην τελετή απονομής των βραβείων. Πραγματικά σιχαίνομαι αυτή την αμοιβαία ανταλλαγή συγχαρητηρίων και τις επαχθείς συγκρίσεις που επικαλούνται".





11. Melvyn Douglas

Ο Melvyn Douglas δεν ήταν παρών για να παραλάβει το Όσκαρ για το Καλύτερο Β' ανδρικό ρόλο το 1980 γιατί ήταν σίγουρος ότι δεν θα κερδίσει. Επίσης, δεν είχε παρευρεθεί στην τελετή το 1964, όταν κέρδισε το Όσκαρ για το "Hud". 





12. Henry Fonda


Για το δεύτερο όσκαρ της καριέρας του, (είχε προηγουμένως λάβει ένα τιμητικό), ο Henry Fonda παρακολούθησε την τελετή από το σπίτι του ενώ η κόρη του Jane δέχθηκε το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού το 1982 για χάρη του για την ερμηνεία στην ταινία "On Golden Pond".Ο Φόντα στα 76 του έπασχε από μια σοβαρή καρδιακή πάθηση. Πέθανε 5 μήνες αργότερα.




13. Ellen Burstyn

Το 1975 η Ellen Burstyn ήταν στο Broadway και ζήτησε από το σκηνοθέτη Martin Scorsese να παραλάβει το βραβείο "Καλύτερης Ηθοποιού" για το "Alice Doesn't Live Here Anymore".Του είπε μάλιστα να ευχαριστήσει τον εαυτό του. 






14. Robert De Niro

Στα Όσκαρ του 1975, ο Robert De Niro κέρδισε το βραβείο Α' ανδρικού για την νέα απεικόνιση του Vito Corleone στο The Godfather, Μέρος ΙΙ, αλλά ήταν απασχολημένος με τα γυρίσματα της ταινίας "1900" του  Bernardo Bertolucci. Ο σκηνοθέτης  Francis Ford Coppola παρέλαβε για αυτόν το βραβείο του.




15, Glenda Jackson

Η δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ Glenda Jackson πρόσφατα συζητήθηκε για την απουσία της από την βράβευση της στις ταινίες "A Touch of Class" και "Woman in Love" λέγοντας ότι δεν "κέρδισε" τα βραβεία: "Αν υπάρχει ένας νικητής, αυτοί είναι οι άνθρωποι που ψήφισαν για μένα".







16. The Beatles

Από την στιγμή που το "Let it be" ήταν το τελευταίο άλμπουμ της μπάντας (διαλύθηκαν το 1970 αφού έκαναν το άλμπουμ και την αντίστοιχη ταινία), δεν αποτέλεσε έκπληξη που κανένα από τα μέλη δεν εμφανίστηκε στην τελετή παραλαβής το 1971 για το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού.





17. Maggie Smith

Η Maggie Smith δεν παρέστη στην τελετή του 1970, για να παραλάβει το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία "The Prime of Miss Jean Brodie" επειδή εμφανιζόταν σε ένα έργο στο Λονδίνο. Η Lauren Bacall έδωσε το όσκαρ της στα παρασκήνια των Tony Awards λίγες βδομάδες μετά. 




18. Goldie Hawn

Ήταν υποψήφια για το όσκαρ Καλύτερου Β΄ρόλου για την ταινία "Cactus Flower " αλλά ήταν απασχολημένη για το φιλμ "There's a Girl in My Soup" στο Λονδίνο. Η ίδια είχε πει ότι είχε ξεχάσει την τελετή των όσκαρ μέχρι που την πήραν τηλέφωνο στις 5 το πρωί για να της ευχηθούν συγχαρητήρια. 





19, Stanley Kubrick

Ο ίδιος δεν παρευρέθηκε στην τελετή το 1969 παρόλο που ήταν υποψήφιος για 4 βραβεία, συμπεριλαμβανομένου αυτό της Καλύτερης ταινίας για το "2001: Η οδύσσεια του διαστήματος". Κατάφερε να κερδίσει το όσκαρ καλύτερων οπτικών εφέ, το μοναδικό μάλιστα του σκηνοθέτη.





20. Anne Bancroft 

Άλλη μια ηθοποιός που ήταν απασχολημένη με το Broadway. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν απέσπασε το 1963 το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού για την ταινία "The Miracle Worker" έως ότου της παρουσιάστηκε ένα μήνα αργότερα από τον Joan Crawford, που το είχε παραλάβει για λογαριασμό της.




