Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Προβολή της ταινίας "Ran"

ΠΈΜΠΤΗ 28 ΜΑΪΟΎ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Δράση, Δράμα - 162 λεπτά

Ο Ακίρα Κουροσάβα διασκευάζει τον σαιξπηρικό "Βασιλιά Ληρ", "μεταφράζοντάς" τον σε μια σπάνιας ομορφιάς κινηματογραφική στιγμή. Μια ταινία πέρα από τα είδη κι έξω από το χρόνο, ένα από τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα ολόκληρου του 20ού αιώνα.

ΥΠΌΕΘΣΗ: Στην μεσαιωνική Ιαπωνία, ο άρχοντας Ιτσιμόντζι έχει γεράσει και θέλει να αφήσει στη θέση του τους τρεις γιους του. Το μόνο που τους ζητά είναι να μένει ως φιλοξενούμενος στα κάστρα τους. Ενώ οι δύο μεγάλοι συμφωνούν, ο μικρός δείχνει ασέβεια κι εξορίζεται. Αυτή είναι και η αρχή ενός τρομερού πολέμου. 
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Akira Kurosawa
ΠΑΙΖΟΥΝ: Tatsuya Nakadai, Akira Terao, Jinpachi Nezu

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Λίγα λόγια για τους Αδελφούς Κοέν

Με αφορμή την προβολή της ταινίας "No Country for Old Men" την Πέμπτη 21/05, ευκαιρία να γνωρίσουμε τους δημιουργούς της, που δεν είναι άλλοι, από τα αδέλφια Τζόελ και Ίθαν Κοέν. 



Γεννημένοι με 3 χρόνια διαφορά, ο Τζόελ το 1954 και ο Ίθαν το 1957 αντίστοιχα αποτελούν Αμερικανούς σκηνοθέτες, γνωστοί στο ευρύ κοινό ως Αδελφοί Κοέν. Και τα δύο αδέρφια εκδήλωσαν από νωρίς το ενδιαφέρον τους για τον κινηματογράφο όντας παθιασμένοι κινηματογραφόφιλοι πριν ξεκινήσουν δειλά δειλά το 1984 την σκηνοθετική τους καριέρα. 

Οι ίδιοι αναλαμβάνουν την σκηνοθεσία και την παραγωγή των ταινιών τους από κοινού καθώς έχουν τις ίδιες απόψεις πάνω στην φιλμογραφία και την συνεργασία. Θα έλεγε κανείς ότι σήμερα αποτελούν ένα από τα λίγα παραδείγματα του αμερικανικού κινηματογράφου που ισορροπεί ανάμεσα στο mainstream και την ανεξάρτητη κινηματογραφική δημιουργία.


Τα φιλμ τους χαρακτηρίζονται ως πολύ ιδιαίτερα. Προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε ονειρικά και ρεαλιστικά στοιχεία, βάζοντας τους ήρωες (συχνά αφελείς) να περάσουν διάφορες οδύσσειες μέχρι το τέλος. Συχνά οι ήρωες των ταινιών τους χαρακτηρίζονται από διαφοροποιημένες αντιλήψεις του ευρύ κοινού. Οι ήρωες "τσαλακώνονται", δεν εμφανίζονται ωραιοποιημένοι, συχνά χωρίς ηθικές αναστολές και εμπλέκονται σε ιστορίες με πολλές ανατροπές και περίεργη πλοκή. Οι ταινίες τους συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία της μαύρης κωμωδίας, χωρίς να λείπουν και στοιχεία από τον κλασσικό κινηματογράφο.

Αριθμούν συνολικά γύρω στις 18 ταινίες, ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι επιλέγουν συχνά τους ίδιους ηθοποιούς για τις ταινίες τους.  Ενδεικτικά ο Τζορτζ Κλούνεϊ έχει παίξει σε 3 ταινίες τους, ο Τζεφ Μπρίτζες σε 2, ο Στιβ Μπουσέμι σε 6, ο Τζον Γκούντμαν σε 5, ο Τζον Τουρτούρο σε 4.


Οι αδελφοί Κοέν, με το μοναδικό τους στυλ, σήμερα είναι καταξιωμένοι στο κινηματογραφικό στερέωμα αριθμώντας πολλούς θαυμαστές ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και από το κοινό των cinefil. Φυσικά δεν θα έλειπαν και οι βραβεύσεις, η επιβεβαίωση για το έργο τους στο χώρο του σινεμά.
Έχουν καταφέρει να κατακτήσουν Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας το 2007 για το No Country for Old Men, Όσκαρ καλύτερου σεναρίου για την ταινία "Fargo" και καλύτερου σκηνοθέτη για την ίδια ταινία στο φεστιβάλ Κανών, Χρυσό Φοίνικα το 1991 για το "Barton Fink" και βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στο φεστιβάλ Κανών για την ταινία "The Man Who Wasn't There".