21. Sophia Loren

Είναι η πρώτη ηθοποιός που κέρδισε ένα όσκαρ πρωταγωνιστώντας σε ξενόγλωσση ταινία και για το λόγο αυτό ήτα πολύ νευρική για να παρακολουθήσει την τελετή το 1962. Όπως εξήγησε αργότερα, "Σκέφτηκα: αν το δώσουν σε μένα, θα λιποθυμήσω ανάμεσα στο κοινό.Έτσι, είναι καλύτερα να λιποθυμήσω σπίτι. Παρουσιάστηκε δύο εβδομάδες αργότερα, με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού, στο διαμέρισμα της στη Ρώμη.


22. Alec Guinness

Ήταν ένα από τα φαβορί το 1958 για το Α' ανδρικό ρόλο για την ταινία "The Bridge on the River Kwai", αλλά και τότε δεν παρέστη. Όπως ο ίδιος δήλωσε αργότερα στον Τύπο, ήταν θυμωμένος καθώς η νίκη του, του κόστισε ένα μπουκάλι κρασί που είχε βάλει στοίχημα με έναν δημοσιογράφο. "Πραγματικά δεν πίστευα ότι είχα κερδίσει", είπε ο ίδιος, "Δεν είχα στοιχηματίσει τα χρήματα στον εαυτό μου".




23. Ingrid Bergman

Σημείωσε θριαμβευτική επιστροφή με την ταινία "Anastasia" στο Χόλιγουντ μετά την θυελλώδη σχέση της με τον Roberto Rossellini. Ωστόσο, δεν εμφανίστηκε στην τελετή απονομής το 1957 και ο καλός της φίλος Cary Grant παρέλαβε το βραβείο για την ίδια. Η ίδια παρέλαβε το τρίτο της όσκαρ για την ταινία "Murder on the Orient Express" το 1978.


24. Gary Cooper

Το 1953 δεν μπορούσε ο ίδιος να παραλάβει το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού λόγω γυρισμάτων στο Μεξικό για την ταινία "High Noon". Ήταν επίσης απών το 1961 όταν του δόθηκε τιμητικό βραβείο. Όταν ο Jimmy Stewart παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό του, όλοι κατάλαβαν πόσο άρρωστος ο Gary Cooper ήταν. Ο ηθοποιός πέθανε ένα μήνα μετά την τελετή.



25. Vivien Leigh

To 1952, η Vivien Leigh εμφανιζόταν ως Κλεοπάτρα στο Broadway μαζί με τον σύζυγό της Laurence Olivier και άκουσε για την νίκη της στην ταινία "Λεωφορείον ο Πόθος" από το ραδιόφωνο στα παρασκήνια.










26. Kim Hunter

Επέλεξε να μην παραστεί στην τελετή το 1952 στο Λος Άντζελες. Αντιθέτως προτίμησε να ακούσει την είδηση από το ραδιόφωνο παίζοντας χαρτιά. Κατέκτησε το όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "A Streetcar Named Desire".




27. Judy Holliday

Κατάφερε να θριαμβεύσει το 1951 για τον ρόλο της στην ταινία "Born Yesterday", αφήνοντας πίσω της την Betty Davis και την Gloria Swanson. Έδωσε μια ομιλία αποδοχής από το πάρτι των όσκαρ στην Νέα Υόρκη. Όμως η ασύρματη σύνδεση είχε χαθεί, χωρίς να μπορεί κανείς άλλος έξω από το δωμάτιο να την ακούσει.




28. Laurence Olivier 

Ήταν υποψήφιος για όσκαρ εννέα φορές ωστόσο τα παρακολούθησε μόνο δύο. Ήταν απασχολημένος γυρίζοντας τον "Άμλετ" όταν κέρδισε ένα τιμητικό βραβείο.




29. Joan Crawford

Ήταν τόσο νευρική για την υποψηφιότητα της στην ταινία "Mildred Pierce", που αποφάσισε να μείνει σπίτι λέγοντας την δικαιολογία ότι είναι άρρωστη. Όταν έμαθε ότι κέρδισε, πόζαρε με την φωτογραφική της μηχανή αγκαλιά με το νέο της όσκαρ.






30. Alice Brady

Το 1938, κέρδισε το όσκαρ καλύτερου Β' γυναικείου ρόλου για την ταινία "In Old Chicago". Ωστόσο το βραβείο της εκλάπη. Ο λόγος που η ίδια ήταν σπίτι οφείλεται σε έναν σπασμένο αστράγαλο. Αργότερα της δόθηκε ένα άλλο βραβείο. Από τότε που πέθανε λίγο μετά τη βράβευση της, ο μύθος παραμένει ότι δεν πήρε ποτέ το βραβείο της. 

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Προβολή της ταινίας "The Last King of Scotland"

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Ιστορικό Δράμα - 121 λεπτά

Την Πέμπτη 18 Φλεβάρη προβάλλουμε την ταινία "Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκοτίας" , ταινία βασισμένη στο πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Τζάιλς Φόντιν και σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντερίστα Κέβιν ΜακΝτόναλντ, σκηνοθέτης του "Αγγίζοντας το Κενό".

Υπόθεση: Την περίοδο διακυβέρνησης της Ουγκάντα από τον δικτάτορα Ίντι Aμίν την δεκαετία του '70, ο Σκοτσέζος γιατρός Νίκολας Γκάριγκαν προσλαμβάνεται ως ο προσωπικός γιατρός και σύμβουλός του. Ο αρχικός σεβασμός όμως θα μετατραπεί σε τρόμο, αφότου ο Γκάριγκαν διαπιστώσει τις αιμοδιψείς προθέσεις ενός αδίστακτου δολοφόνου. Όσκαρ α΄ ανδρικού ρόλου.
Σκηνοθεσία: Kevin Macdonald
Παίζουν: James McAvoy, Forest Whitaker, Gillian Anderson


Είσοδος ελεύθερη








Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Προβολή της ταινίας "Το κλάμα βγήκε απ' τον παράδεισο"

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Κωμωδία - 110 λεπτά

Συνεχίζουμε τις προβολές καλτ ελληνικών ταινιών με την προβολή της ταινίας "Το κλάμα βγήκε απ' τον παράδεισο" των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα (Safe Sex, Οξυγόνο και άλλες) αυτή την Πέμπτη στις 22:00. Είναι για παρωδία, που διακωμωδεί με γλυκιά και νοσταλγική διάθεση όλο το φάσμα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του '60 και κυρίως τις εμπορικές ταινίες της Φίνος Φιλμ.  Πρόκειται για μια από τις ακριβότερες παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου με πρωταγωνιστές πολλούς γνωστούς και καταξιωμένους Έλληνες ηθοποιούς. 

Υπόθεση: Βασικός άξονας του σεναρίου είναι η σύγκρουση δύο οικογενειών, της οικογένειας Μπισμπίκη που είναι φτωχή αλλά έντιμη και καλόκαρδη, και της οικογένειας Δελλαφράγκα, που είναι πανίσχυρη και βαθύπλουτη, αλλά και εντελώς ανήθικη (αρχηγός της οποίας είναι ο σατανικός και ανελέητος Βύρων Δελλαφράγκας) , όπου αναπτύσσεται μια σειρά από στερεότυπους χαρακτήρες και καταστάσεις που κυριάρχησαν στην χρυσή εποχή του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Τα μέλη των δύο οικογενειών αν και βρίσκονταν σε διαρκή σύγκρουση, αποδείχθηκε ότι έκρυβαν κι από ένα μυστικό, η αποκάλυψη του οποίου γίνεται με τον συνηθισμένο τρόπο των ταινιών του '60, δηλαδή το γάμο.
Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου, Μιχάλης Ρέππας
Παίζουν: Άννα Παναγιωτοπούλου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Τάσος Χαλκιάς, Μαρία Καβογιάννη, Μίνα Αδαμάκη, Τζόυς Ευείδη, Μιχάλης Ρέππας, Μίμης Χρυσομάλλης


Είσοδος ελεύθερη


Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Προβολή της ταινίας "Το Κεντρί"

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00


ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Κωμωδία, Περιπέτεια - 129 λεπτά

Μια από τις πιο διάσημες crime-movies με το διασκεδαστικό πρωταγωνιστικό δίδυμο των Robert Redford – Paul Newman και σε ένα περίπλοκο και καλοδουλεμένο σενάριο του David S. Ward,. Η ταινία απέσπασε 7 Όσκαρ στις βασικές κατηγορίες ενώ συνολικά κατάφερε να βραβευθεί με 16 βραβεία.

Υπόθεση: Σικάγο, 1930. Ο Τζόνι Χούκερ, ένας μικροαπατεώνας, κάνει το λάθος να μπλέξει με τον γκάγκστερ Ντόιλ Λόνεγκαν. Ο τελευταίος ζητάει ικανοποίηση για την προσβολή κι όταν ο συνέταιρος του Τζόνι πεθαίνει, ο Τζόνι ζητάει τη βοήθεια Χένρι Γκόντορφ για να στήσουν ένα κόλπο. Σκοπός να αποσπάσουν χρήματα από τον γκάγκστερ και να ισοφαριστεί το σκορ. 
Σκηνοθεσία: George Roy Hill
Παίζουν: Paul Newman, Robert Redford, Robert Shaw


Είσοδος ελεύθερη