Φιλμογραφία:
  • 1984 Μόνο Αίμα (Blood Simple)
  • 1987 Αριζόνα Τζούνιορ (Raising Arizona)
  • 1990 Το Πέρασμα του Μίλερ (Miller's Crossing)
  • 1991 Μπάρτον Φινκ (Barton Fink)
  • 1994 Ο Κύριος Χούλα Χουπ (The Hudsucker Proxy)
  • 1996 Φάργκο (Fargo)
  • 1998 Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι (The Big Lebowski)
  • 2000 Ω Αδελφέ, Πού Είσαι; (O Brother, Where Art Thou?)
  • 2001 Ο Άνθρωπος που δεν ήταν εκεί (The Man Who Wasn't There)
  • 2003 Αβάσταχτη Γοητεία (Intolerable Cruelty)
  • 2004 Η Συμμορία των Πέντε (The Ladykillers)
  • 2007 Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους (No Country for Old Men)
  • 2008 Καυτό απόρρητο (Burn After Reading)
  • 2009 Ενας Σοβαρός Ανθρωπος (A Serious Man)
  • 2010 Αληθινό θράσος (True Grit)
  • 2013 Inside Llewyn Davis

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Προβολή της ταινίας "No Country for Old Men"

ΠΈΜΠΤΗ 21 ΜΆΙΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Αστυνομικό θρίλερ, δράμα - 122 λεπτά 
Την Πέμπτη 21 Μαΐου στις 22:00 προβάλλουμε στο αμφιθέατρο των πανεπιστημιακών τμημάτων Αγρινίου την ταινία No Country for Old Men (Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους) των αδερφών Κοέν ( "The Big Lebowski", "True Grit" κ.α.). Η ταινία κατάφερε να κερδίσει 4 Όσκαρ, ενώ ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.


Υπόθεση: 
Ένας Τεξανός εργάτης βρίσκεται στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή… Μπροστά σε πτώματα, ναρκωτικά και πολλά λεφτά, έπειτα από μια αποτυχημένη συναλλαγή μεταξύ εμπόρων ναρκωτικών… Όταν μάλιστα αποφασίζει να κρατήσει τη βαλίτσα με τα λεφτά, η δική του ζωή και της γυναίκας του διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, καθώς μπαίνουν στο στόχαστρο ενός αδίστακτου δολοφόνου και ο τοπικός Σερίφης αναλαμβάνει να τους προστατεύσει.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ethan Coen, Joel Coen
ΠΑΙΖΟΥΝ: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Προβολή της ταινίας "Eternal Sunshine of the Spotless Mind"

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΜΑΪΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Δράμα, Ρομάτζο, Sci-fi - 108 λεπτά

Την Πέμπτη 7 Μαΐου στις 22:00 προβάλλουμε στο αμφιθέατρο των πανεπιστημιακών τμημάτων Αγρινίου την ταινία Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού του Michel Gondry. Με τους Jin Carrey και  Kate Winslet στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η ταινία κατάφερε να αποσπάσει το Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου το 2004 και μια υποψηφιότητα για το Α' Γυναικείο Ρόλο.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Τζόελ απευθύνεται σε μια κλινική "διαγραφής της μνήμης" για να του σβήσουν κάθε ανάμνηση από τη σχέση του με την πρώην αγαπημένη του Κλεμεντάιν. Όμως στη διάρκεια της διαδικασίας αλλάζει γνώμη και προσπαθεί να κρύψει τις μνήμες από την ερωτική τους σχέση στο λαβύρινθο του εγκεφάλου του!
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Michel Gondry
ΠΑΙΖΟΥΝ: Jim Carrey, Kate Winslet, Tom Wilkinson


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Επετειακή προβολή της ταινίας "Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back"

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΜΑΪΟΥ, ΩΡΑ 22:00

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Περιπέτεια, Φαντασία, Δράση - 124 λεπτά

Στα πλαίσια της International Day Star Wars "Μay the 4th be with you" προβάλλουμε αυτή την Δευτέρα 4 Μαΐου στις 22:00 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου το 5ο επεισόδιο της σειράς ταινιών "Star Wars: The Empire Strikes Back" (Η Αυτοκρατορία Αντεπιτείθεται).
Σκηνοθεσία: Irvin Kershner
Παίζουν: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher 


Λίγα λόγια για την "Star Wars Day":

Η ημέρα Star Wars είναι μια ανεπίσημη γιορτή τον Μάιο που γιορτάζεται όλο το φρανσάιζ που δημιουργήθηκε από τον George Lucas και γιορτάζεται από τους fans σε όλο τον κόσμο. Η ημέρα αυτή επιλέχθηκε από το λογοπαίγνιο ""May the Force be with you"—"May the fourth be with you".
Το 2011, η πρώτη οργανωμένη γιορτή του Star Wars Day πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά στο Toronto Underground Cinema. Την παραγωγή επιμελήθηκαν οι Sean Ward και Alice Quinn και περιλάμβανε διαγωνισμούς παιχνιδιών, έναν διαγωνισμό κουστουμιών με κριτές διάφορες διασημότητες, αφιερώματα, παρωδίες κτλ.